САЩ – РУСИЯ, двата полюса. Светлина и мрак:

Историята на 20 век се формира до голяма степен от политиката на два колоса – САЩ и Русия. Две държави ,които стоят на двата полюса, които имат две коренно различни виждания за устройството на света, а и за нещата от живота.

Някога най-големият американски президент на 20 век нарече СССР – Империя на злото.Това правдиво по своята същност определение не бе израз на опитите да се демонизират руските хора, а по-скоро да се сатанизира системата, която властва в тази държава от самото и създаване до преди 10 години. Това е система раждаща несвобода, подтисничество, експлоатация и физическо унищожение на човешкия индивид, всичко срещу което се бори американската държава от самото си създаване до ден днешен. Бащите-основатели на американската конституция записват стремежа към свобода и щастие като неизменно право на всяко човешко същество стъпило в обетованата земя. Но и не  само го записват, а и реализират на практика за разлика от френската революция, с нейната Декларация за правата на гражданина,останала лист хартия.

В обетованата земя на свободата пристигат хиляди хора бягащи от подтисническа Европа, бягат от кланетата на френската революция, от самозабравили се диктатори с мания за величие като Наполеон избил милиони, бягат и от религиозна и етническа нетърпимост властваща на Стария континент.

В новия свят те намират свободата за своите идеи и убеждения гарантирани от първата поправка към американската Конституция -свобода на словото и свободно създаване и разпостранение на религиозни учения. Второ те намират място, където чрез упоритост и труд можеш да реализираш мечтите си,нещо невъзможно на Стария континент.Вековните държави в Европа със своите аристокрации, църковни и държавни структури закостенели през вековете не допускат изявата на личността и нейното развитие и себедоказване. В Америка е обратно липсва тази държавно – чиновническа-църковна йерархия,която пречи на изявата на свободния човешки дух.

В Америка човек е сам срещу природата, така както го е майка родила, така както бог е създал земята. Сам срещу неовладяната девствена природа. Може ли да си представим тази картина, когато първите заселници стъпват на този свободен от човешката глупост /олигархия, кастови държавни структури/ континент.

В Америка си дават среща всички европейски народи,-англичани, ирландци, французи, поляци, италианци, немци и т.н. и не само европейци африканци, азиатци. Един приятел,който се върна наскоро от Америка заяви че американска нация няма, а събиране на всички световни народи на едно място. Но той се лъже, защо тези народи не се събраха в Русия. Идеята за свобода и икономически  просперитет е маята, която прави сплавта едно цяло. /патриотичния подем след атентатите от 11.09.2001г доказа наличието на американска нация./.

На другия полюс е Русия ,каквото казах за САЩ с обратен знак в пълна степен важи за Русия.Последната е създадена като една типично средновековна държава,подобно на средновековна България начело си тя имала някакъв владетел-княз, цар, император,шеф на политбюро на КПСС или нещо подобно. На тази личност принадлежало всичко, цялата държава, живота на всеки поданик в империята. Тази личност /Петър Велики,Екатерина Велика, Ленин,Сталин/ има в ръцете си изпълнителната власт /чиновничество,полиция/, законодателна власт – той издава законите, съдебна власт – той обявява кой да бъде обесен, разстрелян, заточен.

Нищо ново под слънцето и тази империя на злото по нищо не се различава от тези които са съществували преди и по нейно време. От Римската през Византийската и Отоманската всички ги постига една съдба. Но тази се различава от всички останали по своето превъзходство спрямо своите посестрими. Тази империя бе най-дълга в своето съществуване,най-голяма по територия и трето бе най-жестока и безчовечна от всички. Последните два факта спомогнаха за първия.

Някой би заявил че Древния Рим е съществувал по-дълго,но имайки предвид че последния е бил заобиколен от слабо развити племена,а Русия е имала примера на високо развити държави демокрации и въпреки всичко системата оцеля и действаше до неодавна.

Силата и дълголетието на Руската империя се дължи на огромните територии които завладява.Подобно на всяка империя тя съществува като постоянно се захранва с нови територии и народи.След като е покорила поредния народ тя се насочва към следващияи така докато не се получи засечка. Това ясно личи и от нашата история от разширяването и колапса на Отоманската империя. Русия върви по същия път покоряването на народ след народ налагането на източнотоправославие, унищожаването на мюсюлманската, будиската и всякаква друга култура и религия.

Възмущавам се много когато псевдо журналисти и историци в България говорят преживели сме три империи ще преживеем и американската. Това че Америка е голяма и силна държава  не значи че е империя. Тези простаци по принцип не знаят какво е това империя,в съзнанието им е нещо голямо и заплашително. Това е държава състояща се от много народи, в която властва един народ и култура над всички останали. Това в Америка го няма, разпада е невъзможен. Там народите, религиите и културите са равнопоставени те са във взаимен досег и обмен. САЩ са стабилна демократична държава, каквито не са били империите по-горе, и такава ще си останат напук на многото лъже пророци.А режима на Милошевич  макар и стабилен привидно му се вижда края.

И в Америка живеят много народи, но те свободно са направили този избор, а не под дулото на оръжията. Още повече че тези народи в Америка не са компактно обособени в Тексас испаноговорящи, Калифорния –китайци, Масачузетц – италианци, напротив те са разпръснати из цялата територия на САЩ. В Съветската империя –литовци, естонци, грузинци, азери обитаваха точно определена територия, въпреки насилствените разселвания на Сталин.

Както в САЩ така и в Русия човека превзема огромни девствени територии. Но преселника от Стария континент строи пристанища, градове, жп.линии, експлоатира полезни изкопаеми, прави ферми в Новия свят. Руския завоевател тръгва да овладява един нов континент с помощта на меча и оръжието. И днес района на Сибир си остава един от най-слабо развитите райони в света въпреки несметните си богатства.Някои би казал, че Сибир е много на север, но и Канада е на север и има суров климат,но явно обществено-политическата система е друга. Благодарение на политиката на строителство, а не на завоевание свободния човек в Америка изгражда небостъргачи, магистрали, мостове, развива най-мощната промишленост в света.

Надали има друга държава през последните векове,която да е водила повече войни от Русия – империята поглъща всеки народ до който достигне.  Положението на завоюван народ определено бе предвидено и за българите след Руско-турската война война от 1877-1878г. Водена от своите панславянски чувства майка Русия искаше да обедини всички славяни и източноправославни под своя скиптър, под своята опека, естествено на тези аспирации се противопоставяха с право останалите Велики сили.

Според широко разпространеното мнение в България Русия имала високо развита култура,прелестите на Санкт Петербург и Москва били смайващи. Пушкин,Достоевски били най-велики на света и т.н. Според мен освен тези два града крепящи се на богатствата идващи от многобройните колонии в Русия надали има какво друго да се види. В империята подобно на Древния Рим и Санкт Петербург /през царско време/ и Москва/през съветско/ са изградени от експлоатацията на населението във вътрешността и от многобройните поробени народи. Подобно на блясъка на всяка една империя и блясъка на Москва и Санкт Петербург е измамен, изграден върху мизерията и изостаналостта на Провинцията.

Не съм съгласен,че Русия е имала някакви значими постижения в културата и науката, като изключим няколко писатели, поети, учени /Ломоносов,Менделеев/, които се побират на пръстите на двете ми ръце, остава една черна дупка. За тази огромна страна по население, територия, икономически потенциал това е прекалено малко.Но това е разбираемо робската душа на руския крепостен селянин не е способен на подвизи на полето на мисълта и разума. В Русия както и България много условно може да се говори за градско население/извън Москва и Санкт Петербург/ в западния смисъл на думата.

Културата на 20 век е естествено културата на най-развитата и свободна нация в света-американската. Няма област в световната култура, в която САЩ да не са номер едно през този век. Най-големите писатели които българина днес свободно чете купувайки ги от площад „Славейков”. Най-големите композитори, артисти, режисьори. Най-слушаната музика с най-добрите изпълнители.Най-голямото разнообразие от видове музика – от джаз и кънтри до соул, поп, рок музика водят началото си от САЩ.Най-много галерии и музей с най-богати колекции. Най-много театри и кина, най-развитата киноиндустрия с най-качествените филми. Най-големите учени от физиката и химията до биологията и астрономията, най-много нобелови лауреати. Най-много открития в областта на медицината, микробиологията, компютрите, астронавтиката са постижения на американци. Най-голямото човешко постижение на 20 век по избор: овладяването на атома или стъпването на човек на Луната е американско дело.

          Края на 20 век даде своята присъда за категоричното американско превъзходство над останалия свят във всички области на живота.Но много българи продължават да живеят с някакви заблуди и стереотипи, не разбирайки проблема на руското,а и на българското общество – липсата на достатъчно свобода. Те все още не разбират покварата от фалшивите ценности довела до разпада на империята на злото.

 ДЕМОКРАЦИИТЕ НЕНАВИЖДАТ ВОЙНАТА

Общоизвестен факт е че Демокрациите ненавиждат войната,поради вътрешния си плурализъм те са по нестабилни и неспособни да водят война.Това ясно пролича във виетнамския конфликт – бурните протести в САЩ показаха,че над 200 милионна  Америка не можа да понесе смъртта на 50 хиляди свои синове,докато далеч по-малък Северен Виетнам успя да понесе многократно по-големи загуби. Не оценяването на човешкия живот основен признак на тоталитарните режими.

Милошевич разчиташе че времето работи в негова полза. С времето антивоенните настроения във Демокрациите се засилват и водят до отказ от войната или търсене на компромисно решение.Това е първата съвременна война,в която западното обществено мнение не се огъна под възможността негови синове да умират в защита на далечен и непознат народ.Българското общество се огъна макар от него да не се изискваше да предоставя своите синове в защита на един страдащ от насилие народ, а само един въздушен коридор.

 АМЕРИКАНСКАТА МОЩ:

Величието на САЩ личи от следния факт : Япония и Германия са продукт на Американската политика. След втората световна война Япония и Германия са окупирани от американски войски/дай боже на всеки такава окупация/.В тях е наложен американския модел на общество.Зачитане на човешките права и свободи,зачитане на другомислещия,на човека изповядващ друга религия или от друг етнос. В нова Япония и нова Германия е наложен американския модел свободна пазарна икономика, икономика на конкуренцията, в която оцеляват най-добрите, неконкурентните икономически структури фалират, а не се субсидират. В резултат днес двете държави следват САЩ по промишлено производство.За японеца единствената високо развита държава е САЩ според социологическо проучване, за българина високо развити държави са Гърция,Португалия,Испания и все държави които според японеца са назад в развитието си. Явно критерия за развитост на всяко общество е различен и обикновено това е собственото икономическо положение.

70%  от колумбийците в едно социологическо проучване са съгласни на американско военно присъствие за гарантиране на споразумението на колумбийската държава със партизаните в страната. Това е чист отказ от национален суверенитет. Колумбийците разбират, че размириците в страната може да се справи само външна сила и в лицето на САЩ виждат тази сила, която може да гарантира реда в страната без да ги пороби.

В1

КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА ?АМЕРИКАНСКАТА МОЩ!

Попадна ми някяква препечатка на в-к”Монд” във в-к ”24 часа”, в която бе написано че в трезорите на Централните банки по света се пазят 35 хиляди тона злато. Управлението на Федералния резерв в САЩ съхранява 8 138 тона злато, следва Великобритания с 715 тона, Япония-754 тона, Китай-397. Ако Русия не бе продавала поради кризата в страната 507 тона злато. Не случайно седалището на най-важните световни институции е в САЩ –МВФ, СБ, ООН и т.н. Най сериозния донор на тези организации е отново САЩ. Парите отиват там където имат най-голяма сигурност, там където икономическите условия са най-добри, а златото там където има сигурност във физическия смисъл на думата. Никой не би съхранявал златото си в държава управлявана от комунисти или авторитарен управник, защото могат да речат да конфискуват частната собственост. Това в САЩ е невъзможно – частната собственост е неприкосновена, конституционно гарантирана. Затова и хората си държат парите и ценностите в Американски банки и недвижими имоти.

Друг любопитен факт е големината на армията. Прочетох, че американска армия се състои от 1,5 милиона души професионална армия и 700 000 – 800 000 непрофесионални войници от Гражданската гвардия или нещо подобно. Не съм сигурен в достоверността на информацията,но надали се различава сериозно от действителността. Въпроса не е само в числеността, но и в средствата които се влагат за качествено въоръжение и екипировка. Според тази информация, въпреки намалението на разходите за отбрана при Клинтън, отколкото при Буш /за Буш баща става въпрос/, бюджетите на следващите 10-15 държави за отбрана взети заедно не покриват американския.

Възпирането на Империята на злото по време на студената война бе изключително дело на американския данъкоплатец, а не на западноевропееца. И днес Западна Европа отделя 1%-2% от бюджета си за отбрана срещу 4%-5% на САЩ. Ако Америка не бе принудена да отделя тези огромни средства,които само американската икономика може да си позволи,то днес САЩ биха били не просто пред Япония и Западна Европа по икономическо развитие и жизнен стандарт, а на светлинни години пред тях.

Много се възмущавам, когато днес 10 години след 10 ноември чувам по радиото, гледам по телевизията,чета по вестниците за „империализма на Америка. САЩ са единствената държава от т.нар. Велики сили-Великобритания, Франция, Русия, Германия, Япония, Китай, Италия, Испания, която не е била империя. САЩ се създава от бащите-основатели като държава призвана да се бори за свободата на подтиснатите и угнетените и да бъде подслон и убежище за онеправданите. Единствената колония която САЩ са имали е Филипините и то за кратък период между двете световни войни. Но още по време на втората световна война САЩ вземат решение да дадат независимост на тази своя единствена колония. След края на втората световна война САЩ са тези които оказват сериозен натиск върху правителствата на Великобритания и Франция да дадат независимост на техните колонии, а не смешните в повечето случай съпротивителни движения в Африка и Азия. Този факт обтяга отношенията с последните, особено с Франция на империалиста Де Гол. САЩ наивно вярват, че веднъж получили независимост народите на Африка и Азия ще изберат свободата и демокрацията т.е. пътя на Америка. Те наивно вярват, че в тези политически недорасли народи от Африка и Азия САЩ ще намерят свои политически съюзник и приятел срещу тоталитарния комунистически блок. Но се оказа точно обратното Тези народи бяха обхванати от еднолични диктаторски режими, вследствие липсата на политическа култура и демократичен опит. Новопоявилите се държави се оказват много по-близко по политически режим и разбирания до комунистическия блок. Америка е жертва на собствения си наивитет. Разпадането на колониалната система не помага,а нанася удар върху Демокрацията в световен мащаб. От дистанцията на времето определено може да се каже че тези народи биха се чувствали по-добре ако бяха останали част от европейския си център. Неминуемо политическата система на колониална Франция и Великобритания щеше да се демократизира и колониите да добият равноправие с метрополията. Това  е така, защото не може да има дълго време демокрация в центъра и подтисничество в периферията.

Антиколониализма на водената от САЩ политика може да се види и по-рано в историята,когато между европейските държави възниква борба за испанското наследство т.е. кои колко да вземе от Латинска Америка след залеза на Испания като Велика сила. Благодарение на американската доктрина „Америка на Америките” и на силата на британския кралски флот Латинска Америка не е колонизирана. Парадоксално, но единствената Велика сила, която се отказва да води колониална политика, дефакто днес има по-голямо влияние върху световните процеси от която и да е колониална сила в миналото. Чрез силата на икономиката, парите цели континенти и дори бивши велики сили са подвластни на САЩ. Това само потвърждава, че най-трудолюбивия народ е американския,че само свободния човек може да твори и създава прогрес.Американското влияние и богатство основано върху парите се гради не от експлоатацията на други народи /защото САЩ нямат колонии/, а върху трудът на свободния предприемач,на свободния човек знаещ,че работи за себе си за своето бъдеще.

САЩ:

„съществували са и други републики, но никоя от тях не била съзнателно изградена за да брани идеята за свобода.Населението на никоя друга страна не е решавало да се запъти към нов континент и да опитоми неговата първобитност в името на свободата и общото благоденствие.”

 Хенри Кисинджър в „Дипломацията”

Аз бих казал не населението на една определена страна,а хора от цял свят, от всички континенти са се запътили към страната на свободата, към обетованата земя,за да създадат един умален вариант на бъдещата световна държава.

АМЕРИКАНСКАТА ИСТОРИЯ:

Укрепвайки независимостта си младата американска държава се опитва да се разграничи от Европа. Новият свят се опитва да избегне грешките на Стария свят, да се извиси над него и да бъде негов морален съдник. Томас Джеферсън определя Наполеоновите войни като битка между сухопътния тиран /Франция/ и океанския тиран /Англия/. Новата държава осъжда тиранията на европейския колониализъм. За разлика от военната експанзия на европейските колониални империи, американската експанзия не е военна, а миграционна. Заселниците на новия континент бягащи от европейската тирания, непрекъснато се увеличават Те търсят нови земи и тръгват към слабонаселения Запад. Заселника харесва дадена местност установява се със семейството си става фермер, култивира земята, отглежда животни. Това води до конфликт със местните първобитни племена, които нападат селищата на заселниците убиват ги вземат им скалповете. От тогава е и конституционното право за носене на оръжие за самозащита. Но този конфликт е бил неизбежен днес в цивилизования свят, в нито една западна държава не биха тръгнали да избиват емигрантите, които искат да се заселят да живеят в нея, макар да не бъдат ентусиазирани от този факт. Равнището на културно развитие на индианските племена напълно оправдава тяхното поведение, на тях е невъзможно да им се обясни, че тази планета е на всички и всеки човек е свободен да живее там където иска. /Последното трябва да се обясни днес на западните общества особено тези в Европа/.

Чрез далновидната политика на закупуване на Луизиана от Франция и Аляска от Русия младата Американска държава успява да уголеми многократно територията си.

Съгласете се че, ако турчин от Истанбул купи земя в Шуменско, не е цивилизовано да избиеш неговото семейство и да му вземеш скалпа, защото виждаш някаква заплаха за българщината в Лудогорието. България непрекъснато намалява поради емиграционни и демографски процеси от 8 милиона на 7 милиона насаление, докато съседна Турция расте. Истанбул от 4 млн преди време днес е над 10 млн. Пустеещи земи не може да има така, че е напълно възможно турци да закупят земи у нас и да се преселят да живеят в Кърджали, Пловдив, Бургас. Това завоевание не е насилствено и няма да е за 500 години, а завинаги. Но това естествен процес на оттегляне на етническа група от определена територия /в случая на българите на Запад/ и заселването и от друга. Много народи са изчезнали от лицето на земята /траките/, но земята не е останала обезлюдена, идвали са други които са населявали и извличали нейните блага. Оцелявали са винаги тези народи, които са успявали да се пригодят към Новия световен ред през определена епоха.

САЩ не водят война срещу индианските племена както се опитваха да ни внушат комунистическите историци, индианските племена водят война срещу европейските заселници на американския континент. Ако приемем, че Америка е водила война то тя е отбранителна.

Американското общество по онова време приема ставащото на американския континент като вътрешна работа, защото смята отношенията за междуетнически между по цивилизованата част от обществото на американския континент и неговите по изостанали в културно развитие събратя.

СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ и ДЕМОКРАЦИЯ:

Всички победи на САЩ са победи на американската икономика, на пазарната икономика съчетана с икономическата предприемчивост на свободния човек, а не победи на американската военна сила. Американските самолетоносачи са американските компании Форд, Дженеръл Мотърс, Майкрософт и т.н. Колкото по-силни са те толкова по-силна е Америка, толкова по-силна е световната демокрация. САЩ не трябва да се опитват да налагат само със сила принципите на Демокрацията. Тези принципи ще бъдат осъзнати и избрани от всеки един човек на Земята, ако е свободен да ги осъзнае. Свободния човек е мислещо същество, способно да разграничи доброто от злото.

Войната в Югославия не успя да свали Милошевич, непрекъснатите удари в Ирак не свалят Садам Хюсейн, изолацията на Куба не помръдва режима на Кастро. Сръбския, иракския, кубинския народ могат да бъдат докарани до просешка тояга. САЩ имат сили за това, но това няма да свали диктаторите. Нищетата е най-благоприятна почва за суеверията и насаждане на омраза. Така тези режими имат с кого да оправдаят незавидното положение в страните си. Бедния народ е непросветен народ. Историята винаги доказва, революциите винаги стават в период на духовен подем. За да може на тези народи да им просветне да се запали в тях несекващия огън на свободата,тези народи трябва да станат богати. САЩ незабавно трябва да премахнат всички ограничения в търговията си с Куба, Ирак, Иран, Северна корея, Либия, Сирия и т.н. независимо дали от отсрещната страна ще има реципрочна мярка. /единственото условие трябва да бъде отказ от надпреварата във въоръжаването със САЩ, отказ от разработването на оръжия за масово поразяване, срещу американска гаранция за ненамеса във вътрешните им работи/. САЩ трябва да дадат привилигирован статут на безмитен внос от тези държави в търговията им с Америка.Това което не успяха да свършат американските оръжия ще свършат американските компании.Те ще поставят в зависимост тези режима и ще доведат до тяхното сваляне. Режимите няма да има с кого да оправдаят неблагополучията у дома, няма да има срещу кого да насочват омразата на народа си. Хората ще се питат: „Как те са наши врагове  след като ни помагат, търгуват с нас, инвестират у нас”. Колкото по богат става народа толкова по просветен, жаден за нещо ново и непознато. Този стремеж ще разруши устойте на тези режими.

ИКОНОМИЧЕСКА И СОЦИАЛНА ПРОПАСТ:

Както е тръгнал светът пропастта в развитието между отделните държави ще се задълбочава, след 50 години ще има държави като САЩ, които ще организират космически туризъм с хотели на Луната и държави като Северна Корея, които ще се върнат в първобитно общинния строй, където хората ще ядат диворастящи растения и ще събират плодове за изхранването си. Днес светът не е на една степен на историческо развитие. Арабския и Африканския свят е може би на 150-200 години назад в развитието си, тези държави все още нямат изградена национална държава. Етапа на образуване на национална държава все още не е изживян. Тези държави много скоро получиха независимостта си, едва след втората световна война и днес са все още в етапа на обособяване и изграждане на идентичността си, а не в процеса на интеграция характерен за Западноевропейските общества.

Латинска Америка ,Япония,Китай и Югоизточна Азия също са назад в цивилизационното си развитие поради слабите интеграционни процеси и липсата или нестабилността на демокрацията.

Държава  с най-големи амплитуди в това отношение безспорно е Русия. В нея има региони като Москва и Санкт Петербург,които по –степен на икономическо и културно развитие са на нивото на Източна Европа, а може би и по напред и съответно региони като Чечня, Дагестан, Сибир, Далечния изток, където крепостното селячество и родовите отношения са факт. За какво освен за крепостничество можем да говорим при преизбирането с над 90% на някои руски губернатори.

За някои от тези народи при благоприятно стечение на обстоятелствата /демократично управление и западна подкрепа/ могат да прескочат столетия и десетилетия в своето историческо развитие.

ПОДХОДИ КЪМ АВТОРИТАРНИТЕ РЕЖИМИ:

Теорията че: “революциите стават тогава когато народът е укрилен от определени надежди, очаквания, а не когато е най-подтиснат и угнетен има ярък пример в историята на Османската империя. През ерата на Танзимата /след 1839г/ в Османската империя се започват реформи. Те прокламират равенство на всички етноси и религии в империята. Равноправието между християни и мюсюлмани остава на книга, но реформите дават резултат в Икономиката. Благосъстоянието на християнското население се повишава, развиват се търговските връзки в рамките на империята, разпростираща се на три континента. Търговския трафик по Дунав, стопанските взаимоотношения със Средна и Западна Европа се увеличават. В резултат в сред християнските народи се образува една по-благосъстоятелна прослойка от населението откриват се училища, театри,строят се църкви. Като пример за толерантно отношение към различните вероизповедания  в Късната Османска империя може да се даде Сараево, където един до друг са църква, джамия и синагога.Толерантност която е непозната за други много по-безчовечни империи като руската например. Точно в такъв период на икономически, културен, религиозен и социален подем българите завоюват своята независимост.Това не става в периода на най-големи репресии и жестокости през Средновековието.

Това идва да покаже безсмислеността на изолацията на Куба от свободния свят, ако Америка отмени забраната за контакти с тази страна вероятността от свалянето на режима на Кастро многократно се увеличава.

ВТОРАТА ПОПРАВКА:

1999 е годината в която насилието по американските улици ескалира. Много хора по света се питат това ли е американската мечта. Какво става с американското общество; прогреса и благоденствието не покварява ли американската младеж.

 Въпросите са глупави, що се отнася до стрелбите по улиците и горните въпроси. Американското общество не е в упадък, възпитанието на младежта не куца.

Убийства стават навсякъде по света,но не за всички тях се шуми в световните масмедии. Цяла Африка е раздирана от граждански и етнически конфликти, но кой му дреме за това. Ако стане убийство в САЩ, където има хиляди вестници, радио и телевизионни станции, където са съсредоточени световните гиганти в медийния бизнес напълно нормално е това събитие да бъде отразено и извън САЩ. Но ако стане масово убийство в бордеите в Бразилия, Аржентина, Бангладеш и Африка, където медиите и цененето на човешкия живот не са на висота е възможно за това събитие да не научат дори на територията на дадената държава.

Има и друг по важен момент. В САЩ има над 200 милиона единици огнестрелно оръжие в гражданите на тази страна при 280 милиона население, от които сигурно поне 80 милиона непълнолетни. Америка е може би единствената държава в света, която е издигнала притежаването на оръжие в основно и неотменимо конституционно право. Това право е предвидено наред с правото на свобода на словото и мненията, религиозните убеждения, свободата на сдруженията и събиранията. Доколко чрез свободното носене на оръжие се осигурява правото на самозащита, а не се осигурява правото на нападение от днешна гледна точка е много спорно. Но гледано в исторически план, когато е гласувана поправката заселниците идват в един неовладян от човека континент, в който липсват държавни структури, които да прилагат законите. Фермерът и неговото семейство са били подложени на непрестанните нападения от варварските индиански племена. Тогава възниква въпроса и за самозащитата. Заселника е трябвало да защити своята жена, деца, дом, да съхрани свободата и непокорния си дух.

Бащите-основатели на американската държава определено са имали и друго в предвид, с това право те са осигурили на американския народ защита срещу самата държава, срещу евентуалните опити на някой самозван управник да наруши извечните демократични принципи на американската конституция и да се провъзгласи за пожизнен президент и да се превърне в диктатор.

Почти всеки пълнолетен в САЩ има оръжие какво би станало ако американския закон важеше за целия свят. Колко държави в Африка, Азия и Латинска Америка биха отбелязали отрицателен прираст още след първата година на новото законодателство. Съмнявам се че и в България бихме останали 8 милион, знаейки как по селата се карат за едно парче земя.

Аз лично не се съмнявам в здравите морални устои на американското общество и този въпрос въобще не ме вълнува. Друго е важно в случая възможността да бъде покорена една свободомислеща страна като Америка, където всеки пълнолетен има оръжие. Някои ми развиваше теорията, че САЩ са богати защото никога на тяхна територия не е водено война, което не е вярно. Четири войни са водени на американска територия – две срещу Англия – първа световна сила през 18-19 век когато са войните, една срещу Мексико и една Гражданска.Но освен Англия никои не е могъл да достигне до тези брегове. Днес още по-малко е възможно имайки предвид, че няма флот който да се сравнява с Военноморските сили на САЩ. Но да приемем че на нападателя не му се води ядрена война и успее да преодолее ВМС на САЩ. То той би бил разбит още в първия американски град с население над 10 милиона жители. Свободолюбивия американец би воювал от всяка улица, от дома си дори. Даже да бъде разбита тази няколко милионна армия съставена от жителите на този град след като окупаторите се насочат към друго населено място градът веднага би се освободил. Такава държава не може да бъде превзета и държана в послушание. За такава невъзможна цел ще е необходима поне 300 милионна армия, нещо непостижимо. Бащите основатели с втората поправка от конституцията са превърнали американския народ в ”крепост на свободата”, а американската държава в непокорима страна.

Въпреки всичко носенето на оръжие според мен не може да бъде основно човешко право. Това е анахронизъм от миналото. Всяка конституция трябва да се осъвременява според реалностите на днешния ден. Оръжието служи за убиване. Да се доверим на хората, че те ще го използват само за самозащита е прекалено, а не за разчистване на сметки както често се оказва, е наистина голямо доверие в човека с главно Ч, на какъвто хуманизъм са способни малко нации. Американците притежават най-добрата полиция и най-добрата правосъдна система в света така, че трябва да й имат по-голямо доверие. Какво да кажат българите които имат слабо действаща полиция и бездействаща правосъдна система, а същевременно не носят така масово оръжие за самозащита. Правораздаването “око за око, зъб за зъб” трябва да остане в миналото на цивилизована Америка. От едно ограничаване на носенето на оръжие ще пострада единствено оръжейната промишленост, но това определено не е гръбнака на американската икономика за разлика от руската икономика.

НЯКОИ РАЗМИШЛЕНИЯ ВЪРХУ АМЕРИКАНСКАТА И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ:/след прочита на книга за американската историческо развитие/.

Икономическата зависимост на Юга от Севера : Издържащите се единствено от петрола петролни шейхства. Това е единственото стойностно нещо, което могат да предложат на световния пазар страните от Персийския залив. Подобна пълна икономическа зависимост имаме и в американската история на слаборазвития Юг от Севера. Победата на политическото устройство на Севера/на Запада/ над Юга, това очаква и страните от Персийския залив, но надали това ще се дължи на война.

Неминуемо в началото обединението на Европейските държави ще става под натиска на политиците  и едрия бизнес и със по-скоро пасивната съпротива на населението, но със задълбочаването на интеграционните процеси и с усещането на реалните ползи от обединението времената ще се променят и ще се прояви силно течение сред народните маси в много държави за създаването на супердържава.

В САЩ липсва дълго време организирана демократична власт, столетия те се учат на демократично управление, по-скоро експериментират в демокрацията, защото няма кой да им покаже пътя, никой не го е извървял. Днес не е така, Източна Европа и Русия имат пред себе си чуждия опит и могат много бързо за едно две десетилетия да се превърнат в истински демократични държави, нещо за което на други държави са им били нужни столетия.

 Северът се  е уповавал на свободата и индивидуализма, предприемачеството и конкуренцията, Югът – на робовладелството и колективизма, плантаторите и монополизма.

ОЩЕ РАЗМИСЛИ ВЪРХУ АМЕРИКАНСКАТА ИСТОРИЯ:

/”История на американския народ” от Алън Брикли някакъв левичарски американски професор определено книгата не е нещо особено, но все пак подтиква на размисли./

Намесата на САЩ в първата световна война е голяма грешка. Никой не може да обясни от днешна гледна точка, защо една от европейските имперски коалиции е по-симптична, та се налага хиляди американци да измрат за нейните имперски намерения. Определено Удроу Уилсън е един от най-слабите американски президенти за миналия век, а и от най-глупавите. До влизането на САЩ във войната и двете имперски коалиции са били изтощени от позиционната война, от която няма изгледи да излязат. Точно американската намеса във войната накланя везните в полза на Антантата. Ако Америка бе изчакала още няколко години това патово положение да изтощи до крайност воюващите, то тогава САЩ би успяла да наложи справедлив мир – без победители, по принципите на Уилсън. Но намесата на Америка даде възможност на европейските империи -Великобритания, Франция и Италия, със своята склонност към подтисничество да наложат унизителен мир на Германия. Но в случая те унижаваха индустриализирана Германия, а не някое африканско племе. Хитлер е поне 50% рожба на Уилсъновата политика на намеса в европейските дела.

НОВАТА РЕЛИГИЯ: В основата на демокрацията е принципа – правата на един индивид се разпростират до там, където започват правата на други индивиди или всеки човек има право на свое мнение, дори то да противоречи на мнението на всички останали хора на Земята. Върху тази религия се основава съвременното западно общество, това е най-човеколюбивата религия на днешното време.

АМЕРИКАНСКИЯ ОТГОВОР: Създаването на европейската супер държава с над 500 милионно население би довело до спадането на ролята на Америка в света. Много вероятно е тогава американско-канадски отговор на евроинтеграцията. Един съюз между САЩ и Канада по подобие на ЕС би създал най-голямата по територия държава в света, притегателен магнит за членство и на Латиноамерикански държави. Надали има в света две икономики толкова интегрирани и взаимообвързани като и канадската и американската. Не знам доколко е истина но четох, че някои си бил построил къща на американо-канадската граница, в едната стая бил в САЩ, а в другата в Канада. Надали има по близки култури от американската и канадската, още повече че и двете се творят на английски. Канада в Международните отношения не е кои знае какво и ползата от такъв съюз е че ще издигне ролята на страната в международен план и благодарение на силата и мощта на САЩ ще бъде световна сила. В този съюз, който няма да има равен по територия Америка ще бъде водещ компонент. Американската валута ще е общата валута. Американските компании ще диктуват условията на общия пазар. Разходите за военни нужди и Международните ангажименти ще бъдат разпространени сред по-голям кръг данъкоплатци, което ще облекчи американски граждани и бюджета на САЩ. Съюза ще има по-голяма тежест в международните финансови институции, МВФ, Световната банка и т.н..Ако съюза заработи добре, той може да стане притегателен център за Мексико и други американски държави. Ползата за Мексико, Бразилия и Аржентина е че ще получат за национална валута  една стабилна световна парична единица. Чрез съюза латиноамериканските държави имат шанса да станат политически и икономически сили от световно значение, привличайки множество частни инвестиции и вдигайки жизнения стандарт на своето население. Така военната и политическата мощ на САЩ би минала под международен контрол, което би намалило опасенията на много държави  от САЩ, но обединена Америка би имала невероятна мощ,  ако успее да бъде единна.

АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ:/1999год./

Когато САЩ се намесиха в Косово републиканците в Сената възнегодуваха срещу политиката на Клинтън, питайки недоумяващо къде са интересите на Америка в Косово, защо САЩ се бъркат там. Моят отговор е следния: Вярно господа републиканци в Косово няма петрол като в Кувейт, но над един милион албанци бяха депортирани от родните си места заради прищявката на един диктатор в европейска държава. Американските интереси са да се спазват човешките права навсякъде по света /особено в Европа/. И там където това не става Америка няма друг избор освен да се намеси. Иначе би изневерила на принципите си в името но които бе създадена. Намеса трябва да има стига, тя да не предизвика трета световна война.

МОРАЛ,РЕЛИГИЯ,СЕКС:

Защо Доналд Тръмп сменя всяка година жените си и то сред топ моделите. Отговора е прост, защото е милиардер в зелено. Нима и най-моралния мъж на планетата, ако стане милиардер или известна личност като Бил Клинтън не би се възползвал от случая да има и още жени освен своята съпруга /още повече че Хилари не е нищо особено като жена/. Трябва да е най-големия глупак на планета, това ще е отговора на над 70% от запитаните в световен мащаб или поне в Европа и Америка. Преди един век отговора може би бил коренно противоположен, но времената се менят.

Морала не може да върви срещу човешките нужди и човешката същност. Не може да е морално нещо което прави човек нещастен. Сексуалните задръжки са противоестествени и следва че са неморални.

За всеки човек морала е различен, подобно на различните общества. От гледна точка на Доналд Тръмп и Бил Клинтън поведението им е морално и те така са щастливи. А това е най-важното в краткия човешки живот, а не какво ще каже църквата и обществото.

От гледна точка на обществото сексуалната разюзданост е неморална, но може ли за това някой да накаже Тръмп. На земята никои. Неморалното от обществена гледна точка още не е равносилно на престъпно деяние. В Наказателния Кодекс на никоя цивилизована държава изневярата или честата подмяна на съпруги, съпрузи не са обявени за престъпен фактически състав. Възможно ли е Доналд Тръмп и да бъде наказан от нежната половина на човечеството. Съмнявам се, че може всички жени да обявят бойкот на милиардера Тръмп, заради това че си играе с тях. Все ще се намери някоя лековерна душица топ-модел, която ще наруши женското единство и ще се подлъже от парите или надеждата, че тя ще е тази която ще опитоми този буен жребец.

От небето наказание също не може да очаква, защото на всички нормални трезвомислещи същества е ясно, че такова животно БОГ няма и друг живот освен единствения мизерен на Земята няма.

БИЛ КЛИНТЪН:

За 8 години в Белия дом Клинтън доказа, че няма ясна визия за американската външна политика. Но след войната в Косово един безспорен успех на американската политика, рейтинга на Клинтън не се повиши въпреки победата. След победата на Буш в Кувейт рейтинга на американския президент скочи до небесата, тогава американската армия даде 144 убити и няколко хиляди на нейните съюзници. В Кувейт и Америка имаше улични фиести, а в Ирак оплакваха своите убити от войната и между половин и 1 милион убити от завършилата малко преди това война с Иран. Клинтън постигна впечатляваща победа в Косовската война участваха над 20 държави пряко и поне още толкова непряко. САЩ дадоха двама починали при тренировъчен полет на хеликоптер, от сръбска страна се говореше за около 500 убити военни и около 1000 цивилни. Вместо да се радват че техния президент с разум и търпение постигна победа без да прибегне до използването на сухопътни сили, когато жертвите със сигурност щяха да са десетки хиляди американците не обърнаха особено внимание на този конфликт. Ако перифразираме фразата “неведоми са пътищата господни”, то неведоми са пътищата към електоралната любов. Определено Клинтън ще остане като един от най-левите и мекушави президенти в историята на САЩ.

БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА:

Мерки:

1. Да се ударят източниците на финасиране на тези партизански бунтовнически формирования.

2.Активна пропаганда сред населението да възприеме мирни средства на борба за защита на своите интереси и подкрепа на такива мирни организации.

3. Да се ударят държавите които доставят, транспортират и произвеждат оръжие за бунтовници.

4. Притискане на легалното правителство да защитава правата на човека и правата на малцинствата, включително чрез подписването на всички известни международни договори в тази област /включително Европейската конвенция за защита правата ва човека и Европейската Конвенция за правата на малцинствата; признаване компетентността на Съда в Страсбург и от неевропейски държави/

5. Активна международна помощ, чрез изпращане на оръжие и военни части на страната на легалната власт, както и обучение на местната армия и полиция.

6. Под ”легална власт” трябва да се разбира управление дошла чрез свободни избори на власт. Примери: Русия, Испания, Великобритания, Индия, Колумбия, Филипините, Турция, Шри Ланка, Индонезия.

МОНИКА ЛЮИНСКИ:

Според някакво изследване на американски учени Бил Клинтън е американския президент с най-нисък морал в цялата история на САЩ. Морала е понятие, което е имало различно значение през вековете. През 19 век е било напълно нормално един проблем между две държави да бъде разрешен, чрез война. Днес в началото на 21 век виждането е вече различно, недоразуменията между държавите трябва да се разрешават, чрез преговори. В началото на века в пресата не е могло да се види снимка на голо женско тяло, днес това е нормален начин за увеличаване на тиража. Да не говорим че издания като “Playboy” не са били познати в миналото. Тази еволюция във времеви аспект върви към по-голяма сексуална разкрепостеност. Морала се различава не само от гледна точка на епохата, в която живее човек, но и на обществото в което живее. За мюсюлманите е нормално един мъж да има четири съпруги. За християнските общества това не е нормално. За християнските общества е нормално един мъж да има една жена и няколко любовници. Фалша и лицемерието са в основата на християнската религия.

Дали Бил Клинтън е извършил морално престъпление като е имал сексуални отношения с друга жена различна от неговата съпруга е спорен въпрос. От гледна точка на 19 век това е така, но от гледна точка на съвременността е напълно нормално. Американският президент е един от най-известните хора на планетата, което явно привлича жените. Бил Клинтън може би бил най-глупавия мъж на планетата, ако не се възползва от положението си. В крайна сметка любовта е духовно понятие и не трябва да пречи на задоволяване на човешките сексуални нужди. Любовта води до семейство, поколение, а секса до удоволствие. От гледна точка на следващия век /21 век/ аз съм сигурен, че той ще бъде реабилитиран. Със сигурност може да се твърди, че Бил Клинтън не е най-разюздания държавен глава в края на 20 век. През миналата година/1999г/ имаше сватба на африкански лидер със момиче което може да му бъде дъщеря /разлика от над 30 години/. Не са един и два случайте в целия свят на всички континенти сред всички религии, при които първите ръководители на държавите имат по няколко любовници. На скоро се разбра за извънбрачната връзка и дете на бившия френския президент Франсоа Митеран. Но тези държави нямат свобода на словото, нямат CNN.

Но от целия този скандал българите разбраха само, че Клинтън е изневерил на жена си “лошите” републиканци му искат главата. Това кой с кого го прави е личен въпрос, но лъжесвидителстването под клетва и възпрепятсването на правосъдието са състави на углавни престъпления във всяка уважаваща себе си държава. Това са тежки престъпления. Американският народ е последния, които би допуснал да го лъжат и мамят, защото е народ закърмен със свободата на словото и мисълта, закърмен със истината, която е резултат от горните свободи.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА:

На скоро бе съобщена информация за стойността на американската компания Майкрософт, оценена на 500 милирда долара, толкова колкото БВП на 8-та икономика в света – Испания. Не знам колко е БВП на континента Африка но сигурно се оценява на няколко американски компании. Световната политика винаги се е влияела от мнението на световните търговски компании, но в края на 20 век това влияние е толкова голямо както никога до сега. Причините са много:

Приемането от Китай на пазарната икономика, загърбването на политиката в името на бизнеса.

Раздържавяването в Русия след падането на комунизма. Желанието на така наречените руски олигарси за интеграция в световния бизнес. Не случайно, в повечето руски нефтени фирми западното участие е значително и непрекъснато расте. Това е огромна пречка пред бъдещо желание на руската власт за одържавяване на тези компании. Това не може да стане без разрив в отношенията на Русия със САЩ и Европа./Такова одържавяване стана и разрив в отношенията със Запада също/.

Появата на единен Западноевропейски пазар с единна валута и общ митнически пазар в цяла Европа е друга причина за мощен тласък на световната икономика. Това спомага за консолидация на бизнеса и поява на огромни гиганти влиянието, на които не е върху правителства от Африка, Азия и Латинска Америка, а върху правителствата на развитите западно европейски държави. Ако в дадена сфера на икономиката се появи френско-немски гигант с филиали в останалите европейски държави, то конфликт в тази икономическа сфера между Германия и Франция е невъзможен, ако се появи то бързо ще бъде потушен. По вероятно е двете правителства да водят обща политика в тази икономическа сфера, да въведат общо регулиране  и синхрон в действията на двете администрации. Няма по-голям привърженик на евроинтеграцията и световната интеграция от бизнеса. Когато тези икономически връзки се задълбочат и в други сфери за вековни врагове като Франция и Германия ще е невъзможно влизането в какъвто и да е конфликт. Този пример е универсален и може да се приложи и за други държави – САЩ и Китай, ЕС и Русия, Турция и Гърция.

Четвърта причина даваща тласък на световната глобализация и просперитет са преговорите в рамките на СТО за улесняване на достъпа до вътрешните пазари, чрез премахването на митата. В един момент понятието вътрешен пазар ще е изпразнено от съдържание, такъв просто няма да има. Чрез отварянето на пазарите по-конкурентните компании с по-конкурентни стоки ще завладеят пазара, а неконкурентните стоки и компании ще отпаднат от пазара. Резултата ще е разрастване на транснационалните компании и по-голямо тяхно влияние върху световната политика. Последното ще е за доброто на човечеството, защото бизнеса не търпи конфликти, войни. Какво би станало, ако между САЩ и Китай избухне конвенционална война, вследствие на китайска интервенция в Тайван и американска защита на острова. Резултатът ще е пълен блокаж на търговията между двете световни икономики, милиони безработни, фалит на хиляди компании, поради неосъществен търговски оборот. За бизнеса това са милиарди долари загуби, които той не би позволил. Ако перафразираме фразата на Айзенхауер, „че това, което е добро за Дженъръл Мотърс е добро и за Америка.”, то с пълна увереност можем да кажем, че „това което е добро за световните компании е добро и за човечеството”. Защото те носят ред, сигурност, потушаване на конфликти, разбиване на граници, контакти между хората и просперитет.

Някой веднага би казал, че военната промишленост в САЩ има интерес от войни. Америка никога не е била военизирана държава. Военизирана държава със сигурност беше бившия СССР сега Русия, Северна Корея, Куба, Ирак и други държави. В Русия цялата икономика беше на военни релси. Поради което имаше недостиг на основни стоки за бита. В Русия военнопромишления комплекс имаше сили да доведе страната до война, в едно гражданско общество каквото е американското военната промишленост не е основна сила на икономиката, за разлика от Русия, която не изнася нищо друго, освен суровини и оръжие. За Американското общество не е важно само военната промишленост да желае една война, а трябва и подкрепата на обществото и медиите.

ПРОГРЕС:

Човечеството е преминало през няколко етапа на обществено –политическо устройство: 1/родово-общинен 2/робовладелски 3/феодален 4/капиталистическата демокрация. Вече няколко века последната се бори за своето утвърждаване  в световен мащаб.Денят в който това ще стане е скоро и ние ще сме съвременници на това събитие. Трябва да се радваме, че ще наблюдаваме прехода на човечеството в нов етап, нова епоха  от неговото развитие /свят без диктатори/. Демокрацията се сблъска с различен вид тоталитаризъм – империализъм, фашизъм, комунизъм, ислямски фундаментализъм, но от всички сблъсъци излизаше по-силна и по-уверена, излизаше като победител. Макар победата да не е все още окончателна, колелото на историята не може да се върне назад.

Най-сериозното постижение на човечеството за хилядолетното човешко развитие не е нито откриването на електричеството, нито създаването на атомната бомба, нито стъпването на Луната, нито конструирането на телефона, автомобила, радиото, телевизора или компютъра. Нито едно от тези постижения на съвременна Америка. Най-сериозното постижение на човечеството за хилядолетната му история е многопартийната, плуралистична, представителна демокрация дело на 13 бивши британски колонии, създали преди два века САЩ. Тази форма на обществено политическо устройство е предпоставка за прогреса на всяко едно общество.Тя е предпоставка за откритията и постиженията, изброени по-горе.

МНОГОПАРТИЙНА – това означава,че обществото има много групи от интереси които търсят изява и взаимно се конкурират за народното доверие, а не монопол на една управляваща каста.

ПЛУРАЛИСТИЧНА – демократичното общество никога не е единно; даже по въпроса дали трябва да се живее; дали трябва да се обича; дали трябва да има мир или война; И това е добре, защото само в такова общество може да се отсее доброто от злото, хубавото от лошото. Общество, в което няма две мнения по даден въпрос никога не може да определи дали господстващото мнение е правилно, справедливо. Само така човек може да разбере, че е жив и съществува.

ПРЕДСТАВИТЕЛНА – ИЗБОРИТЕ КАТО ПРОЦЕДУРА СА СЪЩНОСТТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. Възможността на човек да избере най-достойните свои съграждани за свои водачи е велико достижение на човечеството. Но не по-малко достижение е възможността да ги свали по мирен, безкръвен начин, без сътресения в обществото, когато те са се оказали негодни за водачи на нацията. Последното като възможност не е съществувало нито при средновековната абсолютна монархия, нито при днешните авторитарни и тоталитарни режими.

ДЕМОКРАЦИЯТА – ВЛАСТ НА НАРОДА, или всичко казано преди това.

АМЕРИКАНСКОТО ТРУДОЛЮБИЕ:

Мнозинството американци са протестанти. Може би най-качествения клон на християнската религия. По времето на Реформацията Мартин Лутер въздига в култ една позабравена фраза „Който не работи не трябва да яде”. В протестанската общност всеки труд е почтен, всеки работоспособен трябва да работи. Помощ от общината могат да получат само немощните, просяците трябва да се прогонват. От протестанското възпитание идва и пословичното трудолюбие на американеца, направило тази нация номер едно в света. До Протестанството християнската култура не противопоставя труда на безделието, като противопоставяне на добродетел и порок.

СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ = УБИЙСТВО

На 10 и 11 август 2000 год. в Тексас за пореден път бяха изпълнени две смъртни присъди, една от които на човек със съмнения за психически отклонения, ако трябва да вярваме на медиите. Ако това е факт то е падение за американското правосъдие. ”Състрадателния” консерватор Буш – младши сложи подписа си под поредното убийство на човек от страна на държавата. Бъдещия може би президент на САЩ досега се е подписал под над 150 убийства извършени от държавата. Аз се гордея, че българския президент Петър Стоянов няма заслуга за смъртта на нито един човек пък бил той и убиец. Не смятам, че най-подходящата президентска двойка се състои от президент на съвестта, на който лежат 150 убийства и вицепрезидент, които се обявява против ограничаването на носенето на оръжие т.е. единия насърчава хората да се избиват, да си разчистват сметките извън съдебната зала, а другия им подписва смъртната присъда т.е. билета за рая или ада.

УРОК ПО ДЕМОКРАЦИЯ:

Ноември 2000г. – казусът с изборите в Америка за президент е забележителен с факта, че показа здравите устои на Демокрацията в тази Велика страна. Всичко което се случваше беше в рамките на “Законността” с главна буква, всичко ставаше пред най – подценяваната от всички власти, но може би най-важната в съвременното демократично общество – съдебната власт. Нито в Ню Йорк, нито в Чикаго, нито в Лос Анджелис имаше многохилядни митинги в подкрепа на този или онзи кандидат, нямаше никакви опити да се наложи някакво силово политическо решение. Целия народ вярващ в силата на закона и своята съдебна власт, спокойно изчака кандидатите за президент да си изяснят отношенията в съда. Забележителен е и друг факт високата политическа култура на населението и високата избирателна активност. Този народ, който не е свикнал да се реди на опашки, подобно на нас българите, търпеливо чакаше на километрични опашки за да гласува, а в последствие хиляди доброволци се лишиха от свободното си време по празниците и участваха в преброяването на гласовете, още един пример за висока гражданска култура. От тези избори ще остане и една реплика на президента Клинтън, че сега никой американец не може да каже, че от неговия глас независи нищо. Според мен на хора, които не са дорасли за Демокрацията и не упражнят основното си гражнаско право – да избират своите ръководители, с тях трябва да се постъпва както в Аржентина – да им се забрани в следващите 4 години да заемат държавна служба. Според мен такива хора нямат право да се оплакват, нямат право на протест за следващите 4 години, докато трае това управление, защото те не са гласували нито “за” нито “против”  тези управници т.е. било им е безразлично кой ще ги управлява.

ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ:

Според 35% от американците няма никакъв проблем от факта, че нямат президент т.е. според 1/3 могат и без държавен глава да се оправят. Каква роля играе президента в живота на обикновения американец в сравнение с други държави – почти никаква. Ако вземем за пример диктаторски режими, при които живота на обикновения човек изцяло е в ръцете на лидера, то гражданина на САЩ е в най-голяма степен независим. Той сам взима решения за своя живот и ги изпълнява ”малката и незабележима американска държава”, не играе съществена роля в неговия живот. Как биха реагирали иракските граждани без своя любим ръководител Садам Хюсейн, ами биха се чувствали изоставени и объркани подобно на малки деца, за 99% от тях, това кой ще заеме поста на бъдещ самодържец би било централен въпрос от жизнена важност. Спомнете си само как в Сирия народа плачеше за бащицата Хавез Асад, народа бе оставен на произвола на съдбата, нямаше кой да се грижи за него.

На американците не им пука кой ще е техния президент, защото те сами градят живота си, а не разчитат на някой друг да им уреди техния живот, не е такова положението в България. За българина каква ще е личността на управника е изключително важно, несъразмерно важно. Това е така защото българина не вярва в принципите, в правилата, а в хората. Вярва в добрия цар /писано е половин година преди идването на царя/, добрия управник, който с магическа пръчка ще оправи нещата. Българинът като повечето азиатски народи не вярва в принципа за “управлението на закона, а не на хора”. Личността винаги е играла по съществена роля от идеите и принципите на програмата за управление на съответния кандидат. Америка вярва в правилата утвърдени в продължение на векове и се движи по тях, тя не отдава толкова значение на лидера. Обратно руснаци и българи вярват например, че “добрия” Путин ще върне силата и мощта на Русия, но нещо което е забъркано в продължение на 80 години не може да се оправи от един човек пък бил и то гений. Там където не е имало правила на играта, законност, закони еднакви за всички. Там се вярва в месии.

За 79% от американците Буш би бил легитимен президент както и  за 82% от същите тези американци и Гор би бил легитимен президент т.е. Америка приема и двамата за бъдещи президенти. Въпреки напрегнатата предизборна борба страната е единна и няма това разделение за което говори некадърника Чавдар Киселинчев по БНР, откъде ги намират тези простаци, които ежедневно вещаят разпад на щатите. Ако се погледнат какво са говорили и писали преди 5, 10 или 20 години ще видят, че нищо не се е сбъднало от прогонозите на самозваните анализатори. На запад канят хора да анализират политически събития след като видят преди това как са прогонозирали и какво от това се е сбъднало.

ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПРОЦЕС, А НЕ СЪСТОЯНИЕ:

В САЩ се произведоха избори, от гледна точка на мажоритарния принцип те са несправедливи, но от Конституционна гледна точка са напълно демократични. В някакъв италиански вестник публикуваха някаква карикатура как сръбски наблюдател проверява честността и демократичността на американските избори. Извода е, че демокрацията е процес, непрестанно доказване, защитаване и усъвършенстване, а не постижение, след което можем да кажем – ние сме демократични и толкоз. В продължение на 200 години в Америка са се провеждали избори след които демокрацията непрекъснато е усъвършенствана, но като страна държаща на традициите процедурата се е запазила непроменена. Тази процедура се оказа безвъзвратно остаряла. Не е нормално кандидата за президент спечелил 200 000 гласа повече в национален мащаб да не стане президент. Това е в разрез с основния принцип на демокрацията – мажоритарния принцип. Всичко остарява, в едни случай като с виното става по-хубаво, но в други това не е така. Не е хубава и другата крайност, през няколко години да се гласуват нови изборни закони т.е. преди всеки избори всяко мнозинство се стреми така да направи такъв закон, че да е максимално изгоден за самото управляващо мнозинство. В САЩ избирателната система е на възраст от над 200 години, правени са над 700 опита за изменение на непрекия избор на президент и всичките са завършили без успех. Как е в България? Правителството на Виденов си гласува свои закон за местните избори през 1995 год, за да ги спечели и ги спечели. СДС готви нов закон за парламентарните избори през 2001 год. и закон за партиите – е това определено не е демокрация. Според някои защитници на непрекия избор на американски президент така се защитават интересите на малките щати, не знам какви интереси се защитават но определено не се защитават интересите на обикновените хора. Реформата би трябвало да е към пряк вот за държавен глава.

Интересен факт, на който българските медии не обърнаха внимание е че на 7.11.2000 год в Америка се  избираха 500 000 свободни места на изборни длъжности от училищни настоятели, съдии, прокурори, шерифи, губернатори до конгресмени и Президент.

Бяха проведени много референдуми на обществено значими теми като смъртното наказание. Любопитен факт е, че избирателите в щата Алабама гласуваха против отмяна на закон забраняващ отмяна на браковете между различни раси, останал от едно време. Ако знаеше това Васко Кръпката нямаше да напише: ”искам да съм негър в щата Алабама”. Този факт доказва, че демокрацията е процес, а не застинало положение и всяко едно поколение трябва да бъде обучено на нея.

МАЛКАТА ПАЗАРНА ДЪРЖАВА:

It is not government money, it is your money /това не са правителствени пари това са вашите пари/. Това бе отговора на Джордж Буш на искането за Ал Гор за по-голяма държава, за изземване на повече доходи от хората и тяхното уж справедливо разпределение от „добрата” държава към бедните. Буш издигна обратната теза за незабележимата държава. Той чисто и просто заяви, че Белия дом под негово ръководство няма да провежда никаква икономическа и социална политика, ще остави американците сами да определят социалната и икономическата политика на САЩ, а не „крадеца” наречен държава  – присвоил си по неясни причини правото да секвестира дохода на хората и печалбата на фирмите. В социологическите проучвания във Франция 59% от запитаните биха гласували за Гор, което потвърждава виждането на американския професор Стив Ханке че икономиката на европейските държави е прекалено социалистическа. Американците като индивидуалисти по душа биха гласували в по голяма степен за „незабележима“ държава, която се занимава основно с три дейности: 1.отбрана 2.вътрешна сигурност и 3.правосъдие. Това не е СССР, в които имаше Министерство на всеки елемент от Менделеевата таблица, както и за всички възможни горивни изкопаеми – министерство на петрола, на газта, на въглищата и т.н.,както и министерства за всеки отрасъл от промишлеността – текстил, хранителна промишленост, металургия /отделно министерство на черната и на цветната металургия/. Такава държава – мастодонт не може да просъществува повече от 70 години. На скоро в Ирак /по времето на Садам Хюсеин/ ходи българска делегация за възстановяване на икономическите връзки, оказа се че това е невъзможно поради голямата централизация на икономическата дейност в Ирак в ръцете на държавата. Единствения шанс за търговия е между Министерства, а не и между бизнесмени, поради липса на съответен съконтрахент в Ирак.

Санкциите на ООН не разклащат режима на Садам, а напротив укрепват го, защото спират възможността за замогване на частника в Ирак, а богатия човек е независим за разлика от бедния. Повече богати хора в Ирак по-слаб режим. Спомням си за един виц описващ какво е това социализъм. “Западен и източен немец се срещат. Западният немец пита какво е това социализъм, източния отговаря: Ами това е нещо написано от един немец, прочетено от един руснак в Швейцария и приложено в неговата родина през октомври, но се празнува през ноември. Чакай много объркано стана – казал западния немец. Е това е социализма – отвърнал източния.” Не че демокрацията е проста система, но икономическата свобода при нея е много по-голяма от която и да е тоталитарна или авторитарна държава. Икономическите принципи на пазарната икономика са прости, за разлика от неразбираемите икономически основи на държавната икономика при социализма. Докато съществуват такива държави – мастодонти в Европа, то ЕС няма да е конкурентен на “малката и незабележима” от към намесата в икономиката – американска държава

От друга страна по много други въпроси Буш си прилича с нашите комунисти. По въпроси като смъртното наказание, браковете между хомосексуалисти, контрола върху огнестрелното оръжие. Въпроси по които и нашите комунисти имат подобни на неговите възгледи, защото и двете политически партии – републиканската в Америка и социалистическата в България защитават интересите на най-консервативната и възрастна част от обществото. Но що се отнася по въпроса за частната собственост, възгледите им са коренно противоположни. Нашите комунисти са за силна държавна намеса в икономиката и за повече държавна собственост, Буш е за нормална частна икономика без излишно държавно регулиране. Ако трябва да има преразпределителни процеси от страна на държавата то това според мен трябва да са само за три групи хора: 1.инвалиди 2.деца без родители 3.възрастни хора без близки. За останалите хора има кой да се грижи или могат сами да се издържат. Прилика между нашите комунисти и Буш има и в интровертната политика, която следват /което не се оказа вярно по отношение на политиката на Буш/. Буш предлага изтегляне от Балканите и по – ограничена намеса на Америка по света. Нашите комунисти подобно на британските консерватори постоянно критикуват кабинета в подмазвачество към Брюксел. Интересен факт е, че на Запад предимно десни партии са евроскептични, а на Изток предимно леви.

МАНТАЛИТЕТ:

/българин живеещ в Чикаго – за разликата между американеца и българина, по националното радио/

”За българина съдбата се управлява от шанса, за американеца съдбата се управлява от избора т.е. от теб самия, а не от провидението. Американеца казва: ”ако дадеш на един човек риба, той ще преживее деня, ако го научиш да лови риба, той ще изживее живота си.”

МАНТАЛИТЕТ:

Много американци не знаят кой им е вицепрезидента/съмнявам се и че много българи знаят вицето на П.Стоянов/, по думите на един български журналист. Българите знаят какво става в Белия дом по-добре от самите американци. /спорно твърдение/ За американците света се затваря до съседната улица, квартала, най-много града в който живеят. Причината не е интелектуалния потенциал на хората, а факта че от американската държава независи живота на хората в такава степен, както в България или другаде по света. Нормално ли е в Северна Корея 5 годишни хлапета да знаят кой е Ким Ир Сен, а да не знаят нито един от геройте на “Уолт Дисни”. Какво е положението на българина, той знае кой е президента му, кои са министрите и част от депутатите. Той се интересува какви закони се гласуват в Парламента и седи нашия човек и гледа на телевизията какви закони се гласуват и си казва, ако гласуват този закон може би нещо ще се промени в страната. Мине време почеше се по главата нашият човек и си каже , ”ами нищо не се промени” и продължава да стои в своето застинало мъртвешко положение, очаквайки някой да дойде на бял кон и да ни оправи бакийте.

ОБРАЗОВАНИЕ:

На 2.11.2000 год. ще отбележа и едно събитие от лично естество –издържах с 6 /отличен /изпита по публично правни науки. По важното е това което чух от изпитващия ”Знаете ли колега, че Вие сте първия за тези четири дни изпити, който ми казва точната година на създаването на американската федерална конституция – 1787 год, досега чувах всякакви години, но нито една вярна”. Факт, който не ме изненадва, имайки предвид че за  мен българското образование е на светлинни години зад американското. Може ли по Конституционно право в най-реномирания университет в страната  да не се изучава Конституцията на всички конституции, най-старата действаща в момента.

ОЦЕНКИ:

В края на годината/2000 год/ различни агенции определяха кое е най – важното събитие за годината. Асошиейтед прес определи президентските избори в САЩ, подобно на много западни медии. Според българите събитие на годината е потъването на подводницата “Курск”, което идва да докаже за пореден път, че българите гледат повече в източна посока, отколкото на Запад. Българите винаги повече са се интересували какво става в Москва, отколкото от столицата управляваща света. Това се вижда и от факта, колко български медии имат кореспонденти в Москва и съответно във Вашингтон. Във Вашингтон нито една медия печатна или електронна няма кореспондент. Това потвърждава теорията на Хънтингтън за цивилизациите ядра, притегателен център за  държавите от съответната цивилизация. Но и в България се наблюдава процес на преориентация, ако не към Вашингтон, то поне към Брюксел и Берлин. По отношение на второто събитие и в България и по света са единодушни, че е падането на Милошевич.

СВЕТОГЛЕД:

/Ноемв.2000 год./ Либийския лидер Муамар Кадафи призова Буш и Гор да си поделят властта – президенското и вицепрезиденско място, за да избегнат Гражданска война в щатите. Това е доказателство за пореден път, че мисленето на човек от една авторитарна държава е различно от мисленето на демократ. Американеца сигурно се смее на такива разсъждения за гражданска „война”, но за човек от една държава в Африка и Азия, в които липсват демократични традиции  и политически проблеми се решават с военни средства, а не с конституционни съдебни средства такава заплаха от гражданска война е реална. Чисто и просто такова е мисленето на хората, живели в различни системи.

УРОК ПО ДЕМОКРАЦИЯ:

Както и очаквах след няколко седмици на съдебни спорове пред няколко съдебни инстанции американците решиха кой да е следващия им президент както и можеше да се очаква от хора културни и възпитани, всички те уважиха решението на висшата съдебна инстанция в САЩ. Ал Гор и неговите привърженици призоваха нацията да застане зад своя 43 президент Джордж Буш. Но това можеше да се очаква от хора възпитани още от малки към спазване на закона и уважение към институциите, които го прилагат към безприкословно приемане на едно съдебно решение хубаво или лошо, за някоя от страните. То е издадено от съд и трябва да се спазва. Многобройните политически критици на американската демокрация, които се навъдиха у нас и не само у нас, нека си зададат въпроса какво би се случило в техните страни, ако 500 гласа деляха някои от кандидатите за президент от властта. В България има 6 млн. Избиратели, толкова гласуваха във Флорида, представете си, че някои в България вземе 2 912 500 гласа, а другия кандидат 2 912 000 т.е. 500 гласа разлика, то определено щеше да има обжалвания, преброявания, митинги, стачки и обвинения във фалшификации. Един щеше да приеме решението на КС, друг ще твърди че КС е назначен от политическият противник и не му признава решението. Поради това ще изкара своите привърженици на улицата, а народа нали е балама ще излезе да защитава личните интереси на своя кандидат, другия кандидат ще го последва и ето ти гражданска война т.е. Нигерия. Американците като цивилизовани хора решиха, че и двамата кандидати се борят за своя личен интерес да бъдат президенти и ги оставиха да решат спора си в съда. Никой американец не си остави бизнеса и да излезе на улицата със сила да решава нещо, което в зрелите, демократични, цивилизованите държави се решава пред съд. По този повод ми идва друга аналогия в главата. Ако в България един бизнесмен даде заем на друг и той не му го върне първия не отива в съда, а залага бомба под колата на неизрядния длъжник за сплашване. Типична реакция за народ от третия свят, а не за народ кандидат за членство в ЕС. Лошите пророци, които предричаха, че новия президент ще бъде слаб, поради факта, че е избран от Върховния съд на САЩ, а не от народа според тях бяха опровергани много скоро. Загубилия кандидат Алберт Гор призова всички американци да застанат зад новия президент. Това даде сила и мощ каквато само една Демокрация може да даде на своя президент, защото това е истинско единство, а не фалшиво единение на нацията в тоталитарна Куба, Ирак или Китай. Единството в тоталитарните системи е ефимерно, повърхностно, лъжливо /това ясно пролича при падането на режима на Садам. Няколко месеца след като бе избран със 100% от гласовете за президент, Багдад падна без бой, защото малко са лудите, които искат да мрат за един диктатор обикновено повече са те/ лудите – защитници на диктатори /в демократичния свят/. Истинско единство може да бъде постигнато в демократично общество между равноправни субекти, каквито са представителите на демократи и републиканци кандидати за президент. И когато след тежка предизборна кампания единия се признае за победен и призове  нацията да застане зад своя нов държавен глава се получава онази стоманено – титанова сплав, които всички фалшиви декларации на ЦК на Политбюро на КПСС за единство на социалистическото общество не могат да постигнат.

УРОК ПО ЦИВИЛИЗОВАНО ДЕМОКРАТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ:

Публикувам изявленията на Ал Гор и Джордж Буш след края на изборната сага,препечатени от в-к “Труд”-15 дек.2000 год.

АЛ  ГОР:

“ Добър вечер, току що разговарях с Джордж Буш и го поздравих, че става 43-ият президент на САЩ. Обещах му, че този път няма да оттегля поздравленията си. /след избора има традиция загубилия кандидат да поздравява победителя за избора му/.

Предложих му да се срещнем най-скоро, за да заличим раните на разединението, зейнали в предизборната кампания и битката през която минахме. Преди близо половин век сенатор Стивън Дълес казал на Ейбрахам Линкълн, който го победил в изборната надпревара: ”Партизанщината трябва да отстъпи пред патриотизма. С вас съм господин президент, и Бог да ви благослови.”

В същия дух казвам на избрания за президент Буш, че трябва да оставим на страна яростната партизанщина и нека Бог благослови управлението му на страната. Нито той, нито аз очаквахме пътя да е толкова дълъг и труден. И никой от нас не искаше да стане така. Но се случи и свърши и го уредихме както трябва, чрез уважаемите институции на нашата демокрация.

Върховния съд на САЩ си каза думата. Нека няма съмнение: въпреки, че категорично не съм съгласен с решението на съда аз го приемам. Приемам този окончателен изход, който ще бъде ратифициран идния понеделник в изибирателната колегия. Тази вечер в името на единството на народа и силата на нашата демокрация се оттеглям от състезанието.

Приемам безусловно и своята отговорност, ще почитам новия президент и ще му помагам всячески, за да обединим американците и да изпълним целите на нашата Декларация за независимост, потвърдени и защитени от Конституцията ни.

ДЖОРДЖ БУШ:

“Добър вечер, сънародници американци, радвам се че имам възможността да говоря пред вас.

Г-н председател, г-н замесник-губернатор, приятели, уважаеми гости.

Страната ни преживява дълъг и труден период, след като крайния резултат от изборите се забави повече, отколкото можехме да си представим. Вицепрезидента Гор и аз вложихме сърцата и надеждите си  в нашите  кампании. Изпитахме едни и същи емоции.

Разбирам колко труден е този момент за вицепрезидента Горр и за неговото семейство. Той служи достойно на страната като конгресмен, сенатор и вицепрезидент.

Тази вечер ми се обади най-любезно вицепрезидентът. Разбрахме се да се видим в началото на идната седмица във Вашингтон и заедно да направим всичко възможно, за да излекуваме страната  от това крайно оспорвано съревнование.

Тази вечер искам да благодаря на всички доброволци и сътрудници в кампанията ми, които работиха толкова усилено. Поздравявам вицепрезидента и неговите съмишленици за проявения дух. Със съпругата ми Лора желаем всичко най-добро на вицепрезидента, на сенатор Либърман и на техните семейства. Благодарим им, че успяхме да уредим изборните си различия по мирен път. Благодаря и на американския народ за честта да му служа като Президент. Благодаря на съпругата и дъщерите ни за тяхната любов. Лора бе активна губернаторша на Тексас и ще е прекрасна първа дама на Америка.

Горд съм, че Дик Чейни е до мен и Америка ще се гордее с такъв вицепрезидент. Реших да говоря тук в камарата на представителите на Тексас, защото въпреки мнозинството на демократите в нея двете партии работиха задружно, водени от идеята да постигнат най-доброто за хората. Нацията ни трябва да се издигне над разединението. Американците имат общи надежди, цели и ценности, които са далеч по важни от политическите различия. Заедно ще запазим социалното осигуряване, заедно ще укрепим медицинското обслужване, заедно ще следваме външна политика, вярна на нашите ценности и на нашите приятели. И ще имаме армия, способна да се справи с всяко предизвикателство и да надделее над всеки противник.

СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО:

 В началото на януари 2001 год. се появи ново световно правителство, пардон на САЩ, но имайки предвид мултиетническия и мултирасовия характер на последното то наистина е такова. Няма правителство на друга държава, което да е толкова разнообразно в това отношение. Екипът на Буш е интернационален – латиноамериаканци, афроамериканци, арабин и азиатец /японец/ и разбира се представители на европейските заселници в Новия свят. Само българин или руснак няма, но по-добре иначе провалът му е сигурен.

ХЕНРИ ФОРД:

През 20-те год. в Италия има само 250 хиляди автомобила, в най-развитата европейска страна Англия техния брой през 1929 год. е 1 милион, докато в САЩ през 1928 год. има 30 милиона автомобила в населението. В средата на 20-те год. в САЩ всеки пети има автомобил. Постижения което Англия достига 40 години по-късно. Покупателната способност на английската надница е пет пъти по-малка от американската през 20-те години. Докато в САЩ обикновения човек може да си позволи автомобил, то в най-развитата европейска държава Англия само представителите на средната класа са имали това удоволствие. /данните са от документалент филм  по БНТ за събитията на 20 век/.

АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА:

Вчера Буш се срещна с президента на Бразилия /31.04.2001 год./. Повече от 4 месеца след изборите в САЩ Джордж Буш не намира време за среща със своя руски колега, въпреки желанието на последния за такава. Това надменно поведение е проява на особена недалновидност. Срещите с ръководители, от които нищо независи като този на Бразилия или премиера на Израел са безмислени, освен да се демонстрират чувства и съюзнически отношения.

Някакъв смисъл имат единствено срещите с Тони Блеър, Герхард Шрьодер, с мексиканския президент и канадския премиер. Направо бях потресен като видях Буш и китайския вицепрезидент да си отправят шеги. Това е поредното доказателство, че САЩ отдават предпочитание на търговските отношения пред Демокрацията. Не може да се дава предпочитание на отношенията с тоталитарен Китай пред отношенията с демократична Русия. Това е лош сигнал към руското общество, което може да го тласне към някакъв авторитаризъм. Китай трябва да бъде в пълна изолация. Вместо Русия да е пред членство в СТО, то тоталитарен Китай е пред такова членство. Надменната и изолаторска политика спрямо Русия може да доведе до връщане на власт в страната на комунистите на Зюганов или националистите на Жириновски. През  2002 год. НАТО ще приеме нови членове това ще засили чувството в Русия, че не я вземат на сериозно  и се опитват да я изолират. Следващата стъпка е избирането на националист като Жириновски за президент, които започва да гради някакви оси с Техеран и Пекин.

Затова на Руското общество трябва да бъде зададена нова национална цел  – членство в НАТО. Така членството на източноевропейските държави в НАТО няма да се смята като заплаха за Русия, а като продължение на руските национални интереси. За обикновения руснак с покварено съзнание в следствие на продължително пиянство и изключително милитаризирано мислене наследено от комунистическо време е напълно възможно да приеме за национална цел – членство във военен съюз. Войната в Чечения го доказа, където военната победа бе всичко за руснаците. Военния успех бе достатъчен за да бъде избран Путин за президент. Икономическата програма на Путин нямаше никакво значение. За нормалния човек в нормалните държави само по-добрия живот може да бъде национална цел. Напротив руснаците са готови да жертват жизнения си стандарт за по-силна армия. Затова по-добре да имаш такава държава за съюзник отколкото за съперник. С този аргумент трябва да се убеждава и американското общество да приеме руско членство в НАТО. Членството на Русия в НАТО би гарантирало необратимостта на демократичните реформи в Русия, защото само една демократична държава може да бъде член на тази организация, а Русия станала един път член няма да иска да бъде изключена. Единствения недостатък е, че по-трудно ще се стига до общи позиции в НАТО, ако остане принципа на единодушието при взимане на решения. От един център който взимаше решения в НАТО /Вашингтон/, ще се появят три /Русия,САЩ и ЕС/. Но с времето различията ще стават по-малки, а общите позиции в следствие на търговските, културните и транспортни връзки повече. Различия ще има само когато на НАТО ще се налага да заема активна позиция по налагането на мира. Не вярвам да възникнат търкания по въпроса – кога страна-членка от съюза е нападната и другите страни – членки трябва да изпълнят съюзническите си ангажименти. При отбранителни действия съюза ще е единен, при нападателни действия ще е разединен. Във войната в Косово НАТО бе разединено по въпроса дали да се предприемат сухопътни действия.

СЪЮЗНИЦИ:

След срещата на Буш в Мексико с мексиканския президент следващия ръководител, с който се срещна Буш и който пръв бе приет в Белия дом бе канадския премиер. Последния изрази недоволството, че е нарушена традицията първата среща на новоизбран американски президент да бъде с канадски премиер. Тази ревност е хубав признак и доказателство за близките отношения между канадци и американци. Тези два английско говорящи народа са определено едно цяло и не мога да разбера какво спира интеграцията и на политическо равнище в рамките на общо държавно формирование. Те даже нямат обща граница по между си. Първата премахната граница в света. Те имат обща хокейна и баскетбола лига. Малко са канадците и американците, които не са посещавали съседната държава. За много от тях това не е съседна държава, а съседен щат. Дано традиционните първи срещи на американски президент с ръководителите на двете съседни държави да прераснат в нещо повече, например в интеграционни процеси от типа на тези в ЕС.

АМЕРИКАНСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА:

Първото посещение на Буш, след избирането му бе в Мексико. Изключително правилен ход, с което доказа, че е наясно кои са приоритетите на американската външна политика, за разлика от администрацията на Клинтън и Гор, която действаше доста хаотично в Международен план. Мексико и Канада трябва да са приоритет за американската външна политика, ако САЩ искат да запазят водещата си роля в света след разширяването на ЕС с нови 13 и повече държави. Един от коментарите по СNN бе, че следващата стъпка в задълбочаването на отношенията им е доларизация на мексиканската икономика. Според мен на по-късен етап трябва да се разреши на мексиканците да гласуват за Президент и Конгрес на САЩ, което ще превърне Мексико в 51-та държава в северно – американския съюз от държави. Така Мексико ще има най-силната валута, икономика, армия и жизнен стандарт в света, за какво повече може да мечтае един народ.

КИТАЙ – САЩ

През април 2001 год. стана инцидент между китайски и американски самолет, който може да има трайни последици за отношенията между двете страни, а и за международните отношения. Ако този инцидент доведе до нова студена война, то тя би имала две отличителни черти:

1.Липса на военен паритет между двете страни. Военното превъзходство на САЩ е тотално. Ако Китай тръгне на военна надпревара, то тя би довела китайското население до състоянието на просешка тояга т.е. до равнището на сомалийци, етиопци и корейците от севера. Единствената сила, която може да осъществи  една успешна военна надпревара във въоръжаването със САЩ е ЕС, но той няма такива намерения/поне за сега/.

2.Втората особеност е активната търговия между САЩ и Китай достигаща 100 млр.$ за 2000 год, каквато липсваше между САЩ и СССР. Това трябва да е причина за по-умерена позиция на двете страни. Случая отново доказа наглостта на комунистическите режими по света, вместо да поднесат извинения на американската страна за действията на своя пилот-фанатик, предизвикал катастрофа в международното въздушно пространство. Няма отговор на въпроса кой разрешава на китайските изтребители да ескортират чужди самолети в международни води в Южно китайско море. Малко след инцидента СNN съобщи за готвено посещение на Буш в Индия. Трудно е да се каже дали това е предварително планирано посещение или добре обмислен ход точно по време на разгара на кризата да се посети един стар враг на Китай. Дано САЩ и ЕС са разбрали важността на Индия – най-многолюдната демокрация в света и най-старата демокрация в Азия. Каквито и недостатъци да има индийската демокрация най-вече в спазването на правата на мюсюлманското малцинство, то тя е демокрация, а Китай е тоталитарна държава. Европа и САЩ трябва приоритетно да развиват отношенията си с Индия и Русия, защото при всичките си условности демокрацията там е факт, а в Китай не е. Отношенията с Китай винаги трябва да са на заден план и никога не трябва да са приоритет, поне докато положението с политическия плурализъм в страната е такова.

РЕЗУЛТАТ:

Китайците бързо,бързо освободиха американския екипаж, с което определено ме изненадаха. Явно американските компании са заели сериозни позиции в  китайската икономика.

ЕКОЛОГИЯ:

През март-април 2001 год. САЩ решиха да се оттеглят от още един международен договор за намаляване на вредните емисии от газове в околната среда. – наречен Договора от Киото. Определено не съм запознат с този договор и за какво се отнася той. Но знам, че това оттегляне на САЩ от договора даде възможност на французите този път да се изявят като екоактивисти. Не мога да кажа дали администрацията на Буш е права, но мога да кажа че е права в едно – не е нормално страна по договора да са само високоразвити държави, но не и развиващи се. САЩ естествено са най-големия замърсител на околната среда, след като икономиката им представлява 1/3 от световната икономика. Не е нормално да се обвинява Америка, която харчи годишно милиарди за пречиствателни станции, рекултивация на гори, катализатори за коли, нови технологии в промишлеността, който намаляват енергоемкостта. Същевременно държави като България, Китай и Русия, на които наименованието “пречиствателна станция“ е непознато не търпят критика. Хиляди предприятия по времето на комунизма бяха построени в жилищни райони без спазване на елементарни екологични изисквания, колите са без катализатори и се движат с оловен бензин.

Някъде четох че 42% от замърсяването на въздуха идва от транспорта. По този повод се сещам за един филм по Discovery за възраждането на дирижаблите като превозно средство. Технологиите били напреднали толкова за да гарантират пълна безопасност на този вид транспорт. Такъв транспорт няма да е толкова бърз, като самолетите, но ще е по евтин и по-екологично чист. Превоза на 100 тонни товари с 200-300 км/ч  между два града по въздушна магистрала представляваща права линия може да е много по ефективно от превоза с тир на 20 тона товар със скорост 100 км/ч по лъкатушеща претоварена пътна артерия. За разлика от самолетите за дирижаблите няма нужда да се строят специални летища, те би трябвало да могат да се приземяват на достатъчно широка зелена поляна. Това може да направи дирижабъла конкурентен на автомобилния и жп-транспорт. Тук се сещам и за една чута наскоро идея, ако не се лъжа французи създали кола която се движи със сгъстен въздух задвижващ буталата в двигателя. Последната могла според създателите си да измине с едно зареждане със сгъстен въздух до 200 км  със скорост 70-80 км/ч,ако това е факт за мен това е революция. В ОПЕК биха получили сърдечен удар.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ:

През миналата седмица /пролетта на 2001 год./имаше доста интересни неща. В Квебек Канада бе подписан договор за свободна търговия между 34 американски държави. Зоната за свободна търговия обхваща около 800 милиона жители от Аляска и Канада до Чили и Аржентина. Зона с БНП от около 11 трилиона долара. Това е най-голямата икономическа общност, но и политическа общност, защото в договора е записано, че не могат да членуват държави с недемократични устройства. Със създаването й САЩ искат да запазят лидерската позиция в световната икономика, заплашена от  600 милионен обединен ЕС.

Същевременно NASA съобщи за създаването на първия самолет, който ще може да излиза в околоземна орбита. Създаването на самолетите от серията “Х” ще затвърди лидерството на САЩ в така важния космическо авиационния бранш./в последствие опитите със самолета бяха неуспешни/

По СNN някакъв от маргиналните групи антиглобалисти, заяви че американската икономическа общност ще увеличи силата на големите компании да влияят на малките държави, например Коста Рика. Макар да няма нищо лошо в това, защото по-добре бизнеса да управлява политиците отколкото политиците бизнеса, за да не се случва това единствения шанс е малките държави да станат щат на САЩ т.е. държавите да се обединят. Никоя голяма компания не може да нарежда на страна с 800 млн. население и 11 трилиона БВП, простираща се на два континента.

Същевременно в-к “Труд” в малките си колонки публикува следната информация. “39 убити и над 250 ранени при сблъсъци в етиопската столица Адис Абеба. От няколко дни студенти протестират за академични  и политически права и срещу полицейските своеволия. Силите на реда открили огън след като камъни полетели срещу държавни учреждения.” Интересно е че не чух реакция на западни ръководители по повод на този произвол. Но кой ли го интересува какво става в Африка. Ако ще един милион да изчезнат за една секунда, на никой няма да му направи впечатление. Тези събития са пълно опровержение на фантасмагориите на С.Хънтигтън, че свободата и демокрацията са характерни за Западната култура, а не за човешките същества като цяло. Тепърва много народи ще преоткриват “т.нар.” от някои „западни ценности“, а това са всъщност общочовешки ценности.

СВЕТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ПОБЪРКА:

Тоя свят се е побъркал трайно и безвъзвратно. В началото на май 2001 год. бе направен избор от ОС на ООН, за членове на комисията по правата на човека на ООН. Западът има право на трима свои представители избрани от ОС на ООН. САЩ са членове на този орган от самото му създаване. Резултатите са потресаващи, изумителни. Франция, Швеция и Австрия са държавите, които бяха избрани, САЩ отпаднаха. Франция, която обича да прави разкол в демократичния лагер, контактувайки активно с различни диктаторски режими – Ирак, Сирия, Иран, Либия събра най-много над 50 гласа. Тази държава роди най-кървавия режим в света – този на жирондинци и якобинци т.е. на Френската революция. Франция роди един от най-големите изверги на ХVІІІ и ХІХ век, страдащ от мания за световно господство и отговорен за смъртта на милиони европейци, включително французи – Наполеон. Диктатор стоящ редом до Хитлер и Сталин. През ХХ век Франция носи огромна отговорност за две световни войни редом с Германия. Жертви на тези войни станаха десетки милиони. Но ако на германците след Втората световна война им бе показано, къде им е мястото, то на французите още не им е ясно, че то не е в голямата политика. Като награда за приноса им в опита за унищожение на човешката цивилизация и за колаборционизма им с диктаторски режими по света на французите бе дадена честта да представляват Запада в Комисията по правата на човека на ООН.

Изключително срамен за мен е факта, че страна в която има пронацистко и расистко управление може да събере 32 гласа срещу 29 на САЩ. Значи 32 държави гласуваха за наследниците на Хитлер в Австрия /негова родина впрочем/, които са част от управляващата коалиция. Дерзайте евреи, поляци и руснаци, явно за поне 32 държави Втора световна война не е имало, след като могат да предпочетат Хитлер пред най-свободната и демократична държава в света. Третия представител на Запада е Швеция. Швеция въобще не ми се коментира, само ще напомня характерното и поведение през ХХ век, а то е неутралитет. И когато светът се бореше с Хитлер и през Студената война Швеция заемаше неутрална позиция между тоталитаризма и демокрацията. Не знам как тази държава ще защитава човешките права по света с мекушавата си и не ангажираща позиция. Може ли да се прави и грам сравнение между силата и мощта, с която САЩ защитават ценностите на демокрацията по света и силата, с която Швеция я прави.

АТЕНТАТИТЕ В САЩ:

ПСИХОПАТИ  И  ПАТРИОТИ:

Докато бях в казармата се случиха атентатите в САЩ и войната в Афганистан. Още си спомням радостта в очите на някои вече уволнени лейтенантчета от моето поделение, че САЩ са били ударени. И ние ще ставаме членове на НАТО. Моята радост не бе по-малка когато ги видях цивилни завинаги. Но това са теми, по които по добре да не се отклоняваме.

Резултата от терористичните актове е изключителната патриотична вълна обзела американския народ. В едно от многото си изявления американския президент заяви: “Показахме огромна любов към страната си и уважение и търпимост към всички наши съотечественици. Бях поразен, че в много градове, когато жените от християнско и юдейско изповедание разбраха, че жените мюсюлманки се страхуват сами да излязат от къщи започнаха да ги придружават навсякъде. Това показа на света истинската природа на Америка.”

Патриотизма на моменти минаваше в национализъм, но за кратко. Именно това сплотяване на американската нация и заставането и зад нейния лидер даде шанс за тази огромна американска активност на дипломатическия и военен фронт. Активност, която след Афганистан има шанс да продължи и срещу други режими. Тук режимите ги деля на три:

1. Държави с антиамерикански режими: /Куба,Либия/,

2. Държави приютяващи терористични групи./Сомалия, Пакистан, Филипините, Саудитска арабия, Йемен/

3. Държави с антиамерикански режими разработващи оръжия за масово унищожение./Ирак,Иран и Северна Корея/.

Срещу третата група решителните военни действия са наложителни и то преди режимите да са се сдобили с оръжия за масово поразяване.

 Срещу първите две мерките трябва да са икономически, но не санкции, а напротив зона за свободна търговия. Винаги съм казвал, че американските самолетоносачи са Дженъръл Мотърс, Форд, Майкрософт, Глобалната интернет мрежа, в която английския е основен език. Само инвестиции на мултинационални компании могат в една тоталитарна държава да я променят по мирен начин без външна военна намеса.          Причините за атентатите  и лошото отношение на арабите  към САЩ бяха най-точно определени от Осам Бед Ладен:

1. Присъствието на американски войски в светите места в Саудитска арабия

2.Периодичните удари по Ирак в продължение на  10 години.

3.Нежеланието на новата американска администрация да поддържа неутрално положение в израело – арабския конфликт. Грешка на Буш е че не продължи политиката на предшественика си за създаване на Палестинска държава.

Но основната причина за саможертвата на терористите е религиозния фанатизъм, дължащ се на Вярата в отвъдния живот тази основна черта на юдейската, християнската и мюсюлманската религия са в основата на всички прояви на религиозен фанатизъм. Религиите трябва да бъдат унищожени, за да има мир на Земята. Отвъден живот няма. Подчертаваната християнска религиозност на президента Буш само наливаше допълнително масло в огъня през целия конфликт. Дай Боже един ден начело на Америка да видим жена, черна, лесбийка и атеиска.

Как могат да бъдат отстранени причините за арабската омраза към САЩ. Свалянето на режима на Садам Хюсеин би отстранило две от тях. Би обезсмислило наличието на американски войски в Саудитска арабия т.е. в светите места. Тези войски могат да се прехвърлят в Кувейт и Ирак. Иран ще бъде обграден от държави под американско влияние – Турция, Ирак, Афганистан, държавите от Персийския залив. /така и стана/.

Най-важен си остава проблема със създаването на Палестинска държава. Народ, който си връзва на кръста експлозиви и ги взривява рано или късно ще постигне своите цели. Това е неизбежно колкото по-бързо го разбере тъпия военен начело на Израел и американския президент толкова по-добре и за двете държави. Арабските държави имаха хубава инициатива – настаняването на сини каски между палестинци и евреи. В тяхно лице палестинците ще видят свои защитник и ще намалят терористичната активност, а когато я има израелския отговор ще бъде затруднен от присъствието на сините каски, а това ще вдигне имиджа на последните в очите на палестинците и ще ги успокои допълнително. Така се създава благоприятна обстановка за мирни преговори. Всеки народ трябва да има право на самопределение независимо дали са палестинци, кюрди, чеченци, сърби, албанци, ирландци, тибетци и т.н.

Войната в Афганистан подобно на иракската/1991 год./ и югославската войни доказа, че САЩ са на светлинни години по напред във военно отношение от останалия свят. Тази война окончателно оформи водене на нов тип военни действия. Докато до ХХ век основна роля играеха сухопътните сили, то  ХХІ век ще е първия в който военновъздушните сили ще са гръбнака на една армия. Танкът като символ на сухопътните сили все повече ще се измества от хеликоптера и самолета. В територия като афганистанската където инфраструктурата е унищожена транспортирането на американски части не ставаше с БТР или някакви сухопътни средства, а с хеликоптери, още повече високите 5 000 метра планини на Афганистан са достъпни само по този начин. Транспортирането по въздуха е много по-бързо и навременно. Хеликоптерите са по-бързи и маневрени и от най-бързите танкове, поради което са по трудни мишени. Огневата мощ на един хеликоптер е много по голяма от този на един танк. Възможността на водача на хеликоптера да наблюдава от високо цялото бойно поле е много по-голяма от тази на танкиста. При сравнение между танка и самолета, то сухопътното оръжие е напълно безпомощно срещу самолета и обратно танкът е идеална мишена за летящата машина. Инвестициите във военновъздушните сили ще са ключови за всяка съвременна армия, ако тя иска да победи в една война.

Тактиката, която бе приложена в Афганистан въоръжаване на вътрешната опозиция, която действа по суша и въздушна подкрепа от американска страна може и трябва да бъде приложена и за свалянето на други човеконенавистни режими, като този в Ирак.

ИКОНОМИЧЕСКАТА ПОЛИТИКА НА БУШ

Вече все повече съжалявам за Бил Клинтън като държавен глава. Настоящия американски президент Джорд Буш не стига че подкрепя един луд човек Ариел Шарон и води неадекватна политика по израело-палестинския конфликт, но и икономическата му политика е под всякаква критика. Нацията, която най-страстно пропагандира достойнствата на свободната търговия е направо срамно, че е сред първите, ограничили свободната търговия. САЩ въведоха 30% мито върху вноса на стомана в страната. Позор, пълен и окончателен. Как не ги е срам. С какви очи сега ще искат ЕС да премахне субсидиите на селското си стопанство, след като те дават такъв лош личен пример.

Точно САЩ ли са  за оплакване ; Какво да каже малка България, на която се налага да премахва митнически бариери и неконкурентната й икономика рухва пред вноса на по-евтините и качествени западни стоки. Какво да кажат африканските, азиатските и латиноамериканските държави със слаби икономики. Вместо последните да въведат някаква минимална защита за родните икономики от вноса на по-развити икономики. Вместо САЩ, ЕС и Япония да спрат изключително вредните субсидии за селското си стопанство, да отворят пазарите си за текстилното производство от Африка, Азия, Латинска Америка. Единствения правилен начин за борба с бедността в световен мащаб е свободната търговия, но не само в области в които развитите западни държави са силни, а и в области като селско стопанство и текстил, където е силата на бедните държави. Свободната търговия е много по правилен начин за борба с бедността отколкото даването на заеми на корумпирани африкански правителства, които незнаят какво да ги правят освен да ги прехвърлят в личните си банкови сметки в Швейцария. Така няма да се облагодетелстват корумпирани управляващи, а частния бизнес, които ще може да изнася и така да укрепне, за да бъде фактор в собствената си страна. Буш трябва да го е срам от този груб протекционизъм наподобяващ френската мания по земеделските субсидии. Разбирам да се наложат мита за вноса на стомана от Русия и Украйна, където производителите не плащат за газ, за ток и това си е скрита субсидия от страна на държавата даваща възможност за дъмпингови цени, но защо от целия свят. Думите “мита” и “субсидии” един път завинаги трябва да бъдат заличени от речника на всички езици и най-вече на английски, езика на бизнеса.

Много ми са интересни противниците на глобализацията. Един път тези младежи протестират срещу бедността и мизерията в Третия свят, говорят за гладуващите африкански деца,неграмотните латиноамерикански деца и за всичко е виновен богатия Запад. Разбира се. После същите тези субекти се прехвърлят на друг протест организиран от френските фермери, които също се борят против глобализацията в лицето на ЕС, но за по-големи субсидии за техните стомаси. Субсидиите за селското стопанство и борбата с бедността в Третия свят са две взаимоизключващи се неща. Как могат аржентинските фермери да изнасят в пренаситения със субсидирани стоки земеделски пазар на ЕС.

Като положителен резултат от премахването на земеделските субсидии, европейските потребители ще купуват много по-евтини стоки.

Проблемът не е само в безотговорната митническа политика на световния лидер, защото Буш не е само лидер на Америка. За последствията от действията си той трябва да мисли по-глобално, а не егоцентрично т.е. американоцентрично. Проблемът е в цялата икономическа политика на Буш и най-вече в бюджета, който предложи. От една страна намали данъците, с което намали приходите в бюджета, от друга увеличи разходите заради военната програма. По-големите военни разходи може и да са оправдани, макар че американската армия и сега може да се справи със всяка заплаха. Но по-големите разходи значат по-голяма държава, повече държавни поръчки, повече възможност за корупция. По-голямата държава е по-неефективна държава. По-големия бюджет и по-голямата бюрократична машина дават възможност за по-голямо ограничаване на човешките права, макар Америка да е последната държава в света, в която това е възможно. Такава недалновидна икономическа политика може да наруши финансовата стабилност. Но аз съм сигурен, че в икономическия екип на президента има достатъчно подготвени икономисти, за да не подронят икономическата почва на американския долар./от днешна гледна точка 26.06.2003 год. Може и да съм се лъгал/. По този повод вестник Finacial Times написа :”Много неща няма да са същите след 11.09.2001 год, някои неща обаче не се променят. Правителствата могат да намаляват данъците и да увеличават разходите в краткосрочен период. Те не могат да правят твърде дълго време и двете неща.”/цитата е от препечатка във в-к “Капитал”/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *