България, Балканите и Глобализацията

ВОЙНАТА В ЮГОСЛАВИЯ

В столетията преди нас в хилядолетията преди нас са се водели най-много и най-различни войни  всички те си приличат по едно те са войни за територии и природни богатства. Дори религиозните войни през Средновековието м/у Католицизма и Протестанството, Западния свят и Османската империя, Кръстоносните походи по-рано не са войни за идеи и ценности, а за територии. Едва в края на второто хилядолетие след Христа сме свидетели на първата война в историята на човечеството за ценности и в името на ценности.

Много пъти си задавах въпроса защо тази война е толкова неразбираема за българския народ, то коя ли война е разбираема, но българите не неосъзнават и още не могат да осъзнаят защо Западният свят води тази война със нашите съседи от Югославия. И отговора е много прост –чисто и просто българите не са закърмени със същите ценности на които се крепи Западната цивилизация:

СВОБОДА – вече 10 год. след 10.11.89г българина се чувства неловко като свободен човек,все едно е непълнолетно дете недорасло да бъде самостоятелно .Българинът непрекъснато очаква нещо от държавата /преди от партията /,държавата да му намери работа,държавата да му пласира залежалата стока ,държавата да определи цените на залежалата селско стопанска продукция,държавата това ,държавата онова.Този все още непълнолетен българин,не е свикнал да бъде свободен човек да взима решенията за своята съдба ,той очаква непрекъснато нещо от майката закрилница – държава.

На запад не е така – хората са “пълнолетни “ готови самостоятелно да взимат решения и да ги изпълняват. Те сами си търсят работа ,намират свободни пазари за своята продукция. Пазара  /търсенето и предлагането/ определя цената на стоката,а не някои друг /правителството/.

РАВЕНСТВОТО – този принцип българското и западното общество го разбират по различен начин. За българина равенството е равенството в социално изражение, за западняка равенството е равенство в правата. Половин век социализъм са довели до уравновиловката ,че всички трябва да са еднакво бедни или еднакво богати независимо ,че един работи повече от друг или има повече знания и отговорности.

Нормалното равенство е въплатено в чл.6 от БК”Всички хора са равни пред закона “, и ал.2 “не се допуска дискриминация или привилегии на полов, расов, етнически, образователен, религиозен или какъвто и да е друг признак”. Този принцип е въплатен във всички Конституции в Европа. Но и той като принципа за свободата не действа на Балканите. Приватизацията на Балканите я печелят винаги наши хора, на чиновнически места се уреждат пак връзкари, а не знаещи и можещи хора. Народите са нетолерантни към различния, малцинствата навсякъде са дискриминирани и унижавани.

Не мога да се съглася че българина е толерантен. В какво се изразява тази толерантност може би във Възродителния процес, които по нищо не се различава от етническите чистки на Слободан Милошевич и който беше съпроводен със същите ужасяващи престъпления. 10 год. след  10.11.89г все още нищо не е осветлено  и все още няма нито един осъден пряк извършител или лице дало заповеди за престъпленията срещу българските турци.И това ако не е срам и позор за цивилизована нация за каквато се смятаме.Това което ни спаси от въздушни удари на НАТО и сухопътна интервенция на Турция е все още съществуващия тогава Варшавски договор,СССР,КПСС. /Ето защо членството във военен съюз като НАТО  е толкова важно за страната/.

Отношението към другото голямо малцинство е също показателно.Ромите са първите които се съкращават в предприятията. Резултата е висока безработица сред тях и голяма престъпност. Допълнителен проблем е и ниското образование което спомага за невъзможността да си намерят работа.

Положението на запад също не е цветущо отрицателното отношение към емигрантите  е силно развито, но проучванията в Германия показват че дискриминацията в източната част е много по силна от западната част на обединена Германия, което е резултат на 45 год. Комунистическо промиване на мозъците.

По тези три принципа СВОБОДА,РАВЕНСТВО,ЗАЧИТАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА България и Запада стоят на светлинни години един от друг. Но това не може и да бъде по друг начин,от цялата си 13 вековна история моята родина е живяла във време на демокрация има няма 60 год. От 1878г – до 1934г и то със условности  и 10 год. След 1989г. И то със условности.Имайки предвид ,че миналия демократичен опит е забравен , то нашата демокрация е едно 10 год. малолетно дете.Докато една Англия, САЩ, донякъде Франция са вековни демокрации. За начало на английската демокрация се взема периода от около 1770 год, когато Правителството започва да се избира от Парламента, а не да се назначава от краля.Може би още 10г трябва да минат за да може нашата демокрация да излезе от пубертета и да започнат да се спазват поне част от принципите на демокрацията.

Ето защо българина не може да разбере защо се води войната в Югославия,напротив той много добре би разбрал и би възприел тази война ,ако може да си отговори на въпроса “защо”.Той би разбрал, ако в Югославия имаше петрол,злато ,диаманти ,ако това бе война за територия стратегически местности,проливи или каквото и да е,но не и ценности.Това му се вижда нещо имагинерно, нереално,което не може да се пипне,нещо което не се яде.Човешките права за българина са лозунг, а не принцип приложим на практика.Той поставя начело националния суверенитет,даже когато зад него се прикриват диктаторски режими,които унижават и унищожават собствените си граждани ,над човешките права.Ето тук съществената разлика между западните общества и източните/в частност българското/Но светът през последното половин хилядолетие се управлява от Западния свят и няма изгледи това да се промени .

Ценностите на Западните общества ще надделеят и ще застанат в центъра на ново законодателство поставящо защитата на човешките права над държавата и нейното правителство .

Самата ОНН е създадена след втората война като съюз от държави. Днес имаме и друг съюз-ЕС, който е по скоро съюз на граждани,на частноправни субекти на ФЛ и ЮЛ, отколкото на правителства и държави.

Войната в Югославия е първата война която се водеше само по въздуха, това е първата война, която благодарение на съвременните достижения на свободния свят беше спечелена без сухопътни действия и без нито една войнишка жертва от страна на свободния свят.

Тази война показа едновременно величието и падението на Цивилизацията. Спечелването на войната стана благодарение на съвременните достижения на свободния свят но тези постижения са факт именно, защото този свят е свободен. Една недемократична държава не може да постигне това развитие на техниката поради ограниченията на духа, на свободомислието, на човешката мисъл и предприемчивост.

Единственото което могат да постигнат тоталитарните режими е да откраднат технологии. /пример:СССР от САЩ- атомната бомба,Китай от САЩ – разработки за балистични ядрени ракети/.

Впечатляващи са отговорите на самите американци в едно допитване през 1999 год. На какво се дължи величието на Америка :1.Конституцията 2.Периодичните избори на ново управление 3.Свободното предприемачество. И в трите неща са въплатени  свободния човешки дух,възможността да твориш, сам да взимаш решения и да ги изпълняваш./а не да чакаш всичко на готово като българите някои друг – държавата , партията, бащицата/ любимия вожд/, ЕС – да им свърши работата./ Ако българите бяха запитани за величието на собствената си държава сигурен съм че щяха да персонализират нещата и да изброяват Левски, Ботев, цар Симеон Велики и т.н..

Победата стана факт благодарение на съвременните постижение на Америка: компютри,сателити,космическите изследвания област в която руснаците са били винаги втори / нещо което българите не знаят /.Стъпването на човек на Луната –най-голямото човешко достижение е американско дело.Докато руснаците пращат Гагарин  за час и половина на около 300 км височина, то американците изминават 300 000 км до друго небесно тяло, кацат без да имат подготвена площадка затова, излитат при същите условия,  изминават отново 300 000 км обратно, нещо което руснаците въпреки опитите си не успяха./

В тази война НАТО не даде нито една човешка жертва по време на военни действия, включително пленените трима американски войници бяха върнати от сърбите.Това ни дава да разберем доколко свободния свят цени живота на всеки свои войник./Тук се сещам за заповедта на Сталин зад всяка фронтова линия да бъдат разположени части на НКВД ,които да разстрелват отстъпващите свои войски/.Но демократичния свят показа и двоен аршин. Единствено Тони Блеър оцени живота на един албанец за равен на живота на един английски войник.Всички останали лидери,вкл. Американския президент направиха отстъпление от ценностите  в името на които поведоха тази война.Бил Клинтън недопусна един американец да умре ,но за сметка на това умряха няколко хиляди албанци оставени сами в ръцете на сръбските военни и полувоенни части, докато някои спокойно си пускаха бомби от 10 000 м височина.Това може да е проява на страх ,но това е и неподготвеност да се защитават принципите ,които са основа на твоето общество .Когато водиш битка за петрол в Персийския залив /войната за Кувейт/ си готов да хвърлиш американски войници ,но не и когато трябва да се биеш само за ценности.Но причините може би са комплексни в Америка и Европа на власт бяха леви правителства  със силна пацифистка насоченост,самият Клинтън е участвал в антивоенни протести по време на Виетнамската война .Грешно е мнението в България ,че левите правителства на Запад ще си идат точно заради войната в Югославия.Аз бих се радвал това да стане факт ,защото ако на власт бяха Рейгън ,Тачър,Кол сухопътна интервенция бе неизбежна и за Милошевич вече щяхме да говорим в минало време./когато писах това все още бе на власт/.

ВОЙНАТА В ЮГОСЛАВИЯ И РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ОТ 1878 ГОД.

БОРЦИ ЗА СВОБОДА ИЛИ ТЕРОРИСТИ!

В българския печат се изказват мнения,че намесата на НАТО в Югославия е окупация, напротив това е освобождение на един поробен народ. Освобождение на албанския народ от сръбско робство. Окупация бихме имали ако присъствието на НАТО бе нежелано от местното население, а то приема натовските освободители с хляб и сол. Какво бихме казали за Руско-турската освободителна война-не е ли тя окупационна,не е ли руската войска окупационна от гледна точка на османската империя.

Преди време в турско село бяха открити  паметници на трима български турци убити от живковия режим. Паметника им бе свален, заложили бомба, от която загинали невинни хора. Аз бих попитал Ботев и Левски не са ли терористи от гледна точка на Османската империя. Това да слезеш с двеста въоръжени мъже на козлодуйския бряг не е ли тероризъм срещу законноустановения държавен ред от повече от пет века. За българските турци тези мъже, на които бе свален паметника са борци за свобода. Те са били принудени да прибегнат до тези мерки в следствие на подтисничеството на живковия режим. Те са били поставени в ъгъла, за тях въпроса е бил на живот и смърт, а когато човек е превърнат в животно, той действа първосигнално.

АОК от гледна точка на режима в Белград е терористична организация, а от гледна точка на албанците е освободителна армия. ПКК от гледна точка на Анкара е терористична организация,а от гледна точка на част от кюрдите е организация бореща се за техните права.

Каква е функцията на паметника, да иде човек и да поднесе цветя,да изрази своята признателност към хората или събитието. Според мен щом има лица,които да изразяват признателност към други починали лица,то на последните винаги трябва да им се издигне паметник. Никъде не е казано че цялата нация или цялото население на съответното селище трябва да почита този паметник, но трябва да го зачита, ако говорим че има търпимост между хората от различни етнически  етноси и политически партии у нас.

БАЛКАНСКИ ИСТОРИИ:

Гледайки и слушайки какво става днес на Балканите /1999г/ за пореден път можем да се убедим че историята се повтаря и че хората обикновено не се учат от нея. Насилието над сърбите след края на Косовската криза е разбираемо. Връщайки се по родната си места, в опожарените си къщи и избити роднини, отмъстителната човешка реакция е естествена,лошото е че от нея страдат невинни. Виновните са в Белград, там се изтегли и сръбската армия окупаторка.

Насилието срещу сърбите в Косово има аналогия в насилието над турците в България след Освобождението през 1878 год. В получилото се безвластие след оттеглянето на турската администрация се появяват множество мародерски банди безчинстващи над мирното турско население. В резултат масово изселване на турско население в земите на Османската империя. Днес положението е сто процента идентично. Албанския народ доживя своето освобождение от сръбско владичество с помощта на НАТО, която ще остане в съзнанието на албанския народ армия-освободителка, подобно на руската в българското съзнание.

По времето на Стамболов и след него в България се предприемат мерки за разформироването на тези банди-„Закон за съдене на разбойниците”.До началото на 20 век българската власт не може да се справи с паралелната власт на разбойническите групировки тероризиращи населението.Да се надяваме ,че на НАТО ще са му необходими по-малко от 20 години затова.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ и ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ:

Ще направя паралел между две събития – войната в Югославия и Земетресението в Турция. Войната започна с един див ужас в нашите медии, който непрекъснато ескалираше. Основния припев беше “избиват братята сърби – как може така”. За българските медии беше подробност, че “братята“ сърби поддържат един режим, който водеше нацистка, расистка политика на чиста нация. Това бе подробност за българските медии. Войната свърши. Официалните данни на Белград сочеха 1 500 убити военни и цивилни. Българския народ показа своите славянофилски, топли чувства към един народ, които не го заслужава.

Земетресението в Турция, както и войната бе новина номер едно за СNN. Америка и целия свят изрази болка и състрадание със пострадалите от това природно бедствие. В България медиите запазиха присъствие на духа. За тях това събитие като че ли не ставаше на българската граница, а на другия край на света. След първите два дни жертвите минаха няколко хиляди души, а не след един месец бомбардировки. Между събитията от другия край на света радиото и телевизията съобщаваха, че имало някакво земетресение в Турция. Вестниците не пуснаха извънредни броеве, а щяха да спечелят от разпространението им в смесените  райони. Върха на наглостта бе “спокойно няма български граждани пострадали от земетресението.” Това бе съобщение на Външно министерство широко тиражирано от националните медии. Как може да се твърди, че няма пострадали български граждани и това да не прави впечатление на никои в първите дни след като поне 600 000-700 000 български турци депортирани от Живков живеят в района на земетресението, поне половината от тях имат двойно гражданство. В България има поне още толкова от това малцинство и почти всеки има роднина преселил се в Турция след етническата чистка  от 1989 година. Мога да си представя притеснението от неизвестността, от липсата на информация за техните близки, добре ли са; как са; живи ли са. За българските медии най-важния въпрос бе как  българската химическа и строителна индустрия може да се възползва от положението, колко бавна била реакцията на турските власти и колко некадърно е строено. Демек сами сте си виновни.

Американския посланик веднага изчисли 34 американски граждани с мюсюлманско вероизповедание регистрирани в Измит и около 4 000 в Истанбул и че няма пострадали сред тях. Американското правителство се интересува за всички свои граждани по света независимо дали са християни, мюсюлмани, будисти и т.н.

Затова  едни нации са велики ,а населението на България непрекъснато ще намалява с емиграцията на младите,с изселването на турци и роми,отхвърлени от мнозинството.

Българския народ отказа състрадание и съчувствие на един народ пострадал от природно бедствие само защото са мюсюлмани и оказа такова на православен народ, който не го заслужаваше.

БАЛКАНСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Най-важния балкански съсед на България е Турция. Най-голямата по територия и население страна-съсед на България, най-големия  пазар за българските стоки/от съседните/. Страна с огромно влияние сред мюсюлманския свят. С нея нямаме проблеми както с Гърция за КПП и АЕЦ, с Румъния за моста над Дунав /вече не е проблем/, със Сърбия за малцинствата и за разлика от македонците турците са изключително приятелски настроени към нас. На македонците в продължение на 45 години им е набивано в главите от сръбската пропаганда че ние сме ги клали по време на втората световна война. На нас пък 45 години съветската пропаганда ни набиваше в главите колко ужасни са били турците по време на 5 века османско владичество. Но сина не може да отговаря за това какво са правили дядо му, прадядо и прапрадядо му. Трябва да се гледа в бъдещето, а миналото ни е нужно доколкото да знаем грешките и да не ги повтаряме.

СРАВНЕНИЕ БЪЛГАРИЯ – ТУРЦИЯ:

По време на правителствената криза в Турция от 1999 год. за временен министър-председател бе спряган кюрд-министър в правителството на Месут Йелмаз. Интересно кога в България и Гърция ще видим турчин министър /В България от 2002г/, в Румъния –унгарец, в Югославия-албанец, още повече да бъде спряган за премиер. Това е доказателство, че малцинствата в Турция имат не по-малки права от тези в балканските си съседи.

ЕТНИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Турците в страната са изключително миролюбив народ в разрез със създадените исторически представи.Това са много обременени хора.На тях още от малки им е втълпявано, че са виновни за нещо, че са клали, убивали, че едва ли не всички беди и нещастия на България са тяхно дело. Изостаналостта от Европа, мизерията е дело на 500 години турско робство. Това е един наплашен човек, който очаква винаги да бъде обвинен, че е виновен за даден проблем. Това го затваря и го изолира от обществото и властта. Като всеки човек на село, каквито са повечето е стеснителен, незнаещ и незащитаващ правата си. Той не се чувства част от тази държава. Тази държавна администрация, която управлява не е негова, там той не е представен. Ромите и турците не са интегрирани в обществото защото те нямат достъп до всички проявления на това общество и държава. В България няма достъп на малцинствата до полицията, армията, съдебната власт, висшата администрация. Да е виждал някои в България ром или турчин полицай, офицер от армията, в прокуратурата, в съда. Как ще искаме да бъдат част от тази държава след като държавните структури са затворени за тях. Това капсулира малцинствата. Естествено има и обективни причини като ниската образованост сред голяма част от малцинствата за да заемат висши длъжности, но едва ли само това е причината.

Ще разкажа един случай който преживях във влака от София за Враца. В купето почти всички бяхме със запазени места имаше две свободни места на които седнаха момче и хубаво русо момиче. Но дойде един циганин със запазено място, на което бе седнало момичето и за да не стои момичето момчето отстъпи място на циганина. Момичето разбирайки че ще седи до ром веднага стана и момчето зае мястото и. Този случай не направи никакво впечатление в купето освен на мен и циганина. Едни четяха вестници, други люпеха семки. Циганина като видя компанията в която се намираше, а всички бяха добре облечени българи запали цигара поседя пет минути стана и покани момичето да седне.

В тоя момент мен ме бе срам че съм българин. През целия път си мислех как са ме учили, че българина бил толерантен към малцинствата, каква лъжа и заблуда. Една от многото химери с които ще трябва да се разделим след 1989 год. Безразличието не е толерантност както го разбират някои. Но развенчаването на митовете е за доброто на този народ, затова и пиша тези редове.

СВЕТОВНАТА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ:

На скоро четох че Румъния въвежда системата от складови записи за търговия със зърно.В България по препоръка на МВФ за улеснение на търговци и производители също се въвежда търговията със складови записи,която действа с успех от десетилетия в САЩ. В Гърция от 1999 год. за първи път се въвежда обща национална матура след завършване на средно образование. В България във връзка с реформата в образованието и синхронизирането с европейското законодателство такава матура се въвежда от 2003г./която бе отложена за 2004 год./В страната се въвежда някакъв модел на здравно осигурителна каса които действа с успех в Германия и Западна Европа. По край земетресението в Турция се разбра че СБ натиска южната ни съседка да приватизира неефективния си държавен сектор.

   Всичко това идва да покаже че процесите в световен мащаб са идентични и държавите вървят в една посока копирайки това което са постигнали по-напредналите от тях.

СКЪСВАНЕ С МИНАЛОТО става трудно. Доказателство за това е че все още много хора в България почитат диктатори като Тодор Живков и Георги Димитров. Последният изби над 30 000 българи по заповед от Москва, за което все още из страната има улици наречени на негово име. Всичко което бе създала свободна България за 70 години независимост след 5 века чуждо владичество – лекари, учители, архитекти, юристи, професори, доценти, кметове, министри, депутати, търговци и фабриканти бе подложено на поголовна сеч от съветското протеже Георги Димитров. Надали има по черна фигура в най-новата история на страната. Но така е с всеки народ преживял управление на диктатори. /с изключение на американския, който не е имал това “щастие”/. Нима в Италия няма италианци които почитат Мусолини, в Германия-Хитлер, в Русия- Сталин, в Испания-Франко. Но колкото един народ се отдалечава от времето на диктаторския режим толкова истината лъсва на яве. Още повече, че оценката за дадено управление се прави  не само от народа на съответния диктатор, а от целокупното човечество. Носталгията на един народ няма да попречи на световната история да сложи безмилостната присъда, основавайки се на фактите. Отношението на хората е нормално – за тях 15-20 години дори половината или целия им живот е преминал при управлението на даден режим. По това време те са живеели, сключили брак, имали деца, за тях това си остава най-доброто време, още повече че самия режим пропагандира това, а и те не са имали досег до нещо различно. Да отрекат това  време за тези хора означава да отрекат себе си и собственото си съществуване. Днес сръбския народ също не може да отрече своите мечти за голямата южна славянска държава –Югославия под сръбско ръководство, но присъдата на историята е дадена и тя е безмилостна.

Ако попитаме какво е времето днес един норвежец или финландец би казал – днес е 20 градуса хубаво, лятно, топло време. Отговора на българин или грък би бил – 20 градуса хладно, есенно време т.е. всеки човек се нагажда според условията. Той свиква не само с това което природата му предложи като условия на живот, но според това което и държавното управление предложи като жизнен стандарт и свобода на живот. Ако българин получава 500$ заплата /за1999 год./, то той самия и обществото ще го смятат за много богат, докато за американеца това е мизерна заплата. Всичко е въпрос на нагласа и приспособяване към средата, в която човек се намира. Но човек винаги се стреми към най-доброто затова всеки диктаторски режим е подложен на смъртна заплаха. Всяко ново поколение се стреми към нещо ново, непознато то не се примирява със статуквото.

РЕФОРМАТА ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ:

Погрешно е мнението в България че ВУЗ трябва да се ограничат поради некачественото образование.Това в никакъв случай не трябва да става с административни мерки.А по пътя на естествения подбор.Това учебно заведение което предлага качествено образование ще оцелее, защото ще има кандидати за него, това което не предлага качествено образование рано или късно ще фалира, защото никой не е луд да дава пари за лист хартия наречен диплома. Може ли някои да ми каже как по административен път ще се определи кои университети да се закрият и кои да останат, пак ли близките отношения на този или онзи депутат или министър с определен университет ще определя бъдещето на висшето образование.

Грешно е мнението че висшистите в България били много, напротив те са около 15% от населението, докато в развитите държави процента минава 25%. Когато встъпваше във властта американският президент Бил Клинтън обяви, че ще се опита да даде възможност на всеки американец завършил средно образование да завърши и висше и по-точно висшето образование да стане естествено продължение в жизнения цикъл на човек, както основното и средното образование. В днешното индустриализирано, компютъризирано общество владеенето на две и повече висши образования, на два и повече езика е предимство за успех в голямата конкуренция на трудовия пазар.

Антиобразователната истерия в пресата въпреки добрите си намерения не води до ползи за обществото, защото не това е пътя с диктаторски мерки да се подобри качеството на висшето образование,единствено пазарни,демократични средства на конкуренцията ще повишат качеството на българското образование, което си остава изключително ниско, въпреки ширещото се обратно мнение. Никой не кара родителите насила да дават децата си да учат непривлекателни специалности в лошо реномирани ВУЗ, това е въпрос на личен избор/на децата и родителите/. Държавата не може и не трябва да им отнема този избор напротив трябва да им предостави възможност да избират. Така както всеки американец има право да избира между хилядите университети в САЩ, така всеки българин трябва да има това право. Знанието е прогрес, макар и лошокачествено, остаряло знание или поднесено с остарели учебни методи.

САЩ, СВЕТА, БЪЛГАРИЯ:

Във вътрешен план американския президент Бил Клинтън ще остане като успешен държавник, защото американската икономика върви добре, но в Международен план това надали ще е така. Най-вече поради нерешителността и мекушавостта му спрямо различни режими /Китай, Югославия ,Ирак/. Последния случай е нежеланието му да изпрати войски за защита на населението на Източен Тимор от кланетата на индонезийските военни и паравоенни части. Положението в Източен Тимор е същото като в Косово. Едно управление върши издевателства над едно малцинство. Неразбираем за западното обществено мнение е двойния стандарт в случая. Явно в Азия нарушаването на човешките права  се приема много по безболезнено отколкото в Европа. Недостатък в случая е липсата и на азиатско НАТО или липсата на страни членки на НАТО в Азия. Ако демократични държави като Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея бяха членки на НАТО то индонезийските власти надали биха се държали така нагло. Но нагло е и отношението на администрацията на Клинтън, изразявайки загриженост за населението на Източен Тимор, но и същевременно и загриженост за демократичното управление в Индонезия – явно икономическите интереси в най-голямата мюсюлманска държава надделяха /160 млиниона население, сега може и да са повече/.

Но въпреки това Америка си остава единствената защитничка на човешките права по света. От големите държави нито Русия, нито Китай, нито Индия въпреки че са азиатски държави  не реагираха на издевателствата и кланетата в Източен Тимор. Единствено САЩ и ЕС заплашиха с ответни мерки /макар и не военни/. САЩ спряха военното сътрудничество с Индонезия, МВФ замрази кредити за страната.

Добре, че индонезийския президент Хабиби се оказа с повече ум в главата от югославския президент Милошевич и допусна международни сили водени от Австралия да гарантират мира в Източен Тимор. Така той се показа като истински държавник.

Пишейки тези редове се сещам и за  истерията в българския печат относно слабата образованост на обикновения американец, който виждате ли не знаел къде е България и Балканите, а същевременно ги бомбардира. Какво можем да кажем за слабо образования обикновен българин, които не знае къде е Източен Тимор, а за моя голяма изненада и такава голяма държава като Индонезия. Още по причудливо звучат обясненията на родната преса ”Източен Тимор се намира в източната част на остров Тимор” в-к “Стандарт”. Значението на тези малки държави България и Източен Тимор е почти едно и също така че е нормално обикновения американец да не знае къде се намират, но приказки за малоумници са това след като ние знаем къде се намират САЩ, чрез медиите и филмите, то ние сме по умни от тях. Нормално е хората на тази планета да са чували нещо за най-големите държави на тази планета и е нормално населението на големите държави да не знае къде се намират всички малки държави по света. Но от населението на големите държави американците пътуват най-много по света, та съм убеден, че те имат най-добра представа за най-много на брой държави.

Пишейки за образоваността на хората се сещам за една дискусия по националното радио в която бяха изнесени данни че по ниво на средното образование България е на 15, 16 място в света, а САЩ на 35 място. И от тук опасения от американизация на българското средно образование т.е. спадане на нивото му. Тази класация имам чувството, че българи са я правили, защото ако бе оповестена в Китай, Полша, Индонезия, сто на сто и тези държави щяха да се сложат в челото на класацията. Не мога да си обясня, защо една не много възрастна жена в „Пощата” ме молеше да и сметна мижавата пенсия от 100 лева, която е получила. Не мога да си обясня защо най-добрите предприемачи, мениджъри са в САЩ, защо всеки американец знае какво е компютър и може да борави с него, защо този високо образован народ в България мизерства и не може да върже двата края, а този глупав американец се е уредил така добре. Нещо не се връзва. Ако някои си мисли че българското средно образование са няколкото деца от елитните софийски и пловдивски гимназии, които ги готвят цяла година за да спечелят някои медал на международна олимпиада по математика дълбоко се лъже.

Каква полза за българските млади хора, че изучават висша математика и физика в училищата, докато това се изучава в Америка в университетите. С какво те са по подготвени за живота от техните американски събратя,с нищо. Някой, който чете тези редове да си спомня нещо от това което е учил в училище по математика, физика, химия освен събиране, изваждане, умножение и деление. Американското образование  е строго профилирано, то занимава ученика с това, с което той мисли да се занимава в бъдеще. То не пълни главите на децата с глупости, които се оказват напълно излишни. Нашето образование и средно и висше ражда роботи които единствено запаметяват и възпроизвеждат, без да разсъждават, а тяхното образование стимулира креативността и творческата натура.

Още един безсмислен спор владее дълго обществото във връзка с издаването на най-различни учебници по един и същ предмет. Това е напълно нормално. Ненормалното положение бе по времето на комунистическата държава, когато Министерството на образованието спускаше един учебник по история за 10 клас за цялата страна. Трябва да има многообразие, а учителите да избират кой учебник  е най-подходящия, така пазара сам ще отсее качествените от лошите учебници, като конкуренцията на повечето учебници ще издига качеството на новоиздаваните. Демократичното общество не може да бъде единно, то не е и нужно. Трябва да има многообразие от учебни програми  и от учебници, които не е нужно да бъдат одобрявани от Министерство на образованието. Самата пазарна икономика, конкуренцията между училищата ще отсее качественото преподаване, качествените учебници и програми. Това най-ясно ще проличи на бъдещите национални държавни матури където ще си проличи учениците от кое училище как са се представили. Училищата, на които учениците са се представили най-зле т.е. учебните програми, учителите и учебниците, по които са учили са калпави ще бъдат закрити, защото никои няма да запише детето си в тях.

ДЕМОКРАЦИЯТА:

 Демократичното общество не може да бъде единно, то не е и нужно. Тези десетина думи би трябвало да научи всеки човек, който се мисли за демократ. В демократичното общество не може да има само едно мнение по даден въпрос, винаги ще има най-малко две мнения. Това, че обществото не е единно по повечето дискутирани въпроси, които го вълнуват е добре. Това е признак, че демокрацията функционира. Тези които мечтая за деня, когато всички представители на партии в парламента ще се хванат за ръце и ще се прегърнат, те не знаят за какво мечтаят. Мечтаят за погребението на демокрацията. Това ще бъде рождения ден на комунизма, фашизма или някакъв друг тоталитаризъм. Как можем да установим, че това е правилното гледище след като няма опозиционно виждане по въпроса. Как можем да знаем кое е добро след като не знаем кое е зло. Обществото е лишено от правото на преценка коя позиция да избере след като по въпроса има само едно мнение.

Но все пак е добре обществото да се обедини около определени национални приоритети. Така все пак по-лесно се върви напред. Целите на нацията в повечето случай са целите на спечелилата изборите политическа сила. Ако те са се оказали погрешни след 4 години целите се сменят, чрез избори от нова политическа сила, ако това не се е случило по-рано под натиска на медиите и обществото.

Въпреки всичко разделението в България не е така остро както се опитват да го представят. В Чили на 11 септември  годишнина от преврата на Аугусто Пиночет бяха дадени 2 жертви и много ранени. В България 9 септември не води до насилие между привърженици и противници на тези събития. Това е признак за значителна политическа култура липсваща в Латинска Америка, Азия и Африка. Да не забравяме, че от Освобождението 1878 год. до 1934 год. сме имали демократично плуралистично общество, а от 1934 год. до 1948 год. полудемократично. Нещо което не са имали повечето държави на горните континенти.

ПРОГНОЗА:

С отварянето на Хърватия към света, след победата на лявоцентриската коалиция на парламентарните избори, тежестта на България и Румъния ще намалява. За Югославия сега пример няма да са демокрациите на бедността, а просперираща Хърватска. /една не сбъднала се прогноза поне що се отнася до влиянието на България и Румъния/.

ВИЦ: Попитали радио Ереван,защо арменец още не полетял в Космоса. Радиото отговорило, защото грузинците ще пукнат от завист, арменците от гордост и целия Кавказ ще остане на азерите. Тоя виц важи за всеки конфликтен район, включително и за Балканите.

БЪЛГАРСКАТА ПРЕСА: След скандалите за корупция в Германия и Израел четох някъде статия от Стефан Продев ,,на къде сме тръгнали към покварена Европа, разтърсвана от скандали”. Той със сигурност би ни препоръчал да се запътим към Китай, Ирак, Куба където скандали за корупция няма, там няма никакви скандали, което определено е голямо “достойнство” за тези общества. Силата на демокрацията е в скандалите, колкото са по – силни,толкова по-сигурно е че я има /демокрацията/.

РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ:

Издигането на ролята на България като първостепенен политически фактор на Балканите определено не може да стане за сметка на Гърция, Турция и Румъния. Това може да стане само за сметка единствено на Югославия. За целта България трябва да признае независимостта на Косово. Косово откъсва от Югославия територия от около 1/5 от територията на България и над 2 милиона население. Това е голяма териториална, икономическа и най-вече демографска загуба за Югославия. Вместо България да е от първите, които да признае свободната воля на хората в Косово, то българските политици както винаги грешно разбират националните ни интереси и държат на единна Югославия. Без Косово и Черна гора Югославия се маргинализира. България става първостепенна славянска държава на Балканите по-голяма от Сърбия, Хърватска, Черна гора, Македония. Неминуемо тогава ще се наблюдава завой на руската външната политика от Белград към София. Много странно е как политическия елит в България защитава не българския национален интерес, а сръбския интерес за Косово като част от Сърбия.

Дали от българския елит въобще зависи нещо? Дали Америка може да наложи на 2 милиона албанци съюз със Сърбия? САЩ определено нямат намерение да наложат този съюз, а нямат и сили 40 хиляди войници не могат да действат против волята на 2 милиона албанци. Ако те извършат действия на принуда, то те ще компрометират Европа и САЩ като освободители. Ако България се смята за демократична държава, зачитаща правата на човека и свободната воля на хората тя просто трябва да признае независимо Косово и Черна гора още повече, че това е в неин национален интерес. Ако Косово се присъедини към Албания за България няма никаква заплаха. Колкото и голяма да е Албания никога не може да бъде конкурент на България, освен в престъпността. Голяма Албания била опасност за Македония. Ами изкуствените държави по принцип нямат бъдеще. Хората населяващи дадена област, чрез референдум са свободни да се отделят от цялото. Явно сегашната българска политика за “ефекта на домино” е внушена отвън. Западът има интерес от малки държави на Балканите, защото така те са по контролируеми. Интересно защо българското външно министерство непрестанно говори за нарушаване на правата на българското малцинство в Югославия, а не забелязва за подобно нарушаване на правата на много по многобройната ни общност в Македония или на българите в северна Гърция. Явно Югославия е удобна мишена в момента, а въпросът за човешките права е конюктурно поставен в случая. По късно през следващите години на огромните български малцинства в Молдова и Украйна бе забранено да изучават майчиния си език, но не последва сериозна реакция от българска страна. В продължения на десетилетия българското малцинство в северна Гърция е подложено на усилено елинизиране и претопяване. Но Гърция не е низвергната Югославия, а е член на ЕС и НАТО и затова трябва да сме добри и послушни с тях. Защо толкова години Гърция пречи на откриването на нови КПП, за да не свърже българите от Родопите с тези от Егейска Македония. Не е ли срамно, че по цялата българо – гръцка граница има само едно КПП, въпреки че това е най-голямата ни сухопътна граница. Докато с други съседи имаме цяла дузина КПП.

БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ-РАЗЛИКИ:

От Освобождението до днес Сърбия върви по възходяща линия всички национални цели и идеали на страната се сбъдват.За разлика от нея България със своя национален идеал търпи крах през 1912 год, 1918 год. и 1944 год. Това отрезви българите и те разбраха че са зависими от света и не могат да си скрият главата в пясъка подобно на щраус и да не се съобразяват с реалностите. Сърбите в следствие на това успешно развитие, на сбъднали се национални идеали са по – големи националисти от нас. Техния национализъм е по-позитивен, по-градивен от нашия и затова има по-голяма подкрепа. Българският национализъм е краен, наситен с омраза, ненавист, чувство за малоценност и недооцененост в следствие на 4-те национални катастрофи през този век и затова има малка подкрепа сред българите.

ДВОЕН СТАНДАРТ:

Мадлин Олбрайт заяви в албанския парламент /началото на 2000г/, че международната общност няма да допусне преначертаване на границите на Балканите, няма да допусне Велика Албания, Велика Хърватия и Велика Сърбия. За едни народи е позволено да се обединят в една държава – Германия, а на други не е. Границите на Балканите пак се определят от Великите сили, което води до нови конфликти. Какво по естествено всички албанци да живеят в една държава, същото се отнася и за сърбите, и хърватите. Създава се двоен стандарт на германците им бе позволено да се обединят, а балканските народи не могат по мирен, демократичен път, чрез референдум да определят съдбата си. Това води до регионални конфликти. Но когато друг определя съдбата на Велика сила /Германия след първата световна война/ това води до глобален, световен конфликт. Сърбите от Босна имат право да се присъединят към Сърбия и това ще има отрицателен ефект върху режима на Милошевич, защото народа му ще види, че Международната общност не е злонамерена спрямо сръбския народ, напротив помага му да се обедини. От тук свалянето на режима е въпрос на време.

ГРЪЦКОТО ВИСОКОМЕРИЕ:

Гърция и хората там трябва да са наясно, че нито една държава в света не може да иска от друга суверенна страна да си смени името, защото видиш ли първите си го били патентовали. Правото на един народ да определи името на собствената си държава е суверенно и ненакърнимо. Другото  е проява на гръцки империализъм. Вместо гръцкото общество да се радва, че така ще има три гръцки държави в ООН Кипър, самата Гърция и Държавата с гръцкото име Македония, те вдигат вой до небето, че били ограбени. Ако най-богатата държава на Балканите е ограбена какво да кажем ние бедните роднини – България и Македония.

ПОЗОР:

За цялата история на Третата българска държава от Освобождението до днес за повече от сто и двадесет години в българското правителство не са влизали роми и български турци. Срам и позор за държавата. Това правителства на българския етнос ли са или на България. /писано в началото на 2000год/./Правителството на Симеон от 2001 год. е първото, което включи български турчин като министър/.

БЪЛГАРИЯ, ЛИБИЯ И ЛИВАН:

Антиарабската истерия в България продължава с пълна сила /юни 1999г/ правят се митинги пред либийското посолство, бдения, молебени. Либия е обвинена, че не допуска до процеса български адвокат, което било недемократично. Според либийските закони в джамахирията адвокат може да е само арабски гражданин, постоянно живеещ в Либия. Това значи, че гражданин на една от 22-те арабски държави алжирец, египтянин, ливанец и т.н. може да е защитник на нашите медици, ако живее постоянно в Либия. Поставена под сериозен Международен натиск поради активността на българската дипломация /впрочем постянно обвинявана в бездействие/ Либия се съгласи да допусне български адвокат, ако България докаже наличие на взаимност т.е. ако и пред български съд адвокат на либийци може да бъде либийски адвокат. Естествено според българското законодателство това е невъзможно, само български гражданин може да е адвокат в България.

Единната реакция на арабските посланици в България на антилибийската истерия доказа за пореден път, че арабската нация се възприема като единно цяло и само управляващите авторитарни режими са пречката пред нейното обединение.

Българското обществено мнение не само не е убедено в демократичността на процеса, но то е против самото водене на процеса. То приема невиновността на своите сънародници априори, без процес. Вина може да се докаже само в един процес. Процес се води именно  за това. Нормално е да се протестира едва след края на процеса, когато ще се види каква е присъдата какви са мотивите, възоснова на какви доказателства е постановена присъдата. Но българското общество протестира предварително за по-сигурно, че ще бъде чуто.

Във връзка с развихрилата се антиарабска истерия в България около либийския случай се повдигна в медиите още един частен случай. Някаква българка се оженила за ливанец родили им се две деца, но се скарали и разделели. Позната история. Бащата взел едното от децата качил го на самолет и хайде в Ливан, където завел дело за родителските права и над другото дете. В България истерията бе страшна, на пресата това и трябваше за да подлудне. Големи заглавия ”Отвлечено е българче”, не дете а българче. Развиха се грандиозни конспирации за международна престъпна организация, която разфасова деца за органи. Всички в купон се възмущаваха как на летище София граничните служби не са задържали бащата и детето.

Нямали кой да обясни на тези тъпи журналисти, че баща не може да отвлече детето си. Още повече, че то напълно доброволно е тръгнало с баща си за Ливан. Майката “мъченица” според българската преса се възмущава, заедно със журналистите, защо Външно министерство не иска да поеме разходите от 600$ за ливански адвокат по заведеното частно дело. Аз съм решително против държавата да харчи парите на данъкоплатците по частни случай не засягащи държавата и обществото. Аз за разлика от пресата не съм сигурен кой крив и кой прав в случая. Още по-малко съм сигурен кой може да осигури по-добър живот и по-добро бъдеще на детето – майката, която не може да си позволи самолетен билет до Ливан или бащата. Мен слабо ме интересува за разлика от пресата въпроса дали децата ще са християнчета или мюсюлманчета. Важно е те да са щастливи, осигурени, живеещи в свободна, независима и демократична държава, каквато Ливан за съжаление не е.

ГРЪЦКИЯ ТЕРОРИЗЪМ/ПО НАПРЕД ХРОНОЛОГИЧЕСКИ/:

Америка се извини на Гърция за предложените от конгреса на САЩ санкции срещу Гърция заради бездействието на последната в борбата и с тероризма. Наглата гръцка върхушка отговори, че “неприема твърдения, които не отговарят на действителната обстановка”. На следващия ден лявата терористична организация “17 ноември” уби британския военен аташе в Атина, баща на три деца. В момента Гърция е държавата с най – голямата организирана престъпност и корупция на Балканите. В България  и Румъния има престъпност по мащаби може би по-големи от тази в Гърция, но това е дребна кокошкарска престъпност, битова престъпност. В България след 1989 год. не са още убили човек по политически причини, че не си е върнал кредита – да, но за политика – не. Докато в Гърция политическите убийства са ежедневие и това не прави на никой впечатление. Огромните европейски субсидии които разпределя политическата класа в Атина допълнителна я корумпират и я правят неспособна да действа. В Турция също има доста терористични групировки и силна организирана престъпност, но там поне правителството се бори с тях, за разлика от Гърция. /След членството на България в ЕС от 2007 год. евро субсидиите увеличиха корупцията в страната до невиждани размери./

ПРОДАЖБАТА НА БУЛБАНК:/есента на 1999г или 2000г/

Около продажбата на най-голямата българска банка на консорциум от италианската “Уникредито” и немския застрахователн гигант “Алианц” пак се заформи поредния скандал.Може ли най-голямата българска банка да стане клон на чужда банка, има ли държава която да няма държавни банки. Известна водеща в радиото/Лили Маринкова/ изпадна в ужас как можем да останем без държавни банки, има ли друга такава държава като България??? ­­Ужас държавата се разпада. Погром.

Искам да я успокоя – има такава държава, най-великата държава, държава №1 за всички времена, държавата, в която всичко принадлежи на хората – САЩ. В Америка няма държавни банки и затова тази държава просперира и върви напред. Проблема на българския народ не е цената, на която стават приватизационните сделки в страната, а липсата на убеденост от нуждата на този така необходим икономически процес наречен приватизация. Българският народ още не убеден, че всичко трябва да принадлежи на хората т.е. да бъде частно. Собствеността не може да принадлежи на едно аморфно образование наречено държава, зад която не може да се определи кой стои. Земята, горите, водите, полезните изкопаеми, пристанищата, летищата, жп линиите, атомните централи, всички банки и застрахователни дружества, абсолютно всичко трябва да принадлежи на хората, защото те са заитересовани да стопанисват добре собствеността си. Някои би казал, но “Алианц” и “Уникредито” хора ли са. Не са но те имат хиляди акционери, но те не са българи. Не са, но никои не пречи на българите да станат акционери, в която и да е световна компания и така ще имат не само част от българската собственост и икономика, но и от немската, италианската, американската  и въобще световната икономика.

КАЗАРМА:

Президентът, когото толкова уважавах ми падна в очите. Той върна закона за въоръжените сили в парламента за ново разглеждане с аргумента че има дискриминация между висшисти, които ще служат 6 месеца в казармата и другите които ще служат 9 месеца. Затова всички трябвало да служат по 9 месеца. Хубаво, а защо всички да не служат по 6 месеца или въобще да не служат както е в нормалните държави. Това бреме, това робство, това варварско отделяне на младежите от техните близки и вкарването им в “затвори”, където им тикат по едно желязо заредено с патрони и ги учат да убиват себеподобни. Учат ги как да бъдат мижитурки, част от сивата маса със шинели, робски същества, а не свободни и независими хора. Така поне е в българската армия. Този варварски, непаричен, натурален данък все още съществува в много държави по света, но не и в образеца за държавно и обществено устройство – САЩ. След Виетнам американското общество разбра, че не си струва хвърлянето на 18 годишни голобради момчета в огъня. Още повече, че те са войници по задължение, а не по собствена воля. Никой не ги е питал дали искат да се бият за една псевдоценност наречена държава, зад която в повечето случай по света се крие една управляваща каста, страхуваща се за властта си и дошла на власт без одобрението на народа. Единствената държава, която си заслужава да се мре за нея е Америка, защото САЩ не са просто една от многото държави, а държава – символ на демокрацията, свободата и човешките права.

          Според българския президент различното времетраене на военната служба ще забави реформите в българската армия, а от там и членството ни в НАТО. Кой го интересува членството ни в НАТО. Мен не ми дреме. За мен е важно колко от живота си ще трябва да жертвам в полза на дракона-държава. Не ние трябва да се натиска ме за НАТО, а Запада има по-голям интерес, ако иска да разшири влиянието си и да гарантира сигурността си от Изток. България няма врагове и един неутралитет би гарантирал в голяма степен сигурността й. /от днешна гледна точка 27.01.03 год. съм по прекалил с емоциите що се отнася до важността на членството ни в НАТО. Определено то е от огромна важност за бъдещето на страната/

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПРЕЗ 1999г:

Земетресенията през 1999 година освен нещастия, смърт и разрушения донесоха и едно положително явление – подобряване на отношенията между страните – Гърция и Турция, ЕС и Турция, Китай и Тайван. Последните без малко да влязат във война докато след земетресението започнаха активно сътрудничество, което допринесе и за по-голяма интеграция в Югоизточна Азия. Явно страните от региона по примера на Европа и арабския свят след земетресението  в Турция решиха да демонстрират и те по-голяма солидарност. Определено ще е постижение за едно земетресение, ако съчувствието и състраданието доведе до преговори за обединение и демократизиране на единен Китай /определено това се оказа прекалено голямо предизвикателство за едно земетресение/.

ТУРЦИЯ:/1999год./

Земетресението в Турция показа важността на последната за световната политика.Важност както за САЩ така и за ЕС и Русия.Турция бе предната база на демокрацията в два свята – комунизма и исляма. Турция и Норвегия са единствените държави членки на НАТО, които имаха обща граница с бившия СССР. Тя е близо до богатия на петрол район на Персийския залив и като такава е предна база на САЩ в района. Добрите отношения с Израел спомагат за разбиване на единния мюсюлмански фронт срещу еврейската държава, което се подкрепя от САЩ. Като бивш център на Отоманската империя Турция е „пътеводен фар” за развитието на арабските и мюсюлманските държави. Турция е с огромно влияние в новите мюсюлмански държави възникнали след разпада на СССР. САЩ имат интерес да поощряват турското влияние като противовес на руското и иранско влияние в тях. По тези причини след Израел, Турция е най-важната страна в за САЩ. След постигането на мир в Близкия Изток Турция ще стане №1 в американската външна политика /войната в Ирак доказа че Турция не е чак толкова важен американски съюзник и САЩ могат да минат без нея/.

82 държави са оказали помощ на Турция след земетресението разтърсило страната. Турция винаги е била гранична зона на два свята, два континента, две култури – християнската и мюсюлманската. Турция е изключително важна държава за ЕС, ако ЕС иска да напусне границите на Европа, да не се ограничи в рамките на християнския свят, да бъде реален конкурент на САЩ за световно влияние, то приемането на европейско-азиатска мюсюлманска Турция е изключително важна стъпка. Приемането на Турция в ЕС ще и отреди мястото на една от държавите с най-голяма територия и втората по население държава след Германия. Като вземем под внимание отрицателния прираст в Германия, то това второ място няма да е за дълго. Демократична мюсюлманска Турция е преден пост, клин в закостенелия мюсюлмански свят, носител не толкова на авторитарния мюсюлмански светоглед за политическо устройство, колкото на европейския и американски модел за демократично политическо устройство. Турция винаги се е чувствала „чужда сред свои”, заради демократичния си политически режим обиколена от авторитарни и тоталитарни мюсюлмански политически режими. Но не може да се каже, че се е чувства и „своя сред чужди”. Демократична и мюсюлманска страна, тя винаги е била посрещана резервирано от Европа поради опърничавостта на Гърция и християнския фундаментализъм в Германия и Франция. ърция е страна която се мисли за демократична, но не признава престъпленията на военния режим в Кипър срещу мюсюлманската общност, в защита на която бе и турската интервенция. Интервенция, която по нищо не се различава от тази в Косово само, че света не бе узрял да я приеме и да и даде Международен характер.

Турция е важна за Русия, защото може да помогне за помирението на християни и мюсюлмани в самата Русия. Отхвърлянето на Турция от ЕС ще навреди най-вече на самия ЕС, който въпреки опитите на Франция и донякъде на Германия, никога няма да бъде равностоен партньор на САЩ в световната политика, а само младши партньор – без Турция.

БАЛКАНСКИ ВЕЧЕРИНКИ:

През януари 2000 година се състоя среща на Балканските премиери в Хисаря и бе обсъден недействащия Пакт за стабилност. Всички балкански лидери в куп все се оплакваха как били излъгани от Европа, как тя им била обещала, че ще налее милиарди в икономиката и инфраструктурата на региона, а това не станало. Един от най-шумните бе босненския премиер. Каква наглост, какво безсрамие не стига, че ЕС е дал над пет, шест милиарда долара за тия 10 години на граждански войни в Босна, но неблагодарниците са недоволни. Като им е малко да си ги изработят, но на готово всеки може да получава пари. Примера на Босна за България и Румъния: можем в продължение на една петилетка да спретнем по – една гражданска война, а после Европа е задължена да ни оправи разрушените градове, пътища предприятия. Откъде, накъде. Но ЕС е виновен, защото няма правилна политика към страните от Балканския регион. Това са народи, които са свикнали още от времето на Османската империя да ги държат изкъсо. Изводът е: суверенитета на тези държави трябва да бъде ограничен. Тези народи са далеч от цивилизованото отношение по между си, как може да претендират нещо след като незнаят да се държат подобаващо, по човешки към другия, към различния по етнос и религия. Новосъздаващата се европейска армия не трябва да се разполага в Германия, Франция и Белгия, а именно в Балканските държави, за да чувстват балканските правителства кой командва парада. Икономическата им независимост трябва да им бъде отнета, чрез заместване на слабите балкански валути с еврото. Тогава ще имат основание да се молят за помощ и да я получават. Уважение и зачитане може да иска човек, който може да уважава и зачита, балканските народи не са от тези. Войната в Косово бе манна небесна за балканските народи /с изключение на албанците и сърбите/. Войната привлече вниманието на света към тях. Тя е тази, която ги вкара от третия свят в първия свят. Заради войната България, Румъния и Турция бяха поканени за преговори за членство в ЕС. Народите им насила ще бъдат направени богати, културни, образовани и толерантни. Те дефакто бяха осиновени от богат роднина. Но самите те не осъзнават колко важен факт е войната за тяхното бъдеще. Преди войната границата на Европа минаваше по граничната бразда на Угария с Югославия и Румъния, след Хелзинки европейките граници са вече между Турция и нейните съседи – Армения, Грузия, Ирак, Иран и Сирия. Балканските народи не си дават сметка колко народи от Африка и Азия си мечтаят да са на тяхно място или на тях да им спретнат една такава война, след която перспективите за насилствен просперитет да са налице. Насилствен просперитет, защото ЕС няма да се умори да налива пари в Балканите въпреки нежеланието на Балканските правителства да спазват елементарна фискална дисциплена, да спрат субсидиите за губещите предприятия и въпреки нежеланието на балканските народи да си сътрудничат по между си. /Пример: Турция и Гърция, Югославия и Албания, Югославия и Хърватско/. Няма държава – членка на ЕС, която да е бедна. Историята го доказа – Испания, Гърция, Португалия и Ирландия увеличиха жизнения си стандарт след членство в съюза. Съюз от равноправни членове отдали доброволно част от националния си суверените в името на общото благо.

НАГЛОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ:

През летните месеци на 2000 год. Станаха много горски и полски пожари. В края на август един калпав министър /Праматарски/ обяви, че България ще иска парични компенсации за пожарите от САЩ и ЕС. Егаси наглото племе сме. Не мога да разбера на какво основание ще искаме компенсации може би НАТО ни е виновен за пожарите или в лицето на Брюксел и Вашингтон управляващите виждат нова дойна крава. Някои пита ли данъкоплатците в западните държави искат ли да компенсират българските пожари. Утре може пък правителството на САЩ да поиска от България ние да компенсираме пожарите в Западните американски щати. Интересно защо не искаме компенсации от любимите на нашите комунисти Китай, Ирак, Северна Корея. Утре по примера на България и Етиопия ще поиска от САЩ компенсации за провала на реколтата, поради голямата суша. Срам и позор за цялата нация никога няма да станем като Полша, Чехия и Унгария. Тези държави имат чувство за чест и достойнство, каквото нашите управляващи нямат. А заради такива некадърни министри ти идва да подадеш молба за отказ от българско гражданство.

ПАРАНОЯ:

Имам чувството че света е обхванат от някаква параноя. В България бе убита ватманка на трамвай. Ватманите в столицата започнаха стачка против несигурността им на работното място. Всички очакваха, че убийците са някакви борчета от сенчестите структури, а то се оказа че убиеца е ватман. По селата положението е същото, ако се извърши някоя кражба винят ромите, обикновено най-активните обвинители са истинските крадци – българи. Но параноята за търсене на външен враг не е само българско явление. В Русия този проблем се наблюдава около потъването на подводницата „Курск”; кой е виновен, ами американците са я потопили, кой друг. И простите хорица в България и Русия вярват, какво им остава, не могат да възкресят мъртвите. Параноя се наблюдава и на Запад през 2000г. Често явление бяха самолетните катастрофи. Почти при всички западните медии виждаха дългата ръка на ислямски терористи. Така бе и при катастрофата на египетския Боинг до Ню Йорк, френския Конкорд, Еърбъса в Персийския залив. Възниква въпроса защо терористите ще избиват араби, които са 99% от пътниците на в Еърбъса. Според американски официални лица в записа на черната кутия на Боинга се чува един от пилотите да изрича мюсюлманска молитва и се прави извода, че това е фанатик – камикадзе.

Мисля, че случая е по – прост когато самолета лети с бясна скорост на долу какво му остава на човек, освен да каже една молитва. Обикновено когато се прави терористичен акт се поема отговорността от една терористична организация и се съобщава по какъв повод е направен, иначе има опасност никои да не разбере за него и да се отдаде случилото се на технически причини. В западния печат се изказа по вероятното виждане, че самолетните компании през последните години са предпочитали да инвестират в меки и удобни седалки, а не в сигурността на самолета, което и според мен е по правилната причина за самолетните катастрофи.

ПИСМО ДО ЦАРЯ:/май 2000 год. – една година преди завръщането му/

Ваше величество реших да Ви пиша по повод на една моя хубава идея с надеждата, че може би и Вие ще я оцените. В писмото ще засегна и въпроси от политическата обстановка в страната и това как аз виждам нейното бъдеще.

Ваше величество преди около 40 години един Велик американски президент бе казал: ”Не питай какво Америка може да направи за теб,а кажи какво ти можеш да направиш за Америка”. Какво направихте Вие за България през своя живот сравнено с другите короновани особи като испанския крал, определено не сте направили много. Като малък, когато баща Ви е починал и вие сте заели опразненото от него място определено не сте могли да направите нещо, вместо вас решенията е вземал регентски съвет. По късно по време на съветската окупация, когато сте били далеч от България и да сте искали да направите нещо пак не сте могли кой знае какво да сторите срещу натрапеното тоталитарно управление. Най-много да сте помогнали на някои български емигрант да си уреди живота далеч от родината.

Ваше величество какво направихте за родината през последните 10 години, когато отново свободата изгря на българския небосклон, когато можете да пътувате в страната, когато възстановиха българския ви паспорти и можете отново да се чувствате пълноценен български гражданин? На този въпрос Ви оставям Вие да си отговорите. Аз разбирам, че сте прекарали по-голямата част от живота си в Испания. Страна, която бележи икономически прогрес и възход. Държава със спокоен живот. Неприятно е да се върнеш и заселиш в мизерстваща, балканска държава, но някои го правят. На стари години се връщат в родния си край, напускат града и се връщат в къщата на техния баща, дядо в малкото градче или село. Не знам за Испания, но поне за България това е характерно. Вашите деца са вече големи хора, за което Вие като баща „дал им хляба в ръцете” можете само да се гордеете. За тях е без значение дали от Америка и Англия ще пътуват до Мадрид или София, още повече че има къде да се върнете след като бе възстановена собствеността на бащините ви имоти. За тези дворци, хижи, паркове трябва да се грижи някой.

Ваше величество какво направихте за нова България през тези 10 години? Вие бихте отговорили, че никои от лидерите на държавата не ви е поканил да се върнете, а още повече да е предложил възстановяване на царство България. Ваше величество никой няма да ни поднесе властта на тепсия, не очаквайте такъв подарък от български политик. Българският политик не мисли кое е по-добре за държавата, а кое е по-добре за него самия. За него не е добре да дели властта с друг.

Положението в държавата е трагично, никой не вярва на никого. Хората не вярват нито на управляващите, нито на опозицията. Никога за тези 10 години безверието не е било толкова силно. За мен сега е момента, трябва да се върнете и да поставите въпроса директно – република или монархия, като изложите вашите виждания за едното и за другото. Трябва да се поиска след 6 месечна дискусия да се проведе референдум. Така следващото НС трябва да бъде ВНС за промяна на Конституцията. Това при успешен референдум.

Но трагедии не трябва да се правят и при отрицателен отговор. Живота продължава, но не трябва да се забравя мисълта на Кенеди “кажи какво ти си направил за родината си”. Аз бих перафразирал въпроса, като какъв Вие бихте били най-полезен на България. Ако Вие бяхте лекар и започнете работа в българска болница, надали ще сте много полезен на страната. Ако бяхте учител и заработите в българско училище, положението е същото. Ако станете чиновник в някое министерство или служител в българска частна компания също няма да допринесете кой знае колко за благото на България.

Ако загубим един референдум/за монархия/, то Вие ще бъдете полезен на държавата като заживеете в нея и започнете да се занимавате с политика. В социологическите проучвания около 30% от анкетираните имат положително отношение към Вас без да присъствате в медиите и въпреки голямото недоверие в обществото. Достатъчно е 10% от гласовете да вземе политическа формация оглавявана от вас за да стане трета политическа сила. Последните избори доказаха, че хората търсят алтернатива на всички политически партии, но не са я намерили, защото разпиляха гласовете между много малки и неизвестни формации. СДС загуби в сини крепости Варна, Стара Загора и Габрово. БСП загуби в Северозападна България. ДПС загуби в етнически район като Кърджали. Хората търсят алтернатива, но не могат да я намерят. Явно като Прометей трябва да запалите огъня и да посочите пътя, по който ще ги водите подобно на Моисей. Имате огромен шанс за политическа кариера, имайки предвид митичния ореол около личността ви. Ореол който не притежава нито един български политик. Постепенно с времето той ще изчезне, но за момента той е достатъчен за начален тласък в политиката. /последните две изречения бяха потвърдени от историята/.

Един ден, когато трябва да си идете от този свят и направите равносметка на жизнения си път, няма ли да съжалявата, че въпроса за република или монархия не бе поставен и не научихте какво е мнението на народа? Няма ли да съжалявате, че въпреки евентуалния неуспех да се възстанови Царство България не сте участвали в това славно и трудно време по възстановяване на българската държавност след 45 години съветска окупация. Няма ли да съжалявате, че не сте един от строителите на съвременна България /аз на ваше място бих съжалямал, ако имах вашето влияние/, още повече че перспективите са добри след поканата за преговори за членство в ЕС. Нещо което народа не вижда, но и евреите са били слепи докато не се е появил Моисей.

Между другото съм вярващ атеист и като такъв ми е болно, като виждам все по често как този народ търси разрешение на икономическата и морална разруха в религията. И по точно търси спасение в Бога, а не в собствените си сили. Тук имате още един сериозен ход, имайки предвид, че вашата личност е харизматична, чиста и неопетнена. Но това влече и голяма отговорност пред обществото. Между двете световни войни немския народ е бил в подобно положение инфлация, икономическа разруха и намира своя Бог – Хитлер. Страх ме е че личност като Жорж Ганчев, Красимир Каракачанов или някаква подобна балканска мижитурка може да застане начело на народното недоволство от политическата класа и демокрацията и се превърне в българския Милошевич и изкара за всичко виновни малцинствата /роми,турци/. Естествено ние не живеем през 30-те години на 20 век, а в неговия край, когато САЩ, ЕС, НАТО, Съвета на Европа не биха допуснали този краен за развитието на България вариант. Но не трябва да се забравя, че народното недоволство ескалира с много бързи темпове.

Ваше Величество, ако искате да изпълните мисълта на Кенеди със съдържание да сте полезен на България, то трябва да влезете директно в политическия и обществен живот на родината си:

1/Установете се да живеете в България.

2/Постановете въпроса, които не може да се отлага – въпроса за референдум

3/Ако референдума е неуспешен – впуснете се в политиката.

Ето какво предложих на едно заседание на Столичната организация на ФЦБ. Последната да стане инициатор на следния законопроект в Парламента. Той се вписва напълно в идеята на премиера за привличане на българите живеещи в чужбина за каузата на България по света. Нужно е вашето съгласие без него закона е безсмислен.

Законопроекта за създаване на институцията “Посланик на България по света”.

Чл.1 Посланика на България по света представлява българската държава в международните отношения. Той има право да сключва международни договорни с държави и международни организации след консултации с компетентни държавни органи.

Чл.2 Държавни органи и държавни служители са длъжни да предоставят всякаква информация на Посланика, независимо дали е държавна или служебна тайна.

Чл.3 За главен преговарящ с ЕС се избира Посланика на България по света.

Чл.4.На всеки 6 месеца Главния преговарящ с ЕС дава отчет пред НС заа развоя на преговорите.

Чл.5 За посланик на България се избира Симеон ІІ Български

Чл.6 Длъжноста се заема на обществени начала.

Чрез този закон Вие влизате директно в политиката, като не си отрязвате пътя нито към Президенството, нито към трона. Чрез тази институция можете да влияете на българското обществено мнение. Инструментите за това са: възможността да се сключват договори; възможността за достъп до всякаква информация достъпна само на висши държавници; в преговорите с ЕС може да сте истински полезен на България с връзките и авторитета си. С това, че не сте на държавна издръжка ще спечелите народното доверие. Чрез обръщенията на 6 месеца към депутатите ще наподобите баща  ви, които е откривал сесиите на НС.

С УВАЖЕНИЕ:М.М.

/Писмото е изпратено чрез г-н Христо Куртев лидер на ФЦБ/

ФАШИЗЪМ:

Винаги съм смятал че в СДС има крайни националисти с профашиски възгледи. В дебата за паметниците на българите спасили 50 000 евреи депутата от СДС Дянко Марков заяви, “че депортацията на вражеско население /еврейте/ не е военно престъпление”. Срам и позор за нацията ни. Този факт не е направил впечатление на никой в Парламента след въпросният господин са се изказали още около 30 депутати от всички парламентарни групи и нито един не е осъдил това изявление. Това е още по-голям срам и позор. Пресата на другия ден също не реагира, споменава се между другото, че имало и такива изказвания.

Този народ бил толерантен и спасил евреите си? Явно поколение с поколение не си приличат и е напълно възможно наученото от едно поколение да бъде забравено от друго. Но ако се придържаме към фактите то заслугата за тяхното спасение е най-вече на царя, който е имал последната решаваща дума. След два, три дни вследствие реакцията на посланици и български евреи МС и ръководството на СДС, започнаха да се разграничават от реакцията на своя депутат, без да го споменават поименно, което е още по неразбираемо за мен. След тези изявления всички в пресата взеха да се питат какво е станало, какви са тези изявления. Значи българите били спасили евреите си, същите тези българи които в социологично проучване 71% се обявяват против участие на ДПС във властта, а не техния цар, който по ирония на съдбата е с 50% немска и 50% френско-италианска кръв.

БАЛКАНСКА ГЛУПОСТ:

Гръцки съд осъди 4-ма турски моряци на общо  около 1400 години затвор за трафик на хора, ако трябва да вярвам на българските медии.На гърците явно им хлопа дъската, това е общоизвестен факт поне на всички европейци. Гърците по явен начин демонстрираха своето презрение към турците. През пролетта на 2000 година т.е. няколко месеца преди това италиански съд пусна със условни присъди български моряци за трафика на няколко хиляди емигранти в Италия с кораб. Ако някой си мисли, че тези хилядолетни присъди за измислено престъпление като желанието хората да живеят на избраното от тях място ще спрат емиграцията от Ирак и Афганистан дълбоко се лъже.

СКАНДАЛИ:

Във връзка със скандала за подслушването на Главния прокурор, за пореден път бе нарушена Конституцията – чл.30 ал.4 “Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или привличането му като обвиняем”. По случая бе задържан някакъв полковник, зам.-началник на една от многобройните тайни служби в страната. В продължение на 3 дни на този човек не му бе разрешен достъп до адвокат, като бе държан над разрешените 72 часа по закон, а протоколите от разпитите в последствие не бяха дадени веднага на адвокатите. Питам се дали ако бе подслушван някои ром от “Столипиново”, а не Главния прокурор щяха да се нарушават така правата на хората. Как можем да се зъбим на Либия след като в България е възможно да подслушват Главния прокурор и да се възпрепятсва достъпа на хората до адвокат. За каква демокрация въобще говорим и ние ще ставаме членки на ЕС и НАТО.

БЪЛГАРСКА ЛУДОСТ:

В края на юли 2000 год. на посещение в Либия замина българска парламентарна делегация. Либийците естествено били много лошо настроени от антилибийската кампания вихреща се в българските медии и от липсата на съчувствие към тяхната трагедия. Председателя на НС Й.Соколов заяви, че му били представени публикации в българския печат, в които се изказва съжаление, че нямаме самолетоносачи да ги изпратиме срещу Либия. Същите тези вестници само преди година обрисуваха българите като изключително миролюбив народ и се чудеха как може ние миролюбците да дадем въздушно пространство на агресора – НАТО да бомбардира братята сърби, избиващи албанците по това време. А днес във в-к “24 часа”, ако не се лъжа бе публикувано мнение на читател, което предлага да изпратим спецчасти да атакуват затвора в Бенгази и да освободят българите. Това се предлага като сериозна алтернатива на дипломатическите ходове предприети от правителството и последното се обвинява, че прекалено угажда на либийците. Явно прекалено много холивудски продукции гледат читателите на “24 часа”. Сигурно читателят е гледал “Редник Джейн” с Деми Мур, но нали Европа ни натиска да гледаме повече европейско кино – там такива рамбовски истории няма. Добре ще е рамбовеца готов да вкара България във война, да наблегне на сълзливите латиноамерикански сапунки, така популярни в България, и красноречиво показващи равнището на мислене на българина.

РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО:

По-голямо падение и по-големи безродници няма в целия свят от нашите комунисти. Същите тези които през 40-те се опитаха да дебългаризират 1/10 от от българския народ, карайки го насила да се пише част от една измислена нация – македонската. Днес тези безродници подписват писмо с искане за сваляне на паметната плоча в Израел на цар Борис ІІІ – спасителя на 50 000 български евреи. Надали има по-голямо антидържавно, антибългарско дело от тези действия на нашите боядисани комунисти. Действия, които могат само да ги наредят редом до поп Кръстьо. Цар Борис ІІІ е бил български държавник, той е олицетворявал държавата и нацията. По този начин нашите комунисти плюят по собствената си държава. Борис е имал и недостатъци, защото е бил диктатор, въвел авторитарно управление през последните 9 години от 26 годишното си царуване. Но тази 9 годишна диктатура определено не е била кървава. Да не забравяме, че по това време цяла Европа освен добрата стара Англия се е управлявяла от диктаторски режими, включително кървави режими като /Германия, Италия, Русия, Испания и др./ Твърдението на комунистите, че българския цар не е спасил българските евреи, а това било дело на българския народ е направо смешно. Ако това е вярно то значи, че България е била Демокрация и решенията са се взимали от народа, а не от “омразния монархофашистки рижим”, кое е вярно сега. И двете твърдения не могат да са верни. България е била диктатура, нито едно решение не могло да се вземе без съгласието на царя или въпреки неговата воля. Подписката на 40 депутати начело с зам.председателя на НС Димитър Пешев, застъпничеството на българската православна църква и на различни обществени организации, на лекари, на юристи, на културни дейци в полза на евреите е грандиозно дело което за съжаление българите не осъзнават. През цялата ни 13 вековна история няма по величаво дело на този народ. Ако погледнем историята на І и ІІ българско царство ще видим някакви пунически войни между варварски племена, при което първо ние избиваме съседите и се разширяваме, а после те ни го връщат тъпкано и се свиваме. Нищо запомнящо се, освен създаването на славянската писменост от двама гърци по поръчка на гръцката държава с цел разпространение на християнството сред диваците. Векове по–късно българите заедно със своя цар успяват да спасят 50 000 човешки живота, за което според много историци Борис плаща със живота си, както и заради нежеланието си да изпрати български войници на Източния фронт, с което спасява живота на още поне 150 000 българи, но загубва своя. Не знам колко хора са казали “НЕ” на Хитлер, но целия протест в страната на интелектуалния елит и на обикновените хора не би значел нищо, ако царят на българите не го бе изказал. Едно твърдо и решително “НЕ”.

Самият факт, че в обществото има дискусия, в медиите, в Парламента има дискусия ”за” или “против” депортацията на евреите е доказателство за наличието на някакъв плурализъм, какъвто няма да има само няколко години след смърта на Царя, след окупирането на страната от съветските пълчища. Същите тези 40 депутати защитили 50 000 човека от сигурна смърт са пратени в затвора, а част от тях убити от българските комунисти, лакеи на империята на злото.

Но българският цар успява да спаси 50 000 напълно непознати на него хора, които той не е виждал и няма да види. Истината за това славно дело 50 години бе крита от комунистите. Днес техните наследници, идиоти на N-та степен, писаха писма до сцепване на евреите, хвърляха помия върху царя, докато хората се принудиха да махнат паметната плоча на българския цар, българския патриарх и зам-председателя на НС Димитър Пешев в Израел /после плочите бяха върнати с изключение на тази на царя/. Както се казва в поговорката: “каквото сам си направиш никой друг не може да ти го направи”. Ние българите сме си виновни, че избираме такива некадърници в Парламента. Свалиха плочите днес пак никой не знае за този подвиг, комунистите пак могат да разпространяват лъжата как “полунелегалния” Янко /той се крие, ама никой го не търси/ е спасил българските евреи. Ако трябва да сме честни освен нашите комунисти искането за свалянето на плочата на царя е направено и от наследници на македонските и гръцки еврей 11 000 от които заминават за лагерите с подписа на българския цар, тогава Вардарска и Егейска Македония са дадени за управление на България, но със значително немско военно присъствие. Това е историята в един момент спасяваш 50 000 от смъртта, а в друг пращаш 11 000 в лагерите на смъртта. Могъл ли е да се противопостави българския цар, изправен ли е бил до стената, днес определено никой не знае, а и историците още не са достатъчно безпристрастни, за да оценяват тези събития. Ние не можем да се сърдим на македонските и гръцки еврейски организации. Ние можем само да скърбим и да се питаме къде бяха македонското и гръцко общество, когато депортираха техните евреи към газовите камери, натъпкани като животни във вагони, защото българите бяха по улиците и площадите протестирайки в тяхна защита, защото днес оказва се пак ние сме виновни и паметници на хора с безспорни заслуги се свалят. Ами по-добре да не питаме къде бяха европейските общества на Франция, Германия, Италия, защото може да не ни приемат в ЕС като задаваме много въпроси. Колко християнски църкви ще се похвалят че са се застъпили в защита на евреите подобно на БПЦ. Нима римо – католическата църква през цялото си вековно съществуване не е преследвала евреите и нима тя не е причина за появата на антисемитизма във фашиската идеология. Нима антисемитизма не е характерна черта на руснака, нима милиони евреи не бяха избити по царско и съветско време в Русия, подобно на Германия и Испания. Знам, че този подвиг не може да бъде забравен и той ще се изучава не само в българските училища, но и в европейските учебници по история и това ще е минутката на България.

В центъра на София има паметник на Александър ІІ – руския цар Освободител от турско владичество. Същия тоя цар е избил десетки хиляди поляци в едно полско въстание за свобода от руско владичество. Нашите комунисти как не са се сетили да поискат свалянето на тоя паметник да се пита човек. Цар Борис е бил доста миролюбив, а режима му доста либерален, докато руските царе са били истински деспоти и кръвопийци. И на този голям български държавник паметник в центъра на нашата столица все още няма.

В цялата тази история в края на юли 2000 год. върхът на сладоледа го сътвориха българските журналисти правейки нелепо сравнение между разрушаването на мавзолея и свалянето на паметните плочи в Израел. Да се сравнява делото по спасяването на 50 000 човешки живота с делото по създаване на култ към личността, към бого-човека, по налагането на съветския режим в България и избиването за тази цел на над 30 000 човека – цвета на нацията е най-малкото конщунствено. Как на някои българин не му е хрумнало да пише до Берлин и Москва да си издигнат паметник на Хитлер и Сталин на тези “големи държавници”, а защо не и на двамата във всяка столица. Така Путин и Шрьодер откриват паметник на двамата “велики държавници” как се ръкуват първо в Москва, после в Берлин. Паметник на немско – руската дружба. Това звучи абсурдно, подобно на абсурдните сравнения на българските журналисти.

“ЕДИН ХУБАВ ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ”:

Днес 2 октомври 2000 год. бяха излъчени първите новини на турски език по българската национална телевизия.

ЛУДОСТ:

Според социологическо проучване 67% от българите ако можеха да избират къде да се родят щяха пак да изберат България, тия хора са НЕНОРМАЛНИ с големи букви, а Западът се страхува от емиграция.

ЧУВСТВА:

Няколко минути преди полунощ е на 5 октомври 2000 год. пак плача и преживявам 10.01.97 год, само че сръбския 10.01. и пак слушам Дарик радио. Колко си приличат процесите в Източна Европа и по-точно на Балканите, тези в България от 1997 год. и в Сърбия от 2000 год. Приликата е като две капки вода. Протести на студентите, блокада на ключови жп линии, стачки в ключова въглищна мина, атака срещу Парламента и неговото подпалване, стачка в Телевизията. Но протестите в Сърбия надминаха българските, полицията се присъедини към народа, опозицията превзе медиите и Парламента истинска революция, но мирна все пак сме в Европа, а не в Индонезия или Нигерия. Пак няма да се спи цяла нощ. Пак си спомням шествието на студентите на 10.01.97 год, което тръгна от университета около 9 часа сутринта и опаса Парламента, после около 10 часа присъединяването на шествието от НДК, снежни топки, бой с полицията и така до 17 часа, когато си заминах за провинцията. Прибрах се в провинциалния град и като че ли бях в друга държава, никой нищо не знаеше и не се интересуваше, какво става в столицата. Добре, че Дарик радио се хващаше и там, та до 4 часа сутринта слушах какво става около Парламента.

СТАРИ МУЦУНИ:

На 26 октомври 2000 год. по телевизия “7 дни” Петя Буюклиева реве, че няма закон за защита на родната култура, защото тя горката е останала без пари и не може да реализира “таланта” си, защото народа купува чалга, а не нейните песни. За какво претендира така наречената певица, за цензура, да се ограничават хората в свободния им избор, да им се казва какво да купуват, какви песни да слушат. Тази няма да я бъде. Отгледаната в парникова среда култура по времето на комунизма, когато западни филми нямаше по кината, а се гледаха само руски или български, когато се издаваха само родни автори, а на Славейков нямаше това изобилие от западни автори, когато имаше две, три придворни певици на небосклона на българската естрада безвъзвратно остана в миналото. Сега няма две, три певици, а хиляди които се борят да пробият в шоубизнеса. И това, че Буюклиева пее демодирани песни, които не могат да се конкурират със музиката от Запад, която вече слушаме свободно и със родния фолк, който въпреки дискриминацията си пробива път, е виновна не държавата, а самата Петя Буюклиева, която не може да се приспособи към принципите на свободния пазар и конкуренция. България върви напред в свободна България няма място за измислени певици, писатели, които плачат че никой не иска да им издава глупостите, некадърни поети, ”татови” актриси и режисьори. В свободна България няма място за “татова “интелигенция.

ДРАМА:

Трагедиите в тая сбъркана държава нямат край./окт.2000г/.След края на едно от най-безличните столични дербита между Левски и ЦСКА, завършило 1:1 бе убит човек. Не е дерби, ако след мача агитките не си организират някой бой, за да си премерят силите. Нищо не подозиращ младеж седящ в някакво заведение бе ударен случайно в гърба от бомбичка и рано си отиде от този свят. Покъртителни са думи на майката на убития младеж ”не мога да понеса тази мъка, преди 20 дни изпратих мъжа си, а сега и сина си.” Не пожелавам на никой такава съдба. Какви ли не коментари чух и прочетох, не можах да се запозная със всички, защото учех за изпити, но тези които видях не стигат до сърцевината на проблема, не можеха да дадат правилен отговор на какво се дължи това освирепяване на агитките. Отговора се крие в едно друго събитие което мина незабелязано. Родния ми град осъмна с плакати против новините по турски език по националната телевизия. Как може турска реч да осквернява, да замърсява националния ефир се питаше в тях. Тези които са разпечатали листовките са същите тези гологлави момченца в агитките веещи знамена с пречупени кръстове и скандиращи :“циганите на сапун“. Традиционната нетолерантност на българина, на източноправославната вяра, тук е проблем на всички балкански народи – българи, сърби, гърци и т.н. И в Америка хората ходят на спортни събития, на бейзбол, на американски фтбол по десетки хиляди, но хората ходят да се забавляват, да гледат истински дербита, а не уговорени мачове. Тези сбивания са типично явление за европейски, азиатски, африкански и латиноамерикански народи. Но не и в държавата – еталон, където от малки децата се учат на толерантност към различния, да почитат и вярват в реда и закона, установен от свободно избрани представители на народа в името на общото благо.

ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ:

Интересни явления наблюдавам в “българските” медии. Някакви самозвани медийни експерти побързаха да обвинят кабелните телевизии и bTV, че ни залива с евтини американски продукции и кабелните телевизии взеха да ми дават още по – скапани руски и френски филми, откъде ги измъкнаха не знам, но взеха, че след няколко месеца се осъзнаха виждайки как им пада рейтинга и прекратиха тази авантюра. От гръцката “Нова телевизия” взех да научавам всяка вечер каква активна дейност развива у нас гръцкия посланик, после обявиха, че ще ни пуснат да гледеме някакъв тъп гръцки сериал /ноември 2000 год./Преди около година в немските вестници “24 часа” и “Труд” не минаваше и брой, в който да няма снимка на Герхард Шрьодер или Йошка Фишер. Вацовите подлистници ни информираха за такива маловажни събития от живота на Германия, за които и самите германци не знаят, а от друга страна събития от световна величина не намираха място на страниците на тези жълти вестници. Не стига това, ами през седмица се появяваше по една антифренска статия, да ни покаже, че миналото така лесно не се забравя. Изцяло на Вацовите вестници е вината по раздухването на антифренската истерия по въпроса за визите през 1999 год. ”Стандарт”, който бе купен от Майкъл Чорни, се оказа че има кореспонденти в Украйна и Израел и  редовно препечатва статии от руската преса плюс това има във всеки брой по една страница за Русия. С нетърпение очаквам телевизията на Мърдок да започне да излъчва новини да се надяваме че ще научаваме повече новини от Америка и Австралия, както това се случва с Русия, Германия и Гърция. /като цяло има прогрес от 1999 год. по отношение на това че националността на собственика на една медия по малко влияе, на медииното отразяване на съответната държава/.

ТРАГЕДИЯ:

По времето, когато в Близкия изток диваците/евреи и палестинци/ се бият в България пак се случи една голяма лична трагедия, незабелязана от медиите. 75 иракски кюрди навлезли от Турция в Гърция и от там по погрешка в България. Голяма грешка. Проблема не е, че гърците не искат да си ги вземат, както е според споразумението за реадмисия. Прекалено много искаме грък да спазва закон или договор. Проблема е, че наш граничар застреля 15 годишно иракско момче в опит да заловят групата. Това дете е напуснало успешно Северен Ирак, избягало е от един античовешки режим, преминало е успешно през зоната на бойни действия между Турция и ПКК и да дойде в България да го убият. Интересна е реакцията на тези наплашени хора – оставили момчето, покрили го с клони и продължили да бягат. Чак след два дни чичото на момчето съобщил за случилото се и лобното му място намиращо се на хиляди километри от дома било открито. Групата искала да иде в Америка. На това дете мечтата му няма да стане факт, ще остане да лежи в чужда земя, на място където никой няма да сложи и едно цвете на гроба му, сред пущинака на Родопите, сред безлюдните мюсюлмански села жертва на етническото прочистване на правешкия диктатор. Според МВР министъра щяло да има следствие. Аз съм сигурен какво ще е заключението – законна употреба на оръжие с цел предотвратяване на нарушение на държавната граница. Само се питам, докога ще сме срам и позор за цивилизовония свят, към който се стремим, докога охраната на границите ще е работа на армията, а не на полицията както е в цивилизована Европа. Докога по границите ни ще се разхождат военни с автомати калашников и кучета, които ще стрелят по невъоръжени хора тръгнали да търсят щастието си. Докога по границата ни ще има телени мрежи и минни полета. ДОКОГА.

Европа ни заявява, че не премахва визовия режим с България поради слабата охрана на българските граници. Това е несериозно. /визивия режим бе отменен в последствие/. Това е толкоз смешно и комично, че е направо трагично. Незнам защо не си признаят, че ги е страх от бедния и безработен българин да не нахлуе като хуните и да им вземе работните места. Не знам защо трябва да ни лъжат. Съмнявам се, че в Европа има по – добре охранявани граници от българските. Колкото и да се опитват в Европа да спрат свободното движение на хора това е невъзможно. Милиони са хората в Ирак, Афганистан, Китай, Индия, които са готови да рискуват живота си, за да се доберат до обетованата земя в Европа, Северна Америка, Австралия по – добре да свикват, защото друг път няма. Техните държави ще стават все по разноезични и многоетнически.

Според Конституцията на РБългария, която би трябвало да действа на територията на тая скапана държава, никой не може да бъде задържан повече от 72 часа без правно основание. Тези 75 човека са държани вече седмица в някакво гранично поделение без да им е повдигнато обвинение, без да имат достъп до адвокат, с една дума скапана държава.

ИДЕИ:

ЧЛ.208НК – докога намерано съкровище няма да принадлежи на откривателя си, а ще принадлежи на държавата. Защо с закон не се разрешат частните колекции на исторически паметници и частни музей. Неможе всичко в тая скапана държава да и принадлежи, трябва нещо да остане и за хората. Подземните богатства по Конституция са на държавата, а не на собственика на земята. Интересно, ако в парцела земя на село бликне нефт, на какво основание държавата ще дойде и ще каже това е мое не е на дядо ти.

ПЛУРАЛИЗЪМ:

Андрей Райчев по БНР в предаването “Неделя 150” каза някои умни неща /12 Ноември 2000 год./. В социалистическото общество имаше две предавания – “Панорама” и “Всяка Неделя”, събиращи 40 %, 50% рейтинг, за който всеки американски журналист може да завижда, имаше два вестника ”Работническо дело” и “Труд”. Първия като орган на компартията достигаше тираж от 1 милион бройки в 8 милионна България /интересен контраст с 20 000 тираж на “Дума” днес/. Неговия извод е, че в демократичното общество има разпад на аудиторията, сега има множество вестници, радиа, телевизии. Бих казал, че има и разпад на мненията т.е. има плурализъм. Освен това по комунистическо време се издаваха книгите само на една тясна група от придворни автори плюс съветската литература. Днес книжния пазар е много по-богат, но в печата постоянно се тиражират сълзливите оплаквания на придворните на бай Тошо автори, които не могат да издават книгите си, защото никой не ги чете и постоянно говорят за защита на родната книга. Същото е положението и в музикалния бизнес, днес народа не е ограничен както по комунистическо време, когато можеше да си купи единствено плочите на Лили Иванова и Ала Пугачова, разнообразието днес е огромно, българина може да си купи всякаква музика от всички континенти от Мадона и Бритни Спиърс до латино, испанска, италианска, турска, гръцка музика, създадоха се нови музикални течения като “фолка”. Появиха се стотици нови изпълнители във всички жанрове, но пак се чуват гласове за защита на българската музика от българската музика????!!!! ”Фолка“ не бил българска музика, а просташка и кръчмарска музика. Това за мен е най-голямото доказателство, че е българска музиката, защото българите са прости хора обичащи кръчмите. Придворните певци и при стария и при новия режим искат да се забрани част от българската идентичност и култура, за да имат те отново място под слънцето. Но това е невъзможно в музикалния бизнес, важат пазарните правила, оцелява това за което има търсене. Само ограничени хора или на които е платено могат да твърдят, че днес културния живот на България е по – ограничен от комунистическо време. Само ограничени хора могат да се борят против пазарните принципи в културата тези принципи направиха американската култура номер едно в света.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ СКАНДАЛИ:

След 1997 год. за тези 3 год. управление на СДС в страната станаха някои скандали с министри, за които се искаха техните оставки. Случая в Ловеч, при който външния министър пред синия актив заяви, че местните журналисти трябва да бъдат нахранени, за да не пишат против управляващите и случая с правосъдния министър, който на семинар в Боровец се опита да забрани на фотограф да го снима, при което може би го е ударил. И двата случая са скандални не е допустимо да се купуват или бият журналисти, но като цяло българската преса подходи изключително едностранчиво при отразяването на фактите.

Чл.32 ал.2 от Конституцията „Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случай“.

          В Ловеч незаконно бе подслушван и записван външния министър от журналист работещ за опозиционен вестник. Когато се оказа, че се подслушва Главния прокурор медиите реагираха изключително остро и заподозряха правителството за тези незаконни действия. Изводите са два:

          1.Щом в демократична и свободна България може да се подслушват външния министър и главния прокурор какво да кажем за обикновените хора. 

2. Изключително не обективната реакция на медиите. В случая с главния прокурор те осъдиха случващото се, но не направиха това при подслушването на външния министър от журналисти. Вярно изказването да се „нахранят журналистите” е скандално, но това бе едно изречение извадено от контекста на 40 минутен разговор.

Случая с министъра на правосъдието е още по-скандален. Българите не могат да се научат да уважават личната сфера и права на човека. Както никой не може да влезе в къщата ти и да вземе твоята кола, така и никой против волята ти не може да записва твоя глас или да снима твоя образ. Иначе как Памела Андерсън може да получава няколко милиона за няколко снимки. Министъра на Правосъдието определено не е Памела, но и той е човек и има право на личен живот. В опита да свали фотоапарата министъра бута последния и той ожулва челото на фотографа. Реакцията на пишещото братство не закъсня :”Убийци”, „Оставка”, Бият”, „малтретират ни”, декларация на съюза на журналистите с искане за оставка на министри и т.н. Имат ли журналистите морал и кой може да ги контролира тях самите. Повечето данни на издателите в последно време показват спад на читателите. Някой го отдават на обедняването на хората, аз го отдавам на бързото пожълтяване на пресата. Сещам се за едно интервю на един англичанин, който заяви че в Англия ясно може да се разграничи сериозната от жълтата преса, а според него в България няма такава граница. Според мен също. Когато потъна подводницата Курск „24 часа” излезе на следващия ден със пренебрежително заглавие: „На руснаците им потънаха гемиите”. В следващ брой в този тиражен вестник на цяла страница се мъдри статия за НЛО в някакво българско село. Или за влиянието на слънчевата активност върху икономическите и политическите процеси в световен мащаб. Същевременно с малки букви в ъгъла е скрита информация за сблъсъците на християни и мюсюлмани в Нигерия или за 500 000 избити в Руанда или за някоя осъдителна присъда на Европейския съд в Страсбург. Типично за българската преса е отразяването на слухове или позоваването на слухове. И когато на следващия ден тази статия от първата буква до последната бъде опровергана този вестник няма доблестта да публикува опровержение, с което да се извини на читателите си, че ги е подвел.

В същата седмица, в която се разиграваше драмата с бутнатия фотограф от министъра на правосъдието имаше друга важна новина, която не бе отразена подобаващо. Оказа се, че опозиционна политическа партия бе поискала от Европа да не отменя визите за български граждани, защото това щяло да се тълкува като актив на сегашните управляващи, а не на бъдещите. Комунистите за пореден път доказаха, че са национални предатели, но никой не обърна внимание на този факт, защото всички се питаха ощитан ли е фото – журналиста или не. В тоя момент журналистите бяха заети със самите тях, колко са неоправдани, как са цензурирани и малтретирани, а проблемите на деня отсъстваха.

МОНОПОЛ:

По нова година ми се наложи да пусна колет отидох до Пощата и ужас – огромна опашка, попълване на един лист с хиляди данни и некултурно обслужване. Всичко това за изпращането на 1 кг колет. Срам и позор, кога в тази държава монополите ще бъдат разбити, кога ще имаме частни пощи, конкуриращи държавния монополист, кога ще имаме конкуренция в телекомуникациите, ЖП транспорта, енергетиката и в колко още сектори на нашата икономика липсва всякаква конкуренция, а искаме от ЕС да ни признае за пазарна икономика.

НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ:

По времето когато в България се вихреше истерия на тема “колко сме лоши като слагаме визи за руснаците“, “каква подлога е това правителство на Запада”, “как можем да обиждаме така братушките”, въобще голям рев по Русия, какъвто не е имало от 120 години. По същото време стана побоя на някакъв журналист в Ямбол. От доста време в страната не бе бит журналист, така че имаше резонанс в медиите. Когато в болницата го запитаха, за коя публикация предполага, че е побоя и той не знаеше. “Те са толкоз много и по толкова различни теми” беше в общи линии отговора. Явно по много хора е плюл и се е опитал да омаскари. Но засегнатия от публикацията вместо да действа по европейски и да внесе жалба в съда за клевата е действал по балкански и е платил на няколко човека и те го потрошили от бой. Интересното в случая, че извършителите се оказаха трима руснаци, единия с българско гражданство и тримата  представители на руска престъпна организация действаща в Бургас. Всичко това се случва в най-големия пик на проруска и антиправителствена пропаганда. На следващия ден в-к “Стандарт”, собственост на Миша Чорни публикува съобщение за случая с побоя в няколко реда в една от колонките на вестника, където човек я го прочел я не, а на следващата страница интервю с шефа на дружеството за приятелство между България и Русия Захари Захариев – основния мотив на интервюто бе – колко сме лоши ние, а колко са добри руснаците, въобще интервю в садомазо стил. И след това обективно отразяване на събитията да се чуди човек, защо ядат бой някои журналисти. Нито журналистите, нито икономиката, нито управлението ни е като хората. По този повод се сетих за един виц на Слави Трифонов по повод връщането на сталинския химн в Русия /все едно да върнат в Германия Хитлеристката символика/. Шефа на Соса Соlа се обажда на Путин: много хубаво, че си връщате червеното знаме, не може ли върху червения фон да сложим две бели вълнички, а по средата да напишем Соса Соlа, ние ще си платим – казал шефа на концерна. Путин помислил и се обадил на премиера Касянов: Касянов кога ни свършва договора с Аqvаfresh.“

В този дух след  като си имаме такива национални предатели не виждам, за какво ни е това знаме, бяло, зелено, червено. По-добре да предложим на търг за пет години, срещу прилично възнаграждение национален флаг да ни е флаг на някои концерн. Така ще имаме най-популярното знаме в света  след американското и британското. И когато някой азиатец обяснява на своето дете, че това е реклама на Соса Соlа ще добавя и знамето на България. Поне 100 милиона можем да вземем за националния флаг за пет години. Само си представям след няколко години като ни приемат в НАТО, редом до американския, френския и британския флаг се вее знамето на Соса Соlа, пардом на България. С тези милиони можем поне малко да вдигнем пенсиите на мизирстващите пенсионери, които ще бъдат най-големите противници на това национално “предателство”. След пет години ще изберем друг концерн, за да не ставаме “колония“ на една компания, към новия концерн “Даймлер -Крайслер” или “Microsoft” можем да поставим като условие да изнесе част от производството си в България. Тези идеи наистина са подходящи към някоя островна държава, но не и към войнствените националисти на Балканите.

МНЕНИЕ:

”Мисля че 2000 год. е първата, в която българина осъзна, че доходите му зависят от количеството на положения труд. До преди пет години, това не бе така, независимо колко работиш заплащането бе едно и също.”/мнение на политолог  по националното радио/.

ГЛУПОСТИ:

Според Нешка Робева още не сме се научили да бъдем нация, защото даже когато няма пари трябва да работим за държавата. Скоро не бях чувал по – просташко изказване. /8 дек.2000 год./. Предполагам, че американците са се научили да бъдат нация за 200 години /за разлика от нас за 120 години свободно съществуване/, но няма американец, който да не би се изсмял на изказване, че трябва да работи без пари за държавата т.е. за чест и слава. Една нация е велика защото дава възможност на хората да печелят и забогатяват, а не да робуват на държавата, както е в Русия и България.

ИЗТОК-ЗАПАД:

В края на ноември 2002 год. Европа се излъга и пусна българите да пътуват свободно в рамките на Европа. Радост нечувана. Тук там в печата се появи и по някоя хубава дума за българското правителство след повече от година. Една седмица на радост, възторг и неверие, че сме вече равноправни европейски граждани. Дотук добре. Но през втората седмица русофилската преса се съвзе и взе да плюе безразборно по властта, за какво – щели сме да въведем визи за руснаците. Какъв е извода на малоумните журналисти – за какво ни е да пътуваме без визи в Европа, след като трябва да въведем визи за руснаците. Тази привързаност към водкаджиите не мога да я разбера. Това за пореден път доказа, че сме 16-та република на СССР. Ако можех още 1945 година бих сложил визи за руснаците. Тези изроди почерниха нашата хубава земя. Мисля,че с въвеждането на визите за руснаци затваряме един 50 годишен период на руско присъствие в България, а с влизането в шенгенското пространство пред България се появиха нови хоризонти. Не случайно младите хора емигрират в Европа, а не в Сибир, младите искат да видят Париж, Рим, Берлин, Лондон  и Мадрид и т.н.,а не Новосибирск, Омск, Владивосток, Якутск. Последните градове могат да се видят и в България. Въпреки скандалите за корупция, огромната мизерия, безработица, достигаща на места до 50% според последното социологическо проучване едва 6% от младежите биха подкрепили БСП, което ми вдъхва увереност, че връщане назад няма да има. Слагането на визи за руснаците ще има и една много положителна последица, а тя е намаляване на престъпността в страната, значителна част, от която е внос от Русия и страните от ОНД.

ДЕМОКРАЦИЯ И СЕКСЪТ:

Въпросът за сексуалната ориентация на българските политици през последните седмици отново е актуален. Не един опозиционен депутат, журналист, водещ на сатитирично предаване се подиграват с председателя на Парламента, обвинявайки го в хомосексуализъм. Но така и не се намери истински журналист, който да му зададе директно въпроса на шефа на парламента за неговата сексуална ориентация, а и той търпи подигравките, без да даде някакъв отговор. Този случай е доказателство най-малкото за две неща: 1.все още има теми табу за българското общество, по което си приличаме с мюсюлманските общества и 2.така широко рекламираната толерантност на българина може и да се отнася до етнически и религиозни малцинства, но не и до сексуалната ориентация. Въпреки всичко постижение за обществото е възможността председателя на българския парламент да е хомосексуалист, което е доказателство, че Демокрацията е пуснала някакви корени в българското общество, защото в други държави такива хора ги вкарват в затворите, а не ги избират за шефове на Парламента. Въпреки всичко аз не съм сигурен, ако Йордан Соколов публично обяви, че е с хомосексуална ориентация би могъл да спечели мажоритарни избори.

НЕГРАМОТНОСТ:

За пореден път т.нар. журналисти ме смайват със своята неграмотност – бъркат ВКС /Върховен касационен съд/ с КС /Конституционен съд/ – все едно да объркаш МС с НС. И това го правят журналисти от националното радио. Ето колко липсва предмет по гражданско образование в средните училища.

БАЛКАНСКИ НРАВИ:

По същото време когато в САЩ бе разрешена политическата криза в Румъния се проведе втория тур на президентските избори, местното фашистче загуби с резултат 70% на 30% от гласовете, въпреки огромната разлика. Тудор обяви, че непризнава резултатите, защото имало манипулации и фалшификации и ще се жалва в Страсбург. Споменавам този факт, защото не става въпрос за разлика от 500 гласа, а за двойно повече гласове получени от единия кандидат спрямо гласовете на другия, но балканския манталитет на северните ни съседи си казва думата. Чувството за чест и достойнство не е характерна черта за балканските политици. Да заемеш принципна позиция, да поздравиш спечелилия кандидат и да му пожелаеш успех в управлението на страната е поведение непознато за балканския политик.

ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?

В далечната 1787 год. Томас Джеферсън един от бащите основатели на американската държава и трети нейн президент е заявил :“Ако оставеха на мен да решавам, дали да имаме правителство без вестници или вестници без правителство, аз без колебание бих предпочел второто”. Макар че несподелям напълно тази анархистична позиция, то явно чешкото общество напълно е съгласно с американския президент, съдейки по подкрепата му за стачката на журналистите от чешката обществена телевизия. В Чехия обществото успя да се противопостави на решение взето от двете основни политически партии. В България се съмнявам, че българското гражданско общество може да се противопостави на решение взето от двете основни партии от БСП и СДС заедно. /изборите през 2001 год. донякъде ме опровергаха/, макар че е трудно да си представим, че те могат да постигнат съгласие по някакъв въпрос. Ако това се случи аз се съмнявам, че обществото е в състояние да наложи друго решение. Събитията в Чехия показват че 11 години след 1989 год. политиците в България, Чехия, Полша, Русия и т.е. в цяла източна Европа оказват влияние и натиск върху медиите. Проблем, който на Запад и основно в Америка са преодолени отдавна. /в Западна Европа и основно в Италия и Германия, както показва случая с Кирх-медия, при който бяха допуснати само немски инвеститори като кандидати за покупката и, и случая с Берлускони, който се оказа че притежава и националните частни и националните обществени канали показва че има проблеми и в Западна Европа със свободата на словото. Тук може да се добави и необективното отразяване на войната в Ирак от френските медии, довело до абсурда 30-40% от французите да са на страната на диктатора Садам Хюсейн/.

 Случайте с обществената телевизия в Чехия и НТВ в Русия, доказват че отделните източноевропейски държави са горе долу на едно равнище по отношение на свободата на словото, за разлика от по-разпространеното мнение на Запад, че Чехия, Полша и Унгария са по-напред от Русия в този процес. Погрешна представа. Западните медии не отразиха задълбочено случая в Чехия, не направиха заключение за липса на свобода на словото в тази държава, за разлика от преекспонирането на случая Гусински ,задлъжнял с милиони към руската държава и други фирми като “Газпром”. Във всяка друга нормална държава дълговете се плащат или се събират принудително. Нормално също би било след поемането на контрола на НТВ от страна на руската държава телевизията да бъде продадена на руски или чуждестранен инвеститор на търг, защото не е работа на държавата да се занимава с телевизионен бизнес. Що се отнася до проблема с политическия контрол над бившите държавни медии в източна Европа, то той ще бъде решен, когато те бъдет приватизирани т.е. станат частни. Обществените медии измислени от западната юридическа и политическа мисъл е кострукция без бъдеще,опит да бъде запазен контрола на държавата и политическата класа над обществото. Обществените медии били нужни, за да се обръща внимание на въпроси които не са атрактивни за частните медии. Щом дадени въпроси не са актрактивни за частна медия, то те не са интересни и за обществото. Ако живеехме преди 10 години аз безрезервно щях да застана зад чешките журналисти, днес опарил се душевно от журналистическата наглост и надменност и най-вече необективност, стоя зад чешките политици. Не може журналистите да казват кой да ги управлява, журналистите никой не ги е избирал, за разлика от народните представители, за които народа е дал своя глас. Ако позволим на журналистите да избират кой да им е директор има опастност да се образува едно затворено кастово общество от 2000 човека, които да управляват общественото мнение, да се образува Партокрация, която не се избира от народа.

Във връзка със събитията в Чехия и в България се създаде стачна обстановка по повод избора на генерален директор на БНР. Един след друг журналистите от националното радио започнаха да се питат какъв ли директор ще им избере НСРТ. В национален ефир журналистите започнаха непрестанно да се оплакват от политически натиск, как им се пречело да работят, как им запушвали устата, колко ги било страх, колко били лоши управниците. Това по 24 часа в денонощието, без да се засягат почти никакви други теми от общестеният живот. И на никой не му прави впечатление че цялата тази психологическа вътрешна изповед на журналистите от БНР става в национален ефир. Когато НСРТ под натиска на журналистическата гилдия и засилващите се оплаквания на журналистите от Националното радио предложи самите журналисти да предложат кандидатура за директор, те отказаха да издигнат свои кандидат?! Това е ключов момент, гражданинът умее да поема и носи отговорност. Различните журналистически съюзи така и не можаха да се обединят около една кандидатура и да видим дали тогава НСРТ ще я отхвърли. Журналистите започнаха да се оплакват, че се опитват да им прехвърлят отговорността за избора на тях. Тази липса на позиция е характерна за едно незряло гражданско общество или въобще за липса на такова.

Това се потвърди и от друг факт. По време на скандала с обеднения уран в Косово. Тогава официалните власти показвайки изследвания на почва, въздух и т.н. твърдяха, че няма радиация, а медиите изказваха обратното твърдение, без да се опитват да аргументират това си виждане. Важният извод е че нямаше граждански институции и организации, които да дадат независими изследвания, на които обществото да повярва. За мен най-голямото доказателство, че няма радиактивно заразяване е предложението на министъра на околната среда, самите журналисти да изберат независими физици-специалисти и да вземат проба  от вода и почвата, в който и край на България и Министерството ще им предостави безплатно модерна апаратура за да направят своите изследвания. Отговор нямаше или беше подобен на този с избора на директор на радиото.

Според мен нищо некостваше на богати вестници като “Труд” и “24часа” да сформират един екип и да направят тези изследвания, за да успокоят обществото. Но по-лесно беше да всичко да остане в мъгла и да има възможност за политически спекулации, да има възможност за вечна критикарска позиция. Както повечето въпроси от този преходен период и този остана без завършек, без да му е сложена точка. Тази критикарска позиция без да се поема отговорност е типична за едно незряло гражданско общество.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО:

Винаги преди избори в България започват дискусии относно Възродителния процес. През януари 2001 год. по БНТ бе излъчен документален филм на Татяна Вагсберг показващ престъпленията на комунистическия режим. Филмът отново възбуди дискусии, но центъра на дискусиите не бе дали това което се показва е истина и как трябва да бъде оценено, а защо филма е показан точно сега, не е ли  с цел да разбие съюза между БСП и ДПС. Централния въпрос за оценка на миналото отново бе оставен на заден план. Естествено е че целта на управляващите е че чрез филма да разбият този нетрадиционен съюз между подтисници и подтискани. Но по-важното е че 11 години след 1989 год. и 16 години след 1984 -1985год. не са намерени извършителите на убийствата показани във филма и още няма тикнати хора в затвора.

Колко години трябва да минат за да възтържествува справедливостта и престъпниците от комунистическата репресивна система да получат заслуженото. През януари 2001 год. цялото общество бе потресено от убийството на  6 годишно дете от някакъв педофил, а по време на Възродителния процес бяха убити десетки хора между които и 6-месечно бебе, което не е направило на никой нищо през своето кратко съществуване на тази земя и за които престъпления не е осъден нито един полицай или военен, макар участниците в този процес да са публично известни в смесените райони и спокойно се разхождат между хората. БСП все още оценява Възродителния процес като груба политическа грешка, а не като престъпление против човечеството /14.01.2001 год. Румен Овчаров пред “Неделя 150”/. Груба политическа грешка може да бъде забавянето на приемането от НС на закон за комасацията на земеделските земи, а лишаването от живот на хора се нарича убийство от Наказателният Кодекс. Ако Румен Овчаров е така добре и с икономиката, както и с правото горко и на тая държава.

Но върха на наглостта бе изказването на прокурор от Върховна касационна прокуратура във връзка с делото за Възродителния процес -нямало запазен документ на БКП, с който е взето решение за започването на Възродителния процес. Като чух това не можех да повярвам на ушите си, имах чувството че сънувам. Ако Карла Дел Понте чуеше тези обяснения сигурно никога няма да осъди Милошевич. Решение за Възродителния процес може и да няма запазено, но Възродителен процес имаше, доказателства за системна държавна политика на етническо прочистване и убийства на етническа основа дал Господ. Обясненията, че повечето от пострадалите се били изселили в Турция и не могли да бъдат доведени за свидетели са несериозни, ако имаше истинско желание в Държавните органи убийците да бъдат вкарани в затвора, ако ще и в Австралия да бяха тези свидетели ще ги доведат. Няма невъзможни неща всичко е въпрос на желание.

Във връзка с излъчения филм най-добрия политик на България Ахмед Доган заяви, че политиката на етническо прочистване е политика на българското държава през целия 20 век. СДС веднага побърза да се възмути като обвини Доган, че иска да прехвърли вината от БКП и ДС на върху цялото общество и така да оправдае съюза си с БСП. За мен СДС за пореден път са неадекватни по отношевие на вътрешнополитическата ситуация. На 14.01.2001 год в Неделя 150 някакъв син депутат заяви патетично: ”нима германския народ е виновен  за престъпленията на ГНСП и Гестапо, нима руския народ е виновен за престъпленията на КПСС и НКВД т.е. и българския народ не е виновен за престъпленията на БКП и ДС. Според този син депутат в Гестапо, НКВД и ДС са служили африканци, а не немци, руснаци и българи. Не бяха ли немци, тези които докараха Хитлер на власт чрез избори, не бяха ли руснаци тези които избиха милиони евреи, украинци, чеченци, казахи, литовци. Не  бяха ли българи тези които правеха многохилядни демонстрации по българските градове в подкрепа на БКП и против родоостъпниците през 1989 год. Колко българи се обявиха открито против режима на диктатора Живков броят се на пръсти, това е унизително малко при 8 млн. население. Напълно прав е Доган че няма невинни, цялото общество е виновно и е съучастник в престъпната политика на БКП.

Не е ли прав Доган, че политиката на прочистване е характерна през целия 20 век? Като цяло нашата история е пълна с бели петна. Нашите историци като всички балкански историци обичат да подчертават страданията на собствения си народ, но не обръщат внимание или подценяват страданията на другите етноси. Малко българи знаят за страданията на турското население по време на руско – турската война. Между 1878 год. и 1912 год от България се изселват около 350 000 мюсюлмани, това е огромно число за 2 милионото населени на страната. Имотите естествено са разграбени от българите. Между 1913 год. и 1934 год. годишно се изселват по 10-20 хиляди човека на година. По време на едноличното управление на цар Борис ІІІ процеса на етническо прочистване е прекратен. След насилствената колективизация през периода 1950-1951 год се изселват още 150 000 мюсюлмани. През 1968 год. след българо-турска спогодба са изселени още 70 000 турци. Така, че България е намаляла с около 2 милиона, ако вземем и потомството на тези хора. /”Турция”,автор Вера Мутафчиева,стр.26,издателство “Отворено общество 1998 год/

НРАВИ:

Аз съм потресен от това, което гледах на новогодишната програма, имам чувството че се връщаме във времето на комунизма. Не можах да позная на Нова година, в коя държава се намирам – САЩ, Англия или България. Някаква английска реч от екрана, любимата музика на народа “фолка” отново липсваше от екрана на телевизора, пак музикалните “звезди“ на властта, по точно на всяка власт. Пак ни пускат правилната музика за слушане, пак ни казват, коя музика е “пошла” и коя ”високоинтелигентна”. Докога ще бъде така, вместо да пускат музиката, която слуша народа от националното радио и телевизия ни заливат с английска реч. Ако по време комунистическия режим слушането на правилната музика бе повеля на партията, то това сега е повеля на слабо интелигентната българска интелигенция. Отказа от българския фолк и прочистването до само правилните изпълнители, без да се държи за интереса на слушателя към музиката на един или друг изпълнител. Така псевдо интелектуалците, които властват  в националните медии унищожават труда на десетки български певци и певици, унищожават истинската българска култура. Истинска е тази българска музика,която е приета от народа.

Срамът и позорът български нямат край, 11 години след 1989 год. в България бе конфискувана книга, в пълно противоречие с законите и конституцията. Печатно издание според конституцията може да се изземе само след съдебно решение. Конфискувана бе “Моята борба”на Хитлер. Полицията просто реши и иззе една книга от пазара. Срамно е, че нито управляващите, нито опозицията протестира да не говорим за несъстоялото се гражданското общество. Този полицейски произвол не направи впечатление на никой. Общество, което не осъзнава какво губи при такова грубо нарушаване на неговите права е обречено рано или късно да ги загуби. Единствената надежда е членството в ЕС, там хората са свикнали да спазват законите и не биха ни дали да нарушаваме така свободата на словото. „Моята борба“ е издадена на всички европейски езици, издадени са 400 бройки и на иврид, доколкото знам. Срам и позор е, че няма издадение и на български. Как можем да прием че едни идеи са грешни, без да ги познаваме. Как можем да определим кое е добро, без да знаем кое е зло.

ЖУРНАЛИСТИКА:

20.01.2001 год. бе един много тъп ден. Заслуги за това имат журналистите и по-точно журналистите от две телевизии – БНТ и РТР. Цял ден СNN предава церемонията по стъпването на в длъжност /инагурация/ на американския президент, коментари, преки включвания, речта на президента. Вечерта нашата национална телевизия се задоволи да ни каже, че Буш е встъпил в длъжност като даде едно ръкостискане с Клинтън и ни информира за най-масовите протести /според нея/ във Вашингтон от времето на Никсън. БНТ ни представи подробно как полицията налага някакви отрепки. Внушението бе повече от ясно. Имам чувството, че този репортаж съм го гледал 1988-1989 год, а ние бяхме 2001 год, не бе предадена нито една дума от изявлението на Буш или неговия достоен съперник, целия материал бе изпълнен с внушения.

Другата телевизия – РТР по същото време бе събрала някакви пенсионери, които обсъждаха да има ли частна собственост върху земята в Русия, да може ли тя да се продава и залага. Една безсмислена дискусия. Руснаците за пореден път откриват топлата вода. Не мога да разбера руснаците докога ще обсъждат въпроса дали слънцето трябва да изгрява и залязва. Естествено, че земята трябва да принадлежи на хората, а не на държавата или колхозите. Ако иска Русия да престане да бъде вносител на храни – това е единствения изход. РТР се интересува и от други въпроси – как може американците да арестуват руския мафиот и висш руски държавен служител – Павел Бородин. В държава, в която законите важат за всички това е възможно, но Русия не е такава държава. Централна тема на дискусиите не бе извършило ли е престъпление въпросното лице, а колко е унизено руското достойнство. Руснаците трябва да осъзнаят, че на Запад под руснак се разбира преди всичко престъпник и за това заслугите са изцяло руски. Поради тази причина няма да е зле да наложат малко ред и законност в собствената си държава, както и законите да важат еднакво за всички от президента до обикновения гражданин, както е в САЩ.

Що се отнася до церемонията по встъпването в длъжност на Буш, ядоса ме факта, че двама пастори четоха проповеди, чудя се САЩ светска държава ли са или са религиозна държава като Иран. И защо освен протестански пастори нямаше проповеди от представители на другите религии по света или поне на християнските разклонения – католицизъм и православие.

ЗАБЛУДИ:

Руските туристи, за които се вдига толкова вой, че няма да могат да посещават страната след като въведем визи, в отговор на искането на ЕС, за да ни допусне нас да пътуваме безвизово в ЕС се оказва, че са само 105 000 човека от 2 милиона и 300 хиляди посетили страната през 2000 год. т.е. под 5% от общия брой.

СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ:

През Януари 2001 год . отново бе повдигнат въпроса за смъртното наказание от ултранационалистите от ВМРО. В средата на месеца бе извършено тежко престъпление – блудство и убийство на 6 годишно дете. По заповед на президента изненадващо бързо за 24 часа извършителя бе индентифициран и за още 24 часа бе заловен. След няколко дневна обработка в полицейското управление от специалисти изпратени от София  лицето направи пълни самопризнания. После започнаха странни неща. В продължение на 3-4 дни новините на BТV започваха с факта, че още не са готови резултатите от ДНК експертизата на проби взети от заподозрения и жертвата. На четвъртия ден бе съобщено, че това е сложна експертиза, която ще се забави няколко седмици. Поне да тоя момент резултати от експертизата няма /около три седмици от престъплението/. Предполагам, че МВР не си е направило труда да уведоми обществото за резултатите, имайки предвид че заподозрения вече бе нарочен от медиите и обществото за виновен и хората са вече спокойни, справедливостта възтържествува. Малко вероятно е МВР да е съобщило, а аз да не съм чул, имайки предвид че съм човек с изграден биологичен часовник и слушам новините на кръгъл час, а вечер гледам всички възможни информационни емисии /сега като се замисля за този навик си е цяла лудост – април 2003 год/. Когато обвиняемия трябваше да даде показания пред съдия, никой представител на адвокатската колегия в Шумен не поиска да бъде назначен за служебен защитник, което е срам и позор за професията, която трябва да приема, че обвиненото лице е невинно до произнасянето на съда с осъдителна присъда. Не знам, но според мен адвокатите от Шумен, които отказаха да изпълнят служебните си ангажименти би трябвало да бъдат сурово наказани от Висшия адвокатски съвет /но ако някои изкажеше такова мнение може би щеше да бъде линчуван/. Съмнявам се, че в 100 хиляден град като Шумен при тази безработица сред адвокатите не се е намерил някой, който да се нагърби с тази неблагодарна задача.

След въвеждането на личен лекар би трябвало да се поучим от американците и да си имаме и личен адвокат, защото не се знае в какво утре държавата ще те обвини. Ако приемем, че експертизите все още не са готови /моля се на несъществуващия бог те да са положителни, за да нямам вече тези съмнения в българското следствие/, единствените доказателства са самопризнанията на заподозрения, но знаейки как се вземат самопризнаия в български полицейски участък, чрез тридневна обработка от специалисти от София без присъствието на защитник човек би признал, че е отровил Сталин или е участвал в атентата срещу папата. Според българската конституция и НПК никой не може да бъде осъден само върху направени самопризнания. Стои и въпроса доколко са годно доказателствено средство, след като са взети без присъствието на защитник и дали е искан такъв. Другото доказателство са показанията на един неграмотен овчар, който е видял обвиняемия на поляната, където е открито детето, но сам заявява, че не е видял детето. Тоя неграмотен човечец, който има страх от властта и полицията, която в случая определено се задейства след изявлението на президента за бързи действия за разкриване на случая и безкомпромисност срещу престъпността, определено би признал че е видял и НЛО, според мен.

Като цяло представих случая едностранчиво с определна цел, за която ще пиша по нататък, но и аз смятам, че това е извършителя на престъплението, защото е рецедивист лежал е в затвора за тежки престъпления и преди е имало съмнения макар и нестигнали до съд за извършени от него блудствени действия. Макар, че това е ирелевантно за случая. В крайна сметка съда ще има последната дума, но той надали ще реши нещо друго, от това което е решило обществото, иначе ще стане революция./лицето бе осъдено на доживотен затвор, като по случая се произнесе и Апелативния съд във Варна, до ВКС мисля че делото не стигна/ .

По-важната тема в случая е не този процес, а разгорялата се дискусия за връщането на смъртното наказание по предложение на ВМРО. За моя голяма изненада двете големи политически сили въпреки постоянните си дрязги и противоборства тоя път бяха единодушни и за сега удържат натиска за референдум по въпроса. Заслужават похвала, защото сега е предизборно време и националистите трупат точки на техен гръб. Няма по противна организация в моето съзнание от ВМРО. Техните виждания за справяне с престъпността и малцинствата ми приличат на хитлеровите или на “куклусклан “. Когато идва Хитлер на власт смъртните наказания скачат около 20 пъти, как се справи Хитлер с малцинствата всички знаем. Нашите националисти са малко по цивилизовани предлагат да пратим турците в Турция, циганите в Индия, евреите в Израел, арменците в Армения, същевременно България да се мие на три морета – Черно, Бяло, Мраморно и Охридското езеро. Чудесно ще си живеем в тази Велика България два, три милиона етнически чисти българи, толкова остават от 8 милиона като се махнат малцинствата.

АРГУМЕНТИ ПРОТИВ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ:

1. Най-силния аргумент против смъртното наказание е че това не е наказание, а е престъпление. Държавата може да наказва, но не е и да отмъщава. Наказанието трябва да е хуманно, а не античовешко. Наказанието не трябва да е престъпление. Човек няма право да убива, освен при самозащита. Държавата не може да има повече права от човека. Най-големия аргумент на ВМРО е че в 38 щата на САЩ имало смъртно наказание. Не знам защо копираме само негативните страни на САЩ. Защо не можем да отсеем кога да следваме Америка и кога Европа. Като аргумент Красимер Каракачанов приведе настоящия президент на САЩ -Буш, който идва от щата Тексас, където са издадени най-много смъртни присъди, ако не се лъжа над 150. Е то му е хвала, че съучастник в убийството на 150 човека. Пак ще повторя, че се гордея, че моя президент Петър Стоянов не се е подписал под нито една заповед за убийство и ръцете му са неопетнени. Не знам защо има толкоз много желаещи в тази държава да му омърсят ръцете.

2. Възможността да бъде убит невинен човек. Съдебните грешки не са толкова редки. Много пресен е случая с момчето, което бе обвинено от полицията и прокуратурата че е убило баща си, майка си и малкото си братче. Но няколко съдебни инстанции го оправдаха, в процеса се явиха свидетели, които дадоха показания че по времето, когато е настъпила смъртта той е бил на друго място със още 9 човека. Самопризнанията се оказа, че са изтръгнати чрез побой от полицията. Дядото на момчето свидетелства в негова полза /макар той може да е имал и други мотиви, с оглед факта, че никои не му е останал на този свят за него това е по изгодно да вярва в невинността на внука си/. Така и не разбрах срещу полицаите – биячи да е възбудено наказателно производство, още повече че се появиха версии, че така се прикриват истинските престъпници. Но този въпрос само мене вълнува не е и медиите. Те се интересуват кой кого напсувал в парламента.

3. Ако се окаже след време, че Държавата е убила невинен, кого ще вкараме в затвора или разстреляме за извършеното убийство – прокурора, съдията или президента. Или може би ще вкараме в затвора народните представители, които са върнали смъртното “наказание” в НК, или некадърния адвокат или самия палач. Имаше една римска максима, според която по-добре сто престъпници на свобода, отколкото един невинен в затвора.

4. Най-широко използвания аргумент в защита на смъртното наказание от неговите привърженици е риторичния въпрос ”ако твоето дете беше изнасилено и убито, дали щеше да си такъв противник на смъртното наказание”. Това е толкова елементарно и просташко. На този железен аргумент може да се противопостави друг риторичен въпрос:” ако твоето дете бе осъдено на смърт щяхте ли да сте такъв защитник на смъртното наказание”. Депутат от БСП разаказа случай, при който някакъв генерал по живково време бил голям привърженик на смъртното наказание, но след като синът му бил осъден на смърт писал безуспешно множество молби да висшата партийна власт и след като присъдата била изпълнена си променил мнението за смъртното наказание.

5. Между юристите се спори кое наказание е по-тежко за престъпника. Смъртната присъда или доживотния затвор без право на помилване. Все пак куршума минава за секунди през сърцето и смъртта настъпва мигновено. Трупът неизпитва след това нито чувство за вина, нито каквото и да е усещане. Болката остава единствено в близките на убития и в усещането за задоволеност в близките на жертвата. Ако човек знае че ще прекара остатъка от живота си между четири стени и всяка вечер ще преживява кошмари. Теориите, че човек ще си получи заслуженото на онзи свят като гори в Ада, са смешни. Човек има един живот и той е на този свят. Всички радости, мъки, страдания ние изпитваме тук в продължение на 70-80 години, а някои и по-малко преди да се превърнем отново в мъртва материя. Така, че след смъртта си убиеца не страда затова което е извършил. Резултата е един и същ от смъртното наказание и от доживотния затвор, на лицето е отнета възможността да върши престъпления.

6. Предотвратява ли смъртното наказание извършването на други престъпления; историята доказва, че тежкото наказание не ограничава престъпността. Даже в страни като Саудитска арабия, където се прилагат членовредителни наказания за дребни престъпления като кражбата, това не е довело до изкореняване на престъпността, а само до нарастване на броя на инвалидите. Добре, че имат петрол, за да ги хранят. Статистиката и в България не показва да има увеличаване на престъпността след въвеждането на доживотния затвор без право на помилване и отмяна на смъртното наказание. Какви са причините за това: престъпника когато извършва убийство го прави със съзнанието, че то няма да бъде разкрито или той заловен. Убиеца никога не убива мислейки за електрическия стол, ако той бе убеден по време на извършване на престъплението, че ще получи наказание то той най-вероятно не би го извършил. Най-голямата спирачка за престъпността не е тежестта на наказанието, а съзнанието, че със сигурност ще бъде разкрит, заловен и наказан за извършеното престъпление. Що се отнася до сексуалните престъпления убеден съм, че те могат да намалеят, ако бъде легализирана проституцията и порнобизнеса – от порносписания до правенето на порнофилми.

МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ:

Бях в библиотеката/януари 2001 год/ и случайно ми попаднаха стари броеве на в-к “Труд от Януари 1997 год.. Това което ме потресе е факта, че заглавията и събитията не са се променили съществено, като изключим може би инфлационните процеси. Ето някои заглавия:

03.01.1997 год. – “Независимата съдебна власт се изроди в недосегаема”.

04.01.1997 год – “Военни прокурори чакат касетата на Иван Костов”-подслушване на Раковски 134. “Медици протестират срещу закона за здравното осигуряване”. “Цените на лекарствата ще се определят по нов начин.” “Над 200 милона за ремонт на националния стадион В.Левски.”

05.01.1997 год. “Доларът удари 1700 лева”.,”Не завиждам на новия премиер той е камикадзе”- Жорж Ганчев, “Западът изгуби много повече от изтока, заради желязната завеса”- типично заглавие за комунистическата притурка на германските комунисти /издание на ВАЦ, която групировка е в близки връзки с германските социалдемократи/. Последната страница на 05.01. не прави разлика от днес – убийства и изнасилвания.

06.01.1997 год. – “Бебе без бъбреци родено в Русе” – на първа страница. Политолога Андрей Райчев: “Виденов и приятели почти спечелиха битката за БСП” – за пореден път не позна.

07.01.1997 год. “ТВ шефове съкращават новините в ефир”

08.01.1997 год. – “Нощен бой за хляб в Перник”, “Питбул почти изяде 5 годишно момченце”, ”Минчо Коралски : сега е нищо страшното започва след месец” – тук позна, ”хранителните стоки поскъпват с часове, цените са извън контрол”. “Премиер и компания раздуха щата на чиновниците както никога до сега”.

09.01.1997 год. – “Умуват нови цени на парното”

10.01.1997 год. – “студентите се готвят за стачка”, “Рекордни 310% инфлация за 1996 год.” 11.01.1997 год. “Българска кръв се проля пред българския Парламент” – с големи букви на черен фон. “Трябва да ни поведе нов Хан Аспарух”, “Опозицията напуска парламента”.

12.01.1997 год. – “БСП раздели народа на бити и побойници”, “Желев: предсрочни избори ще има още през тази година”, стр.10 от в-ка “Светът: България е извън контрол”, “Русия – загрижени сме за приятелска държава”, “САЩ – осъждаме насилието” , “Италия: вече няма страх от бой и сълзотворен газ”, “Югославия: сръбския пример заразил София смята Джинджич”

13.01.1997 год. – “Левицата или е некомпетентна или е корумпирана” , “само за година БСП вдигна хляба от 20 на 200 лева”

14.01.1997 год. – “Парите на министри, депутати и милиардери на проверка”

18.01.2001 год. – “Живков :Грози ни диктатура”, “Според Живков народът е участник в спектакъл”, БСП да поеме отговорността си с нов кабинет предлага Живков

19.01.1997 год. – “Бунт в националната телевизия”, “Let it be и протестите забранени на Сан Стефано” , “Ремзи Осман: Да построим нов затвор за комунистите”

20.01.1997 год. – “Токаджиев очи в очи с бунтарите в Открито”, “Стефан Данаилов :БСП да се извини на народа”, “Според Галъп полицията е избрала печелившо поведение при протестите – доверието в полицията се увеличава”

21.01.1997 год. – “Първанов : Ще минем през чистилището”, “Муравей Радев :СДС ще сложи край на имитацията на реформи” , “Втори социалистически кабинет няма да получи нито цент или копейка”.

22.01.1997 год. – “Стоян Александров :Хиперинфлация може да ни връхлети още до края на месеца”, “Петър Стоянов тръгва към НАТО”

23.01.1997 год.”Гладни крадат мърша от екарисажа”, “Политически натиск се упражнява върху БНТ”, “На 16-я ден от протестите студентите погребаха БСП”

27.01.1997 год. – “България принадлежи на Европа: Малкъм Рифкин-британски външен министър”

28.01.1997 год. – “Добрев склонен да не е премиер”, “След Албания и Турция ни праща храна и одеяла”, “Стачниците в БНТ сменят Let it be с възрожденска песен”

29.01.1997 год. – “Доларът литна до 1300 лева”, “50 млн. $ загуба отчита Балкан”, “Доларът ще гони 4 000 – 5 000 на пролет”

30.01.1997 год. – “Стачка блокира пътища и гари”, “Жорж кани Симеон ІІ за шеф на борда”, “П.Стоянов към Европа: помогнете ни, за да си помогнем ”

31.01.1997 год – “Симеон ІІ готов да царува и 4 години” – статията е интересна, Симеон заявява, че е готов за четири години да оправи страната, ако му се гласува доверие”, “Ясновидка от Плевен вещае гражданска война през май” – поредната пророчица от страниците на в-к “Труд”, най-тиражния вестник в страната има слабост да публикува на цели страници мненията на разни шарлатани по повод важни събития –войната в Косово или в Ирак, досега не съм видял някой да е познал нещо. Някакъв руски шарлатанин /лечител-пророк/ от страниците на вестника предричаше атентат срещу Буш и дълъг живот на Садам в началото на Освобождаването на Ирак, за Косово пожеланията към Клинтън и НАТО бяха сходни – април 2003 год.

01.02.1997 год. –“Получаваме 500 млн.$ ако има избори”, “Аптеките затварят врати,рафтовете им са празни”

02.02.1997 год. – “Дупница въстана”,

04.02.1997 год.”Страната в барикади разбиват магазини”

05.02.1997 год.”БСП сдаде властта” , “900 млн.$ чакат България при стабилно правителство” – Рита Зюсмут председател на Бундестага, “България да не се опитва да суче от две майки” – Русия

06.02.1997 год. – “Добрев вън от БСП” – призив на марксистите.

08.02.1997 год. – “Бензин няма отварят резерва”.

11.02.1997 год. – “Татарчев няма пречки за арест на Жан”, “Атина ще лобира за нас и Албания в ЕС”, “16 големи фирми готови за продан до края на март”  – сред тях са “Трояфарм”,”Фармация” – Дупница ,”Ален мак” и др./повечето от изброените бяха приватизирани 3-4 години по-късно/

13.02.1997 год- “Тренчев:Премянов избяга”,

14.02.1997 год. – “90 хиляди лева ще вземат репортерите на БНТ”

17.02.1997 год. – “Хамбарите са изметени”

18.02.1997 год. – “България приравнена от ООН със Сомалия”, “Кабинета категоричен за членство в НАТО” , “Петима шефове в БНТ с прекратени договори”

19.02.1997 год. – “Четирима шефове в БНТ с прекратени договори”, “Стачката в националното радио прекратена”, “Здравеопазването става платено”

22.02.1997 год. – “Доларът се фиксира на 1200 лева”

24.02.1997 год.- “Доган излиза сам на избори”

26.02.1997 год. – “Грозданова :Ахчиева беше придворна журналистка на Виденов”

01.03.1997 год. – “Ще правим с Македония зона за свободна търговия”

02.03.1997 год. – “Мафиот разстрелян с пет куршума”

03.03.1997 год. – “Костов :ДПС да надрасни етническия си комплекс”

04.03.1997 год. – “Семейство избито в София”

06.03.1997 год. – “Турски шпионин осъден на 10 години затвор в Пловдив”,”Съдът детронира Максим”

07.03.1997 год. – ”Шефът на разузнаването Бриго Аспарухов сменен от Димо Гяуров”

11.03.1997 год. – “Доган :Пихме с Костов студена вода.” В добронамерен тон двамата  са изразили добрата си воля да не се явяват в общи листи. Обещахме си и толерантна кампания без нападки и обвинения. – Доган.

15.03.1997 год. – “Хората на Мозер бягат при Доган”

13.03.1997 год. – “Живков отказа среща с Първанов”

Целта на този преглед е да се види кой дърпа конците на събитията и факта че няма голяма разлика между събития и заглавия в медиите поне що се отнася до януари 2001 год, когато също имаше протести в националното радио в защита на свободата на словото т.е. нищо ново не сме научили и нищо старо не сме забравили.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА АНАРХИЯ:

След 40 -50 дни на протести в националното радио, управляващите най-после събраха смелост да свалят от ефир самозваните окупатори на националнат институция. Досега са уволнени 11-12 журналисти, но се надявам да не са само тези. От 200-300 човека стачкуващи в радиото напоследък намаляха на 50 човека от 1600 работещи в радиото. Протестите се провалиха поради липса на подкрепа в обществото и самото радио. За разлика от чешката национална телевизия протестиращите в БНР бяха малцинство и нямаха никаква подкрепа в обществото. Определено новия формат на радиото ми наподобява този от преди 5-10 години, но свободата на словото не е в опасност в опасност е държавността т.е Демокрацията. Не може от националния ефир група хора да решават личните си проблеми и да насаждат непрестанно хаос и несигурност в обществото. По спокойния тон от националния ефир е равносилно и на по-спокойно общество. Така,че ако трябва да се избира между свободата на словото и реда в обществото в конкретния случай  бих избрал второто,защото опастността от хаос е много по-голяма от опастността за свободата на словото. Спонтанния митинг пред парламента след убийството на малкото дете е доказателство затова. Само в софийския радиоефир има 15-20 радиостанция с информационни емисии на кръгъл час. Имаме частна национална телевизия и частно национално радио, благодарение на това управление, които са доста критични впрочем към него. Изцяло частен национален и регионален печат бълващ откровени лъжи и дезинформации, без да представя доказателства и без да носи съдебна отговорност за тях. Ще съм най-щастливия човек, когато видя осъден журналист в България за клеветите отправени по даден адрес, такъв досега не съм чул да има. Обикновено биват оправдавани. Крайно време е някой да постави журналистите на мястото им. След като искат да формират определено обществено мнение, а не да бъдат посредници между обществото и политиците, то нека журналистите да си образуват политическа партия. Сигурен съм, че няма да минат 4%-та бариера.

Българските журналисти се вживяват в ролята на водачи, на народни будители. Мисля, че нещата трябва да се сложат на мястото им, който иска да води да стане политик, който иска да бъде журналист нека бъде така добър да е посредник между политиците и обществото. Огромното желание на нашите журналисти да ни учат какво да мислим, а не как да мислим е непонятно за мен.

ПОЛИТИКА:/изборите през 2001 год./

11-години след демократичните промени мисля, че се видя кой кое в българската политика. Оказа се, че отгледаната опозиция на БСП се е състояла или от агенти на ДС /виж ДПС/  или от откровени комунисти временно сменили си окраската /виж СДС/. Стефан Гайтанджиев, Александър Каракачанов, Румен Воденичаров през 1990 год. бяха лидери на СДС днес са част от БСП или лидери на крайнолеви антинатовски формации. Сега стана ясно защо СДС не спечели първите избори през 1990 год. За тези 11 години България проведе 4 парламентарни, 3 местни и 2 президентски избора. Нито един път политическа партия не постави под съмнение демократичността и честността на подготвяни и проведени избори сега пред 10-тите по ред избори някакви маргинални политически лидери от никому неизвестни политически партии, които няма да са в следващия парламент, заявяват че изборите ще бъдат фалшифицирани. Това не е случайно в НАТО не може да бъде приета държава, която няма стабилни демократични традиции. С тези смешни твърдения резултат на болно комунистическо мислене те рушат авторитета на България. Най-малкото трябва да се засрамят.

РАНАТА – МАКЕДОНИЯ:

По край събитията в Македония една новина мина незабелязано. Македонския КС обяви за противоконституционна неправителствената организация с културен характер “Радко”, организация на българите в Македония. Това е отговор на решението на българския КС да забрани македонската организация “ОМО-Илинден – Пирин”. Има разлики между двете организации. “Радко” е културна организация, която не си поставя политически цели, а “ОМО-Илинден” е политическа партия, която си поставя за цел отцепването на част от терпиторията на РБ с изцяло българско население към РМакедония. /Европейския съд в Страсбург осъди България за решението на българския КС за ОМО – Илинден, защото горните цели не са записани в устава на организацията/. Според македонските медии достатъчен аргумент за забрана на “Радко” е това, че органицзацията е пробългарска. ”Храни куче да те лае” тази поговорка е най-точния  израз на състоянието на нещата. Няма съседна държава към която българите да изпитват по-топли чувства от Македония, същевременно няма народ, който македонците да мразят повече от българите. Ние им подаряваме танкове и гаубици безвъзмездно, когато сръбската армия си взе и последния патрон от македонските казарми, а те не благодарни – танковете били стари. Дано не се наложи един ден с нашето оръжие по нашите къщи да се стреля, макар че като знаем силата на македонската армия, то със сигурност военни действия няма да се водят на българска територия. За тези безродници президента предлагаше да гинат български войничета, за които думите “България “ и “българин” звучат като руски казак или ордите на Чингиз хан за света. Българските политици трябва да се разделят с романтиката и да разберат, че в Македония са живели българи до 1912-1913 год. След 90 години сръбско промиване на мозъците днес там имаме нещо наречено македонска нация. Но всеки е свободен да се мисли за какъвто си иска, включително за наследник на гръка Александър Македонски. След като искат да бъдат гърци не можем да ги спрем, не разбирам само защо гърците ги не искат и оспорват името на държавата им. Така наред с Кипър ще имат три гръцки държави в ЕС. Като всяка млада държава с млада нация национализма в Македония е много силен и ние не трябва да го насърчаваме, а напротив да търсим истинските български национални интереси, а те съвпадат с албанските. След като албанците искат да бъдат признати за държавотворен народ, а езика им за официален ние трябва да искаме същото за българското малцинство /мнозинство/. Българския и албанския език трябва да са официални наред с измисления от коминтерна македонски език. Примера с Швейцария, където италианския, френския и немския са официални езици трябва да бъде последван. Българската и албанската народност трябва да са държавотворен елемент на новата държава.

Българските политици трябва да разберат, че ВМРО-ДПМНЕ е не българска, а македонска партия проповядваща идеята за велика Македония включваща Пиринска и Егейска Македония. Ние не трябва да подпомагаме славянофилската македонска ВМРО-ДПМНЕ, а правата на българите в Македония. Възможността на българите да изучават майчиния си език в училище, свободен достъп до българска литература и преса, български радио и телевизионни програми. Признаване на българския език за официален, а българския етнос за държавотворен. Българите нямат нито едно от тези права, за разлика от албанците, а и българската политика не е насочена в тази посока.

Трябва да осъдим опитите на албанците с военни действия да защитават правата си  и същевременно да адмирираме решимостта им да ги защитават.

В България Министерството на просветата отказа на турското малцинство да изучава “Ислям” в училищата на турски, защото според чл.3 от Конституцията официалния език в България е българския. Мисля че Конституцията трябва да се промени и наред с българския  официални езици да станат и турския и ромския.

СВОБОДА = НА ОТГОВОРНОСТ:

За пореден път се убеждавам ,че свободата не е анархия както я разбират повечето българи, а свободата е отговорност. Отговорност за собствения си живот, а не да разчиташ постоянно на родителите до преклонна възраст или на държавата – тя да ти уреди живота. Младият човек рано или късно напуска родителите си и започва да носи на плещите си отговорността за новото семейство, което той създава и децата които отглежда. Същото е и положението при преминаването от тоталитарно общество към демократично. В тоталитарното общество човек е свикнал държавата /партията/ да се грижи за всичко, тя му осигурява жилище, работа, жена/мъж/, членство в партията, мислите които трябва да има по един или друг въпрос.

За 12 години демокрация българина не се научи да бъде свободен, да носи отговорност, да бъде пълнолетен все още е ревлив пубертет, разчитащ на майката – държава да му решава проблемите. Не се научи сам да насочва живота и съдбата си в една или друга посока, сам да си търси работа, а разчита държавата тя да му я намери. Българинът е объркан от многообразието от политически партии и се чуди коя да избере. Българина продължава да е лесно податлив на манипулации и внушения, не е в състояние да разбере какви икономически и политически интереси се крият зад определена публикация в печата или изявление пред електронните медии. Българинът го е страх да напусне местожителството установено от Бай Тошо, за да иде в съседния по-голям град на 20 км, където безработицата е няколко пъти по-малка. Цялото това многообразие от възможности обърква българина – резултата е в две посоки – анархия и увеличаване на умствените заболявания. Последния случай с убийството на дете от лудата му майка е доказателство в тази посока. Българинът все още не се научил да мисли с главата си, а продължава да попива готови клишета спуснати му от някого /доказателство е големия рейтинг на СДС и БСП – това е електорат, който не мисли/. Но това е временно явление младото поколение расте в среда, в която се сблъскват мнения, теории, идеи от тях ще се родят новите демократични ценности и цели на новото българско общество.

ДАРИК РАДИО:/първата половина на 2001 год./

Имало песен на Стинг,в която се казвало “И руснаците обичат децата си”. Ето коментара на водещия от Дарик радио:” няма съмнение ,че руснаците обичат децата си. Американците сащо обичат децата си. Албанците и те обичат децата си, македонците обичат децата си, косоварите и сърбите също обичат децата си. Българите също обичат децата си, макар че една българска майка уби детето си. Но дали всички те мислят за бъдещето на децата си.” Това по повод поредния конфликт на Балканите този път в Македония и за разразилия се шпиономански скандал между Русия и САЩ.

ПОДЛОГИ:

След повече от 50 години руско владичество властта в България за първи път събра сили да се покаже независима като отзове 3-ма руски дипломати обвинени в шпионаж. Но даже това не бе отзоваване, а молба към руската страна тя тихомълком да си прибере разведките от България, за да не се налага ние да ги гоним, което ще е неприятно за Русия в Международен план, а за българското правителство във вътрешен. Реакцията на вацовите вестници в България бе забележителна. Немската преса в България пак започна да реве за българо-руските отношения и едва ли не да упреква правителството, че не е дало на руските шпиони да си съберат каквато си искат информация от Министерство на Отбраната. Да живее руско-немската дружба и подлогите им в България.

КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ = СДС:

За пореден път българските политици доказаха своето тоталитарно мислене. СДС продължава да действа на принципа, който не е с нас е против нас. За пореден път се изживяват като единствения стълб на демокрацията. В нормалните държави след създаването на нова парламентарна група не започват взаимни обвинения в агентство за ДС или проводничество на руската мафия. Или поне за всичко трябва да има някакви доказателства, а не голи приказки. В нормалните държави, ако СДС е демократична партия обявяваща се за политически плурализъм би трябвало да пожелае успех на новата политическа формация и готовност за сътрудничество в името на България /както постъпи царя при отцепването на новоремци от НДСВ/, ако новата сила влезе в новия Парламент. Всеки български гражданин може да създава политическа сила и да участва в политическия живот, а обвиненията, че не се е консултирал с избирателите е нещо което ще се доказва на предстоящите избори; имал ли е отцепника картбланш от тях да напуска една политическа партия и парламентарна група и да създава нова или не. Впрочем ако не ме лъже паметта те първо бяха изключени /Бисеров,Цонев и Бонев/,а след това напуснаха СДС. Не мога да разбера Иван Костов какво очаква, естествено е един политик да иска да остане в политиката като създаде нова политическа сила, друга възможност не им е оставена от тоталитарното управление на самия Иван Костов. За пореден път Костов показа авторитарното си мислене. Цялото това поведение на непрекъснати нападки на политическия конкурент е контра продуктивно за този, който го прави защото така само привлича общественото внимание към политическия конкурент. В случая изградена политическа сила като СДС насочва общественото внимание към новопоявилата се политическа сила, на която точно и липсва светлината на прожекторите, а както гласи поговорката “не е важно какво говорят хората за теб, важно е да говорят “.

ОБЩЕСТВЕНА ЛУДОСТ:

На 16.03.2001 год. Хиляди хора се събраха пред парламента ужасени от убийството на едно 3 годишно дете. Упреците бяха насочени към полицията и властта, които не могат да се справят със престъпността. Премиера и политици от управляващата партия излязоха пред насъбралото се множество от предимно симпатизанти на опозицията и се опитаха да успокоят множеството като обещаят бързо да бъде намерен убиеца на детето. Премиерът заяви, че правителството и народа са от едната страна на барикадата, а от другата е престъпността. В същото време жалките комунисти стояха заврени като мишки в Парламента и се опитваха да трупат дивиденти от смъртта на 3-годишно дете правейки пространни декларации за оставка на правителството, при условие че така или иначе след няколко месеца ще има избори. В нормалните държави лидера на опозицията би излязъл от Парламента и застанал до премиера и заявил, че заедно с правителствот, опозиция и управляващи ще изготвят програма от 10 точки за борба с престъпността, която ще бъде гласувана единодушно от всички депутати в парламента и ще бъде изпълнявана след изборите, от която и да е партия, спечелила изборите. Е така се вдига рейтинг г-н Първанов, но трябва акъл за тая работа. Така се печелят избори господа комунисти. Но всички ние се учим на демокрация. Жалко е че повечето ни политици са живели по-голяма част от живота си по времето на комунизма, където действаше максимата “има човек има проблем, няма човек няма проблем” т.е. конфронтацията им е заложена във възпитанието и съзнанието. Те се опитват да спечелят краткосрочни дивиденти пред дългосрочна печалба. На другия ден се оказа че психично болната майка е убила детето, което доказа че нашето общество е болно. Политическа класа, която се опитва да печели от всичко това е още по-болна.

МЪЖКАР:

Яшо Минков едно неизвестно депутатче от БББ предлага да се забрани на хомосексуалисти да заемат висши държавни длъжности, защото тези лица били податливи на натиск, последните може ли да бъдат изнудвани по-лесно от хетеросексуалните. Дупетатчето от БББ явно е забравило, че когато е ставало народен представител е положило следната клетва: чл.76 ал.2 от Конституцията: ”Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” Освен, че е забравило клетвата, която е дало това нищожество явно не е чело и конституцията, в чл.6 ал.2 на която се казва :”Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение или имуществено състояние. Според тълкуване на КС изброяването не е изчерпателно. Такъв закон ще бъде отменен от КС и то единодушно, но аз съм сигурен че законопроекта не може и да стане закон. Срам и позор е в българския парламент да има такива отрепки. Не може да се прави закон само за да бъде свален един човек от поста председател на Парламента. Чудя се докога двуличието ще е характерен признак на българското общество. Защо журналистите, които задават далеч по-неудобни въпроси не попитат Йордан Соколов за сексуалната му ориентация. И защо шефът на Парламента не събере малко смелост и да потвърди така наложилото се обществено мнение или да го отхвърли. Ако потвърди хомосексуалната си ориентация той определено ще загуби много, може би депутатското си място и политическата си кариера, но ще спечели симпатиите на много трезво мислещи хора като мен. А мислещите хора след време ще бъдем мнозинство в това общество, а отрепки като Яшо Минков ще чистят улиците, а няма да се возят в Мерцедеси.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ПРИУМИЦИ:

Някои хора в България слънчасват по сред зима. Новопоявили се политически сили, които може и да не минат 4% бариера като ВМРО и “Гергьовден” са много ентусиазирани от налудничавите идеи на президента за военна помощ на Македония. bTV също прояви ентусиазъм, но ако дадем 5 жертви, ако 5-ма млади българи бъдат убити същите тези партии и медии такъв вой ще нададат, че Президента на изборите през есента свят ще му се завие не мога да разбера каква е тази мания да се правим на умиротворители на Балканите. Една наша поговорка гласи “видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак”. Видяхме, че Западът се прави на умиротворител тук и там и ние с нашето дередже пращаме войски в Македония, без да сме питали нито македонците, нито Запада. Е тогава ще стане интересно.

ИСТОРИЯ:

Днес когато премиера Костов си позволява да нарича един цял народ – терористи и наркотрафиканти е добре да си припомним историята на албанския народ. След балканските войни за наследството на Османската империя балканските и великите сили разделят албанския народ на три части. Част от него отива в Югославската империя, друга в Гърция, а от третата се образува Албанската държава. Повече от половината от албанското население остава извън родината си. Това да ви прилича на някоя друга история на друг балкански народ. Не виждам нищо лошо в опитите на албанците за обединение. Лошото е че се опитват да го сторят по силов път. Но ако Македония е демократична държава би трябвало да позволи на собствените си граждани да решат дали искат територията населявана от тях да бъде част от Македония или част от Албания. Това е нормалния път с референдум, македонците трябва да разберат че не могат да избият всички албанци.

МАКЕДОНСКАТА КРИЗА:/март 2001 год./

Цяла седмица политици, политолози, медии ни внушават колко е опасно положението в Македония, как се заражда нов конфликт, нова война на Балканите. Положението е опасно, но не трябва да се преувеличава, защото е коренно различно от югославския случай. В Македония имаме едно демократично управление, две албански партии са представени в парламента една от които е управляваща с 5-ма министри, полицията и армията в Македония са мултиетнически, включително в офицерския състав. Нищо от това не бе факт в Югославия на Милошевич, албанците нямаха собствени партии, нито един депутат, нито един министър, въпреки че са 2 милиона от 10 милиона население на Сърбия, а армията и полицията бе изцяло сръбска. Лидерите на албанците в Косово, Македония и Албания осъдиха действията на въоръжените групировки. НАТО и САЩ също не ги подкрепят, защото няма за какво. Техните права не се нарушават. Любчо Георгиевски не е Милошевич, а Македония не е Югославия. Целия шум в медиите е излишен.

МЕДИЙНА ИЗЯВА:/09.03.2001 год./

Реших да се обадя в ефира на “Дарик радио” по въпроса: „Може ли политическа партия да включва в името си наименованието на държавата- България“ /в случая имаше спор дали комунистите могат да участват в изборите с наименованието “Коалиция за България”/. Ето монологът, който изстрелях: “М…. М… от В…. искам да ви прочета какво са гласували комунистите през 1990 год. в стария закон за политическите партии чл.8 ал.2 “Политическа партия не може да използва в своите символи герба и знамето на България, на чужди държави, както и религиозни знаци и изображения”. Името България не може да бъде приватизирано и с него не може да се спекулира. Това първо. Второ интересувам се защо вашето радио в обзора на деня не включи новината за комуниста, който е задържан със секретни материали на МО пред руското посолство. Във всяка уважаваща себе си държава – независимо дали е Литва, Полша или Румъния това би било новина номер едно, но не и в България. Точно тези, които се кичат с името България са нейните най-големи предатели.”

ГЛУПАК:

Според Волен Сидеров – журналист от в-к Монитор, щом НАТО не може да се справи с 100-200 въоръжени албанци що за организация е? Има ли смисъл да се присъединяваме към нея. Типично просто балканско мислене свикнало да решава въпросите с оръжие. Ако НАТО избие 100-200 албанци от освободители те ще се превърнат в окупатори и тогава тези 2 милиона албанци в Косово ще се опитат да се освободят от тези 40 хиляди окупатори. KFOR ще почне да дава жертви, а да не забравяме че там има и българска част. Така, че да не бъдем толкова войнствено настроени като руснаци. Насилие с насилие не може да бъде победено, нали така пишеше “Монитор”, когато НАТО бомбардираше сръбските нацисти, заради политиката им към албанското малцинство. Ако НАТО или македонската полиция ликвидира 100-200 албански терористи на тяхно място ще дойдат техните синове, на тяхно място ще дойдат 1000-2000 човека, ако се справят и с тях ги очакват 20 000-30 000 армия и така докато има албанци. Добре, че НАТО действа умно. Добре, че начело на западните държави не стоят такива глупаци като Волен Сидеров.

ПРЕЗИДЕНТ:

Наш Пешо нещо е подлуднал. В телефонен разговор с македонския си колега президентът предложил услугите на българските въоръжени сили за справяне с въоръжените албански сепаратисти завзели някакво македонско село. Много е умен нашия президент само, че неговото момченце от Лондон няма да се върне да защитава братята македонците. След няколко месеца на мен ми предстои да вляза в казармата. Аз за тази държава не бих тръгнал да се бия, камо ли за чужда. Ние да не сме Америка. Какво ни интересува нас, че в  Македония се бият като са глупави нека се бият. Ако са умни ще направят един референдум и ако искат албанците ще се отцепят. Много трагични стават опитите на Запада да попречи на хората да заживеят в собствена държава. Не може да се пречи на черногорците – държава с вековни традиции да съществува самостоятелно. В същото време се създават изкуствени държави като Босна и Македония – държави без никакви исторически традиции. Хърватите в Босна след като искат трябва да са част от Хърватско, същото се отнася до сърбите в Босна, албанците в Сърбия и Македония. Аз не знам някои да пречеше на източните и западните немци да се обединят. Не знам с какво право Западът върви против волята на народите на Балканите. Да  не се мислят за по учени. Ако българския президент каже, че не трябва да има Обединена Германия, някой ще го послуша ли. Така, че не виждам защо трябва да слушам Герхард Шрьодер, според когото Косово трябва да е част от Сърбия, а не част от Албания.

 СЛОВОБЛУДСТВО / ПРАЗНО БРЪЩОЛЕВЕНЕ / :

Много коментари в медиите дали Бисеров и Цонев ще разцепят електората на СДС. Мога да успокоя медиите, че това няма да стане, защото тези лица не изразяват някакви социални слоеве, а това е боричкане за власт. Ако тези две лица започнат да изразяват интересите на някаква прослойка от електората на СДС – тогава може да има разцепление. По вероятно е разцепление в лявото пространство, защото крайната антинатовска левица изразява основните идеи на левия електорат и БСП ще има проблеми да го обедини около себе си.

ПАРОДИЯ:

След усилена реклама по БНР за шествие в подкрепа на протестиращите журналисти-борци за “свободата на словото”/борци за власт/ на шествието  се събраха 500 човека в 1,5 милионна София. 300 човека от шествието бяха докарани от провинцията – работници от военен завод пред фалит. Поредното доказателство че обществото не чувства свободата на словото да е в опасност. Тези 300 човека се интересуваха единствено от съдбата на западналото си предприятие и нищо не им пукаше за журналистическите проблеми, но техните синдикални лидери с политически амбиции, нарочно ги бяха докарали на журналистическата сбирка.

ПРИЛИКИ:

През февруари и март 2001 год. Имаше две на пръв поглед несвързани събития.

1. Финансовата криза в Турция и излизането от валутен борд на страната.

2. Тенденцията в България работници от различни фалирали фирми да искат държавата да поеме дълговете им – ВМЗ”Сопот”, Авиокомпания “Балкан”, “Плама” –Плевен. Работниците от тези предприятия поискаха държавата да поеме 90 милиона лева дългове на ВМЗ”Сопот”, 240 милиона лева на Авиокомпания “Балкан”, 150 милиона лева на “Плама” – Плевен. Ако тези дългове се прехвърлят на гърба на данъкоплатеца, на държавния бюджет, ние ще стигнем положението на Турция, в която “валутния борд” се провали. Държавата не може да издържа губещи държавни или частни предприятия иначе ще се върнем към положението при Виденов, когато валутния резерв бе стопен до няколко десетки милиона $ при сега натрупани 3 млр.$.

В 1997 год. в България фалираха десетина – петнайсет банки /пирамиди/ преди да бъде въведен валутния борд, а останалите държавни и частни банки бяха продадени на големи и стабилни западни банки. Положението в Турция е обратното бе въведен валутен борд, а след две години бяха фалирани 15 турски банки т.е. за да бъде успешен един валутен борд, банковия и финансовия сектор трябва да са стабилни като се държат от реномирани световни банкови институции, а не от местни шмекери.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРОТЕСТИ:

Падна сняг, температурите се понижиха и журналистите от БНР прекратиха видимите протести т.е. спряха ежедневните си протести пред сградата на БНР и решиха да продължат да си протестират пред микрофона, окупирайки националния ефир. Не са луди да мръзнат на студа, те са свикнали винаги на топло, близо до властта. Не са научени да протестират, липсва им тренинг. Това не можеше да се случи преди 4-5 години, когато десетки и стотици хиляди хора излизаха на улиците в студ и пек в подкрепа на една или друга кауза. Поредното доказателство, че всяко повторение на събитията заприличва повече на фарс.

ПРЕСТЪПНИЦИ:

НА 27-28 февруари 2001 год.  Научих за един случай, който ме потресе. Три ромски деца между 6 и 10 години си играели в гр.Симитли около Москвича /от най-старите ръждясали щайги/ на някакъв полицай. Говедото решава, че са искали да му го “откраднат”?!? Акъл. Полицаят хваща децата и ги завежда в полицейския участък. Децата са затворени в някакво мазе без прозорци и пребити от бой. Устата и носът на едното от децата са разбити и от тях шурти кръв, на друго са сложени белезници след което е малтретирано, най-малкото 6 годишно дете е затворено в някакъв шкаф. Срещу едно от децата е насочен пистолет. Нямам думи и ние ще ставаме членки на ЕС. Имам чувството, че по ни подхожда арабската лига. Протестираме, че признанията на нашите медици в Либия са изтръгнати след изтезания, защо се не погледнем първо ние какво представляваме. Имаме ли морално право да съдим другите. Всичко това го научавам от медии с чуждестранни собственици НТV/гръцка собственост/ и bTV/собственост на Мърдок/, за БНТ това не е новина, защото тя се е впуснала да отразява само официални събития – пресконференция на министър, партия, чуждестранен гост, а живота на обикновените хора го няма. БНР пък е заето да отразява собствената си стачка. Във вечерната емисия от 19.00 часа от 20 минути новини, 10 минути за собствените им протести. МВР чак след 14 дни благоволи да изпрати проверка от София по случая.

На сутринта си купих в-к “Сега” с надеждата че там ще е отразен горния случай, но напразно. Ето заглавията “Бисеров и Цонев изключени от СДС”, “Левицата гласи Ламбо за депутат”, “Премянов подкрепи нов крайно ляв съюз”, “Бойко Ноев и план 2004 за реформата в армията”. “Президента на Франция поздрави П.Стоянов за 3 март”. Къде са проблемите на обществото, на улицата. Всички информации бяха от официални пресконференции на този или онзи самозванец.

Но поне беше публикуван годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права в България. В малката статия на втора страница  се казва че : “полицията носи отговорност за смъртта на поне 5 души през 2000 год, а офицер от армията е обвинен за смъртта на войник. Полицаи бият обвиняеми и затворници и често произволно арестуват хора. Държавния департамент изтъква,че насилието и дискриминацията срещу жени и роми е сериозен проблем.”

Върху тази информация няма никакъв коментар.

ЩАЗИ:

Наскоро прочетох в пресата, че д-р Петър Щерниц отговарящ за инвестициите на ВАЦ в българския печат е агент на ЩАЗИ. Това естествено трябва да се подлага на съмнени, защото нашите вестници пишат каквото им скимне. Но ако е вярно, това обяснява антизападната, антинатовска, антифренска и антиамериканска и проруска политика на двата най-големи български вестници.

ЧЕТВЪРТАТА ВЛАСТ:

Браво на господа журналистите за малко да вкарат човек в гроба. След безпардонното за пореден път отношение на журналистката Лили Маринкова, този път към избрания директор на националното радио. Последния получи сърдечен удар. За едната бройка да си иде от този свят. По времето на комунизма първите три власти вкарваха хора в гроба, по времето на Демокрацията с тази неблагодарна задача се е заела четвъртата. Да живеят журналистите най-силната власт в България. Аз не знам за последните 11 години Демокрация, някоя от другите власти Законодателна, Изпълнителна или Съдебна да са докарали до инфаркт човек.

ПРИВАТИЗАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ:

Проблема с назначаването на нов генерален директор на БНР бе актуален през февруари 2001 год. Протестите на радио журналистите срещу новия шеф на БНР поставя два въпроса: 1. Кой може да назначава шефове на националните обществени медии и 2. Застрашена ли е свободата на словото. Ясно е че журналистите не могат да избират кой да им е шеф. НСРТ е съставен от две квоти на Президента и на НС. И двата органа са пряко избрани от народа, за тях са гласували милиони гласоподаватели. Тези държавни органи олицетворяват народа и неговата воля. Тези 1500 журналисти в БНР, от които 200 стачкуващи, никой не ги е избирал. Те не представляват никой освен самите себе си. Ако разрешим на тях да избират шефа на национална институция, значи да дадем властта в БНР на една самозвана клика, която няма легитимност.

Застрашена ли е свободата на словото? Вярно, че новия шеф е човек на управляващите и сигурно би се опитал да наложи контрол върху радиото преди изборите. Но това можем само да го предполагаме без да сме сигурни. Директорът на радиото не бе влязъл в още в кабинета си, не бе спрял нито едно предаване, не бе уволнил нито един журналист, за да можем да говорим, че той ще подтиска свободата на словото. Още от първия си ден той бе посрещнат с барикади пред входа на радиото. Тук е и разликата от чешката телевизия, където журналистите се разбунтуваха принципно след конкретни действия на новия шеф по ограничаване на свободата на словото. Тук нямаме такива действия и всичко е борба за власт. Най – вече старото ръководство на БНР прекалено му се услади далаверата от властта и сега не иска да я сдаде.

Проблемът може да бъде разрешен кардинално като БНТ, БНР се приватизират, защото не е работа на държавата да се занимава с медийния бизнес. Когато държавните медии намалеят ще намалее и контрола на политиците върху обществото и свободата на словото.

КОНСТИТУЦИОНАЛИЗЪМ:

Друга тема от седмицата е тълкувателното решение на КС относно изискването кандидата за президент да е живял през последните 5 години в страната. Конституционния текст гласи: чл.93 ал.2 “ За президент може да бъде избран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на всички условия за избиране на народен представител и е живял последните 5 години в страната”. Аз така и не разбрах какво искаха журналистите и обществото от КС. Според общественото мнение КС нарочно е тълкувал така текста, за да не може цар Симеон да се кандидатира за президент. На всички е ясно, че цар Симеон е живял през последните 5 години в Мадрид, въпреки това всички искаха от КС да наруши конституцията и да издаде такова решение, че царя да може да се кандидатира. Това е поредното доказателство, че за българина понятията конституция, закон, съдебно решение са като сирене и домати т.е. нищо. Всеки в тая държава тълкува закона така както му изнася и му е изгодно на него. Конституцията е пределно ясна – кандидатът за президент да е живял през последните 5 години в България. Какво можеше да реши КС, неговата работа е да тълкува текстовете, а не и да ги променя. Отмяна или изменение могат да правят НС и ВНС. Мисля че за 11 години демокрация българина поне това трябва да е научил. КС реши това което конституционния текст му позволява, ако бе решил друго, то несъмнено щяхме да сме свидетели на нарушение на Конституцията от органа призван да следи за нейното спазване. В изявлението на царя въпреки спазването на добрия тон типично в негов стил имаше и изразено леко несъгласие с решението на КС, което е определено лош пример за този прост народ. Народ, който от детска възраст трябва да бъде възпитаван в навици към изучаване и спазване на законите и Конституцията, щом са издадени от органи пряко избрани от народа, защото истинската свобода е свободата в рамките на закона. Свободата извън закона се превръща в анархия или тирания и при двете имаме неизменно нарушаване на човешките права. Президентът бе много точен като каза, че конституцията не може да се променя заради един човек пък бил той и цар, това би било под достойнството на народа и държавата. За 214 години съществуване на американската конституция американците са променяли своя основен закон само 15 пъти /включващи 26 поправки/. Тук в България някои закони се променят на два месеца. Изискванията към кандидатите за държавен глава с право са засилени. Лицето трябва да е навършило 40 години т.е. да има по-дълъг жизнен път и опит. Лицето трябва да е само български гражданин т.е. да няма двойно гражданство, за да сме сигурни, че държавния ни глава няма да е раздвоен да се грижи и за чужди национални интереси. То трябва да е живяло последните 5 години в страната, за да познава проблемите й. Ако трябва да отпадне нещо това е българи по натурализация да могат да се кандидатират за президент. Така натурализиран афганистанец, кюрд, македонец и т.н. ще могат да заемат длъжността президент на държавата, ако бъдат избрани. Аргумента на ВМРО, че 800 000 българи били напуснали страната след промените от 1989 година и на тези хора е отнето правото да бъдат – кандидати за президент и поради тази причина са неравнопоставени се несериозни. На тези хора никой не им е пречил да живеят в България, но за тяхната незаинтересованост по отношение на съдбата на родината можем да съдим по самия факт, че са я напуснали. Освен това тези 5 години ги има само при кандидатите за президент, тях ги няма при кандидатите за депутат, министър, кмет, общински съветник, конституционен съдия или за каквато или е друга изборна или назначаема длъжност т.е. нямаме сериозно ограничаване на пасивното избирателно право. От друга страна отказа на КС да допусне царя до избори може и да има положителни последици, както се казва всяко зло за добро, защото едно участие в парламентарните избори на царя под някаква форма и евентуално превръщане на подкрепената от него политическа сила в трета по брой места в Парламента т.е. в балансьор между двете големи това би му донесло много повече власт отколкото формалното президентстване./бил съм прекален песимист/.

ФАЛИТ:

Авиокомпания “Балкан” е пример как обществото не разбира същността на икономическата реформа. Една компания намираща се пред фалит със 120 млн.$ дълг бе купена от възможно най-добрия купувач, който се яви. Другите двама бяха – руснаци и някакъв немец- физическо лице. Компания която всеки ден губеше на държавата хиляди долара, която има 3-4 пъти повече персонал от западните авиокомпании и 30-тина остарели руски самолети гълтащи два пъти повече гориво от западните аналози. Новият собственик естествено искаше да съкрати дейността на компанията, за да намали загубата и да замени руските самолети със западни. В тези нормални опити за оптимизиране на дейността на компанията, чуждия инвеститор не срещна никаква подкрепа от българското правителство и откровено враждебно отношение от медиите и обществото. Според медиите чуждестранния инвеститор източва компанията и я води към фалит. Според в-к “Труд” от “Балкан” били източени 400 млн. $ интересно как може да се източат толкова пари от нещо, което надали струва повече от 10 млн.$. и за какво източване може да става дума като източване може да има от държавна компания, а от частна – не. Собственикът не може да източва самия себе си. Разбираемо е хората да симпатизират на пилотите, стюардесите и другия обслужващ персонал, който е съкратен. Това е нормално за хората, но не е нормално и за правителството. То трябва да гледа националния интерес, а той ни казва, че без съкращения тази компания ще продължи да бъде губеща и ще фалира. Националния интерес е съкращенията да бъдат извършени и компанията да продължи да съществува.

Интересен е и факта, че общественото недоволство се съсредоточи върху собственика на “Балкан”, който полага нечовешки усилия да спаси авиокомпанията, а не срещу руския заговор за нейния фалит. В началото на Януари 2001 год. сметките на Балкан бяха блокирани от руска фирма за стари дългове по закупуване на руски самолети. Нов запор този път от “Лукойл” за неизплатено гориво бе наложен в средата на януари. Разбираемо руснаците негодуват, защото никои не иска да им купува калпавите самолети, включително “Балкан” се освобождава от руските ТУ и купува “Боинг”.

КУРИОЗ:

От няколко месеца се говори колко е важен новия Закон за политическите партии, който бе приет от НС в началото на Февруари 2001 год. толкова дискусии и спорове около него и какво се оказа. Оказа се, че депутатите пропуснали да гласуват цял член от закона. Не алинея, а цял член. Нито един от народните представители от различните парламентарни групи не е забелязал този гаф. Нормално е когато в Парламента присъстват 40 депутати от 240 състав по списък, но само можем да си представим щом по такъв спорен и дискусионен закон са пропуснали да гласуват цял член, какво ли спане е паднало по други закони които не предизвикват такива дискусии.

ПРЕСТЪПНОСТТА:

Интересни виждания за борба с престъпността изказа “Гергьовден”. Те предложиха вместо да ограничаваме хората, които могат да носят оръжие да въоръжим населението за да може да се защитава от въоръжените престъпници. Като цяло това предложение е абдикиране на държавата от правосъдието и оставянето му във ръцете на хората. Но има и известна логика трябва да има равнопоставеност на хората с престъпността и държавата. Ако всички в държавата бяхме въоръжени нямаше да имаме толкова нагла престъпност и полиция. Ако полицаят прострелял Елеонора, знаеше че в заведението всички са въоръжени нямаше така леко след обикновено пиянско спречкване да вади оръжие. Винаги съм знаел, че думата полицай и военен в България не значи професия, а сочи диагноза. Ако приемем принципа за равнопоставеност на гражданите и силовите структури /държавата и престъпните банди/ ще трябва да се примирим с един резултат – увеличаване на тежките престъпления против личността – убийства, телесни повреди. От друга страна може би ще намалеят кражбите, защото крадците ще бъдат по предпазливи, ако всички хора са въоръжени.

ЛЪЖИ:

Край, свърши се. Отказвам да купувам повече вестници. Няма да купя повече нито една вацова многотиражка. На 22.01. и 23.01.2001 год. На няколко първи страници се мъдри план на световната конспирация. Сърцевината на плана – британското разузнаване МИ6 е истинският убиец на писателя и журналиста Георги Марков, а не нашата ДС, както “злоумишлено” насажда британската страна. Винаги съм смятал, че журналистите от “24 часа” плачат да бъдат освидетелствани, но сега вече съм напълно убеден. Грандиозния план на някакъв лунатик Гордън Логан, психясъл англичанин, не подкрепен от никакви доказателства, услужливо е тиражиран от многотиражката. Определено за мен публикацията и изявленията на този ненормалник не са случайни. Това е очевиден опит на ДС да отклони подозренията от себе си. Спомням си, че когато се разискваше в обществото атентата срещу папата, услужливо в пресата се лансираше тезата за дългата ръка на ЦРУ. Твърденията на Логън са много несвързани. Според него решението за убийството е взето в София, а изпълнителя на мократа поръчка е МИ-6. Аз луд ли съм или на луд ме правят. Това е все едно да кажеш, че Политбюро на ЦК на КПСС е взело едно решение, а ЦРУ го е изпълнило. Тези поръчкови журналисти от “24 часа” е ли са със всичкия си или им хлопа дъската. Имам чувството, че тази статия така ми вдигна кръвното и съкрати живота поне с 6 месеца. Не мога да разбера как може да се публикуват изявления на луди хора само защото са чужденци от първите страници на втория по тираж вестник в страната. Без тези твърдения да се поставят под съмнение, да се потърсят и други източници. Срам и позор за българската журналистика. В този план само Мосад, световното еврейство и масонство липсва.

За да се отговори на въпроса кой уби Георги Марков трябва да се отговори на един много прост въпрос. Кой има интерес от убийството му ????. Може ли да ми обясни някой нормален журналист от “24 часа” ако има такъв, какъв е интереса на МИ 6 да убива Георги Марков. За кого работеше Георги Марков, не работеше ли за британската държава, не работеше ли за българската редакция на БиБиСи, не разкриваше ли фалша и мракобесието на комунистическия режим. Същия въпрос може да се зададе и за атентата срещу папата, не работеше ли последния против режима в Полша и другите държави в Средна Европа, кой го бе страх от него КГБ или ЦРУ. Какво е търсил Али Агджа в София, за което има безспорни доказателства. Как може международен терорист да обикаля софийските заведения по комунистическо време без знанието на ДС. По време когато не можеше пиле да прехвръкне през границата в двете посоки. Как може да обясните, че досието на Георги Марков бе унищожено от българските тайни служби, нали МИ-6 го е убила.

ИСТИНА:

Мразя да се оказвам прав. Лицето Гордън Логън, който е срам и позор за британската нация се похвали, че бил агент на българската ДС, а жена му била любовница на Тодор Живков. Няма нормален англичанин, който да се гордее от тези факти. Това е все едно западен немец да се гордее, че е бил агент на ЩАЗИ, а жена му се е чукала с Ерик Хонекер. Диагнозата е една. Човекът е луд. Ама по-луди са вацовите вестници, които му дават трибуна. Стъпването на ВАЦ в България е пример как един чуждестранен инвеститор, чрез монополизиране може да затрие цял един отрасъл на българския икономика, какъвто е свободната преса. И то важен отрасъл.

ДОВЕРИЕ И НЕВЕРИЕ:

Преди няколко месеца председателя на НС –Йордан Соколов ходи до Канада. Медиите протестираха, че това е една безсмислена визита,при която се харчат народни пари без Соколов да има среща с висши канадски държавници. Аргумента на Соколов бе, че фестивала за популяризиране на България и българската култура бил важен. Далеч съм от мисълта за взимам страна кой е прав в случая. Въпроса е друг “168 часа” тръбеше че полета до Канада струва на данъкоплатеца 200 000 $, а Соколов твърдеше,че е “само” 70 000 $. Като повечето българи имах доверие на вацовската. Но какво се оказа, след месец за Антарктида замина българска полярна експедиция като тогава широко бе отразено, че експедицията с полет на “Луфтханза” струва 80 000 марки или 40 000 долари. По мой изчисления разстоянието да Антарктида е по-голямо от това до Канада.

ПРИВАТИЗАЦИЯ  И  КОРУПЦИЯТА:

Отношението към правителството на Костов се гради основно от отношението към две теми: Приватизацията и Корупцията. За всички хора корупцията е лошо нещо, но по отношение на приватизацията има различни мнения. Тези, за които приватизацията е лошо нещо, те имат отрицателно отношение към управлението /преди всичко представители на левицата/. Тези като мен, за които приватизацията е положително явление и я поставят на преден план като средство за борба с корупцията имат положително отношение към сегашното управление.

Световната история доказа, че там където имаме държавна собственост и управление в икономиката, то тази икономика е слаба, а обществото бедно от Куба до Северна Корея няма нито един случай на високо развита държава с държавна собственост върху икономиката. Принципът е следния колко по-малко държавни предприятия, толкова по-развита е дадена държава. Идеалния пример е САЩ: там няма нито едно предприятие построено от държавата, всички компании са дело на отделните американци и са построени за самите тях, а не от ефимерното понятие наречено – държава. Друг пример за по-слабо развита държава е Франция и това се дължи на все още силния държавен сектор в икономиката. Трети пример е Северна Корея – пълен контрол на икономическата дейност в държавата от самата нея.

Това което отличава сегашното управление от предишните през последните 10 години демокрация е че корупцията при него има благотворно влияние върху икономиката, докато корупцията на предишните правителства бе изцяло вредна за страната. Ето какви бяха източниците на корупция при Виденов, Инджова, Беров, Ф.Димитров, Д.Попов и Луканов:

1.Източване на държавни фирми, чрез поставяне на входа и изхода на частни фирми свързани с шефа на държавното дружество. Купуваха се суровини от частната фирма на по-високи цени и се продаваше продукцията пак на частна фирма на шефа на по-ниски цени от пазарните. В края на всяка бюджетна година държавния бюджет, разбирай данъкоплатеца погасяваше дълговете на държавните дружества в размер на стотици милиони долари. В нормалните държави такива дружества се обявяват в несъстоятелност и активите им се разпродават за покриване на дълговете им.

2.Друг източник на корупция бяха новопоявилите се частни банки на новоизлюпени, съмнителни бизнесмени без опит в банковото дело. Оказа се, че много от тези “банкери” са финасирали собствената си икономическа дейност с парите на вложителите или са раздавали кредити на тотално задлъжнели държавни предприятия без никакво обезпечение. Икономическата дейност на тези червени бизнесмени се изразяваше в покупката на луксозни Мерцедеси и футболни отбори. Резултата е 15 фалирали банки.

3.Трети източник на корупция са митниците т.е. вносът на стоки без да се заплащат съответните мита.

Два от тези три източника на корупция съществуваха и при Костов, макар да са на изчезване по естествени причини. При Костов не съществуваше източването на банките, чрез лоши кредити. Почти всички държавни банки бяха приватизирани от стабилни западни банки. Отпускането на кредити стана доста консервативно, след бизнес план и обезпечение, както е в нормалните държави.

Източването на фирмите продължи и при Костов поне две години след като СДС взе властта /през 1997-1998 год/. От 1999 год. бе постигнат решителен обрат в съотношението държавна – частна собственост в икономиката. От тогава този естествен източник на корупция затихва по естествени причини : липсата на държавни предприятия които да се източват.

Значението на третия източник на корупция също намалява поради сключените множество споразумения за свободна търговия: с ЕС, ЦЕФТА, Турция, Македония, членството в СТО падането на икономическите санкции към Югославия. Като резултат митата в търговията с тези държави се премахнаха, корупцията намалява. Остава открит въпроса с плащането на косвените данъци – акцизи и ДДС на границата.

При управлението на Костов се появиха два нови източника на корупция:

1.Приватизацията и 2. Държавните поръчки.

При приватизацията бяха подарени чрез преференции в закона доста предприятия на т.нар. РМД, но повечето от тях ще фалират поради некомпетентно управление на собствеността и така предприятията ще намерят вече нов истински собственик. Приватизацията е също пресъхващ източник на корупция поради факта, че не остана много за приватизиране.

Единствения източник на корупция, който дълго ще тормози българското общество, а и западното са държавните поръчки. Всички търгове за строителство в страната се печелеха от близката до Евгени Бакърджиев – министър на териториалното развитие “Главболгарстрой”. Търговете за доставки на храни, гориво и други стоки на местно или национално ниво пак се печелят от фирми близки до съответната власт. В нормалните държави държавните поръчки са единствено средство за преразпределение на средства от “малката “капиталистическа държава към бизнеса. В “голямата“ българска държава имаше поне 5 кранчета за нейното изпомпване/ изброените по горе /.

СВОБОДАТА НА СЛОВОТО:

Според социологически проучвания за 31 % от българите нарастването на престъпността ще окаже влияние затова за кой ще гласува на изборите, едва 0,5% от българите стачката на журналистите в радиото би оказало някакво влияние при избор на партия. Това е свидетелство за две неща. 1. Няма реална заплаха за свободата на словото и 2. Същевременно българина за пореден път подценява свободата на словото като основно човешко право.

СЪВЕТИ:

Април 2001год. – поради какви причини бих гласувал за една или друга партия. Какво трябва една партия да предложи, за да спечели изборите. Тази тема ме вълнува от декември 2000 год. и не само мен.

За да спечели моя глас сериозен ефект би имало едно обещание, твърд ангажимент на дадена политическа сила да реши водния проблем на Враца. Това е основен проблем не само за врачани, но и за десетки други областни центрове. Някъде четох, че около два милиона жители страдат от воден режим в тази държава. Тази партия, която успее да убеди жителите на даден град, че ще реши водния му проблем,би спечелила доста гласове.

Партия, която обещае професионализация на българската армия т.е. премахване на наборната армия и създаване на професионалната армия, окончателно печели моя глас. Не мога да си представя, че след два месеца ще се наложи да вляза за 6 месеца в затвора т.е. в казармата. За нищо на света не бих тръгнал да се бия за тази държава, още по-малко без пари. Да ходя да стрелям с Калашник по някой, който не познавам, за да защитавам задника на една олигархия, която краде държавата. Не, благодаря. Когато съм се раждал никой не ме е питал дали искам да се родя в България, Афганистан, Русия или САЩ, Япония, Испания. Дано след 6 години когато България сигурно ще е член на ЕС да имам по-голямо желание да защитавам тази държава, но мнението сега ми е такова. Дано тогава хората се гордеят с мястото, където са се родили и да са готови да защитават родината си. След като в една богата и щастлива държава като САЩ младите хора не са принуждавани да ангаруват на държавата, служейки в армията, то и българската държава трябва да се научи да си плаща за собствената сигурност, а не да принуждава хората да я защитават. Тази идея може да спечели много гласоподаватели сред войнишките майки и сред младите хора, на които предстои да влязат в казармата.

Много гласоподаватели може да привлече тази партия, която обяви, че ще подкрепи кандидатурата на Негово Величество Симеон ІІ за министър-председател. Няма друга личност с толкова високо обществено доверие за заемането на този пост. А според мен и няма по компетентен човек сред политическия елит за заемането на този пост.

Ако трябва да давам скромни съвети на политическите партии то те са следните:

БСП трябва да заложи на твърдия си електорат, защото всеки опит да привлича центристки електорат е обречен на провал. Всеки опит БСП да се представи като европейска, прозападна и пронатовска партия не носи гласове от центъра, защото всички останали партии са такива. Тази политика в дългосрочен план е правилната, но в краткосрочен е погрешната, защото не носи гласове, а отблъсква твърдия електорат. Колкото повече БСП демонстрира подкрепа за НАТО и топли чувства с турците, толкова по-голяма е вероятността от появата в новия парламент на нова крайно лява комунистическа формация. Предишния месец БСП събираше 19% от гласовете, този месец когато заяви, че подкрепя споразумението с НАТО, което може да доведе да временни бази на пакта в България подкрепата на БСП падна на 14%. Така, че положението на БСП е незавидно, тя се разкъсва между проевропейските виждания на нейния елит и консервативните възгледи на нейния електорат.

СДС демонстрира напоследък желание да привлече електората на малцинствата. Политика, която не показва сериозни успехи. Ако СДС иска българските турци да гласуват за тях, то в челото на сините листи в Кърджали, Разград и други смесени райони трябва да са хората на Гюнер Тахир. Как иска СДС турците да гласуват за тях, когато начело на листата в Кърджали е откровен националист като Пламен Иванов.

ДПС има един огромен резерв от гласоподаватели и той е в другото голяма малцинство в страната – ромското. Положението на турското и ромското малцинство е сходно, и двете малцинства са дискриминирани от мнозинството. Единствената партия, която подкрепи без всякакви уговорки Европейската харта за защита на европейските малцинства бе ДПС. Тя се явява естествен изразител на вижданията на малцинствата като цяло.

ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ:

Миналата седмица /април 2001 год./ научих от в-к “Труд”,че трима полицай пребили от бой някакъв обвинен в педофилия в опит да изтръгнат сведения за престъплението. В резулт на побоя след няколко часа лицето починало. Българските полицай така и не се научиха, че наказанията се дават от съда, а не от полицията. А българската преса така и не разбра, че полицейското насилие е болна тема за българското общество. Нямаше никакви коментари по случая, а само информация.

В същото време в американския град Синсинати бял полицай уби негър /поне в България това понятие не е обидно/ при опит да го задържи. Полицая е предполагал, че убития вади оръжие на среща му и за това е стрелял. Оръжие в убития не е намерено. Резултата е няколко дни бунтове в града. В България полицията убива един задържан, арестуван и невъоръжен човек – обществена реакция липсва. В Америка полицай по погрешка застрелва човек, за когото мисли,че е въоръжен – резултата е революция. Това говори доколко едно общество защитава гражданските права.

СРАМ И ПОЗОР:

Интересни събития се случват в България. Диктаторът Иван Костов замина за САЩ да се среща с Буш-младши. Първия ръководител от Източна Европа, който ще се срещне с Буш е нашия премиер. Това е поредната грешка на американската администрация по отношение на България точно преди изборите да удря силно рамо на едно авторитарно корумпирано управление с нисък рейтинг в собствената му страна.

В същия ден, в който диктаторчето Костов се срещна с Буш бе нанесен най-големия удар на българската демокрация за последните 11 години. Бе отказана регистрация в съда на политическа партия, която има реални шансове да бъде водеща политическа сила след изборите. Този ден бе срам за всички юристи и за цялата ни съдебна система. С формални пречки бе направен опит да не бъде допусната до изборите основна политическа сила. В нормалните демократични държави, от където идва царя, ако към дадена политическа сила има достатъчен обществен интерес ще бъде направено всичко необходимо тя да бъде регистрирана по-бързо, за да могат хората да гласуват за нея. В нормалните държави политическите партии /СДС, БСП Евролевица и Гергьовден/ не изразяват страх от конкуренцията, от нови политически играчи, а напротив те ги приветстват. Страха показва слабост. Приветстването на политическия конкурент показва сила. При демокрацията не може да има богоизбран политически елит, който да води страната. Всеки обикновен гражданин може да стане част от този политически елит като създаде политическа партия и спечели народното доверие. Въпроси от рода, защо царю сега се включваш в политическия живот, а не през тежките 1996-1997 год. са несериозни. Всеки има право да се включи в политическия живот когато си поиска.

 Всички говорят, че царя нямал програма, и около това се върти цялата предизборна програма на неговите конкуренти, но нека някой ми покаже каква е програмата на СДС или БСП, защото аз такава не виждам.

ДЕМОКРАЦИЯТА В ОПАСТНОСТ:

На следващия ден след отказа на “безпристрастната” съдийка да регистрира царската партия от шест вестника в пет основното заглавие бе точно за този кощунствен акт, а в един срещата на премиера-диктатор с американския президент Буш и вицепрезидент Чейни /впрочем този вестник, който не улучи кое е събитието номер едно, а бе подлога на управляващата партия вече не се издава поради липса на читатели/. За тези 10 години поне едно нещо разбра българина кога демокрацията е в опасност, кога се опитват да нарушат основните му човешки права. СДС както винаги си вкара автогол, вместо новините от Америка да са централна новина през седмицата, централна новина бе царя. В очите на обществото Симеон ІІ бе онеправдан, репресиран от властимащите. Те показаха че се страхуват от него. Чест прави на царят, че не загуби самообладание не започна да хули властниците и продажната, и зависима съдебна система, а запази добрия тон и тръгна по конституционната процедура да обжалва пред ВКС. С тези атаки против всички управляващите в бъдещето НС сами се обричат на изолация, сами се обричат да бъдат в кръгова отбрана.”Каквото почукало такова се обадило.”

НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ:

По същото време когато се разиграваха тези събития пресата в Москва критикува руското външно министерство за подкрепата която даде на проюгославската черногорска опозиция. Според руските медии поканването на опозиционни черногорски представители в Москва оказало отрицателно влияние върху изборите в Черна гора. Огромно мнозинство от черногорците гласуваха за своята независимост след 80 год. сръбска окупация. Не мога да разбера докога Западът ще кара черногорците да живеят в една държава със сърбите след като не искат.

Но мисълта ми бе друга американския президент и вицепрезидент изявиха открита подкрепа за СДС на предстоящите избори, което си е чиста намеса във вътрешните работи на страната. Тази намеса може да има отрицателен ефект не толкова върху резултата на СДС, колкото във втвърдяване на крайно левия електорат и спадане на американската популярност след ангажирането с подкрепа за такова корумпирано управление. Но тази подкрепа на САЩ косвено оказва подкрепа и на царя, който е западен възпитаник. Много точно са го казали социалистите от Кюстендил, които агитирали бабите по селата с призива “гласувайки за царя, гласувате за Костов”. По точно казано глас за царя е глас за прозападна политика.

РЕЛИГИОЗЕН ФАНАТИЗЪМ:

В началото на май 2001 год. се осъществи една историческа среща между римския папа и гръцкия патриарх. 7 000 полицай охраняваха папата от източноправославния фанатизъм на гърците. Десетки митинги на попове и обикновени граждани против посещението бяха проведени. На срещата между двамата духовни водачи гръцкия патриарх отправил редица обвинения срещу Римокатолическата църква, едно от основните било за кръстоносните походи на Римската църква.

Като чух отидох да видя дали случайно не сме се върнали с машината на времето в миналото, не оказа се, че сме си в 2001 год, но явно някои живеят още през 12 или 13 век. Ако гърците не са разбрали причината за изчезването на Византия, то това не са кръстоносните походи, а слабостта на империята. Гърците трябва да прогледнат рано или късно всички империи си отиват. Държава, в която властта се предава по наследство, а не чрез избор от народа е обречена /Независимо дали се казва Византия, Северна Корея, или СССР/. А религиозни фанатици като гръцкия патриарх и римския му колега са обречени да бъдат част от тъмното, средновековно религиозно минало на човечеството.

ЮРИДИЧЕСКИ СПОРОВЕ:

Отново имам разминаване с медиите по отношение на правни въпроси. Когато излезе тълкувателното решение на КС по отношение на изискването към кандидат президентите да са живели  5 години в страната, аз го приех като нормално,в рамките на конституционния текст, за разлика от медиите.

Няколко месеца по-късно, когато съдът отказа регистрация на партията на царя, аз го приех като политическо решение нямащо нищо общо с правото. Тогава някои медии започнаха да развиват теории, че съдът бил прав и видите ли имало някакви нередности в документите на царската партия. Юристите на царя били некадърни и го подвели при изготвянето на документите. Тази теза за мен е несериозна, като се има предвид, че половината ЮФ на СУ е в листите на царя и точно юристите на най-реномираното учебно заведение да не знаят как да регистрират една политическа партия. Доказателство за политическия натиск върху съда е и регистрацията на две малки партии в последния момент със име което е много близко до това на царската партия, направено явно с цел да обърка неграмотните избиратели. В демократичните държави закон за политическите партии и нов избирателен закон не се гласува един, два месеца преди избори. Регистрацията на първата по тежест политическа сила не става в последните минути на възможния срок. В нормалните държави съдът прави всичко възможно една политическа сила с тежест в обществото да бъде регистрирана възможно по-скоро, за да могат хората да гласуват за нея. Регистрацията на фантомни партии съдържащи името на царя, като едната – “Коалиция Симеон ІІ” има и сходна окраса една жълта и една оранжева линия, подобно на двете жълти ивици на „Национално движение Симеон ІІ“. За възрастни хора по селата със слабо зрение това ще е голямо объркване. Много ясно пролича политическата поръчка пред ЦИК и ВКС, които дадоха зелената бюлетина на близката до управляващите Евролевица, а не на Либерална партия – Перник, която по закон има право на нея, защото се е явявала два пъти с нея, а Евролевицата един път. Въпреки тези български, балкански нрави имам чувството, че това ще са най-честните и смислени избори от към конкретни политически послания за тези 12 години демокрация.

ШУРОБАДЖАНАЩИНА:

Съдийката, която отказа регистрация на движението на царя няма и две седмици след това нейно историческо решение, изведнъж от окръжен съдия стана съдия във ВКС. Ето я наградата за добре изпълнената политическа поръчка. Не знам какво биха казали сега тези, които говореха за лошия юридически екип на царя, който го бил подвел. Явно проблема не е бил в недостатъците в документите по регистрацията на царската партия, а в липсата на независимост на българския съд. Такива съдии са позор за нацията, юридическата професия и съдебната ни система. Така ли се става съдия във ВКС. Това ли е примера, който се дава на младите съдии, да бъдат политически подлоги, за да могат да растат в професията.

БЪЛГАРИЯ – ЦЕНТЪР НА СВЕТА:

Обжалванията по повод регистрацията на царската коалиция в България продължават. Имам чувството, че така ще бъде до изборите /лъгал съм се така продължи и след изборите/. Американците продължават да се месят във вътрешните ни работи удряйки по едно рамо на управляващата, корумпирана, диктаторска шайка. Според някакъв си Брус Джаксън, шеф на американския комитет за разширяване на НАТО фигури от миналото т.е. царя били вредни за българската демокрация. Монархията било нещо от 19 век, а републиката нещо от 21 век. Макар и да има нещо вярно в това, защо не иде да заяви своите прозрения г-н Джаксън в Лондон, най-близкия съюзник на САЩ, да видим какъв дипломатически скандал ще се получи. Но в България всеки може да прави каквито си иска изявления, без последствия. Същевременно във “Вашингтон пост” се появи една откровено поръчкова статия, в която се отправят истински хули срещу царя и са публикувани откровени лъжи като тази, че представители на турското малцинство участват в правителството на Костов, и че последното създало дух на толерантност между етносите в страната. Ако знаеха антитурската кампания на Костов в началото на управлението му надали щяха да пишат такива глупости. Аз не знам в листите на СДС да са издигнати на избираеми места турци, те ми пишат за участие в правителството на турското малцинството. Хората в страната възприемат статията като позиция на САЩ, но дефакто това е позиция на посланика ни Филип Димитров подкрепен от две американски компании АЕS и ЕNTERGY, желаещи да правят ТЕЦ за 1,5 млр.$ в страната. За тези две компании не представлява никаква трудност да си поръчат статия във вестник или да купят някои американски представител като Брус Джаксън. Така, че Иван Костов изнудва и американците – няма централи, ако не ударите едно рамо. Дефакто истинския интерес на американците е  царя да спечели изборите, защото тогава корумпираната шайка ще сдаде властта, бизнеса ще се освободи от данък корупция, ще се изградят структурите на една истинска свободна пазарна икономика, а не царство на монополи и политически зависими бизнесмени.

БОРБА ЗА КОКАЛА:

Появата на новата коалиция “ВМРО и Гергьовден” е едно интересно събитие. Гергьовден бяха заявили че влизането им във парламента не е на всяка цена и предпочитат да се явят самостоятелно вместо да правят безпринципни коалиции. Те опровергаха сами себе си. Но точно коалицията, която направиха може да ги изкара от парламента, защото тя е несъстоятелна – коалиция между умни и интелигентни патриоти и прости и надъхани националисти от ВМРО. Още повече, че ръководството на ВМРО се оказа пълно с агенти на ДС, което ще тегне на коалицията. /оказах се прав не влязоха в парламента/

ЕВРОПЕЙСКО ЛУДО ГОВЕДО:

Ханс Пьотъринг – холандско или датско лудо говедо дошло от другия край на Европа, за да внесе в България болестта “луда крава” т.е. да агитира българите да гласуват за авторитарната  крадлива шайка, управляваща страната. Това шефче на ЕНП/европейската народна партия/ си позволи в прав текст да ни каже, че трябва да гласуваме за тези, които сега са на власт, а не за царя, който е едва ли не някакъв шмекер. Ако бяхме уважаваща себе си държава, г-на още на следващия ден щяхме да го изгоним от страната и да изпратим протестна нота за намеса във вътрешните ни работи. Аз съм сигурен, че ако български политик отиде в Холандия, Дания, САЩ или Германия и дава акъл за кого да гласува тамошното население на избори, веднага ще му свият сърмите и ще му духнат под опашката. Но нашето себеуважение не е на високо равнище и как да е след като пенсията е 50-70 дойче марки, заплата е 150 марки, безработицата е 30 процента. Аз се питам ще ли гласува нормален холандец за управляващи с тези впечатляващи постижения в икономиката. Как не го е срам този …… ще ми дава акъл за кого да гласувам, като че ли съм малоумен. Според него управляващите в момента били олицетворение на демократични, честни, напредничави европейски политици. А според мен са олицетворение на авторитарни, крадливи, назадничави, азиатски диктаторчета. Това изявление и поръчковата статия във вестник „Вашингтон пост“ повишиха напрежението в страната. Една статия, която някой американец я прочел, я не, разбуни духовете в затънтената ни държава. Само се питам посланика ни в САЩ за четири години не можа да издейства една положителна статия за България в американския печат, но можа да пробута един донос срещу най-вероятния избор на собствения си народ и то сполучлив избор./бъдещето доказа последния извод/.

ЖЕНИТЕ И ПОЛИТИКАТА:

Царят лансира тезата за по-широко участие на жените в политиката. Избирането на Партията на жените като една от двете фантомни партии в коалицията, която образува, говори че има намерение да включи повече жени в листите. Мотивите са различни:

1. може би има някаква загриженост от малкото жени в българския парламент- около 10%.

2.  според царя жените ще внесат повече човечност и диалогичност в бъдещия парламент, защото мъжете имат по-голяма склонност към взаимни нападки и обиди. Това може и да е така, но не съм  сигурен съдейки по Татяна Дончева от БСП и Екатерина Михайлова от СДС. По конфликтни депутати надали имаше в този парламент. Още повече, че жените обичат да говорят и като излязат на трибуната трудно може да им се вземе думата.

3. нашият цар е израснал без баща в едно женско царство съставено от майка му и кака му, от които е възпитан и което може би оказва своето въздействие.

4. но най-сериозната причина според мен се корени в това, че сред жените лидероманията не е така силно развита, както е сред мъжете, така че една парламентарна група съставена от жени би била по сплотена и същевременно трудно една жена би тръгнала да оспорва лидерството на царя в партията или да цепи парламентарната група. Трябва да е ясно, че за два месеца е трудно да се сформира единна партия и парламентарна група от толкова разнородни хора гравитиращи около царя /последния извод донякъде беше верен, имайки предвид че лидерството в партията се оспорва от мъже, но пък многото жени определено не направиха парламентарната група по сплотена, а напротив много от отцепилите се депутати бяха жени/.

“КЪДЕ ГО УДРЯШ, ТО КЪДЕ СЕ ПУКА”

От дебатите “за” и “против” царя произтече нов скандал, този път след изявление на Александър Томов от Евролевицата, че такъв авторитарен устав като на царското движение имат само фашистките партии през 30-те год. на ХХ век или пък днес в арабския свят. Моментално след това изявление либийското посолство напълно потвърди българската поговорка “гузен негонен бяга”, като поиска официално извинение, заради обида на либийската страна. Александър Томов не даде извинения като обясни в личен разговор с либийския посланик, че не е имал предвид Либия под “арабския свят”.

Същевременно либийското диктаторче на някакъв форум в Нигерия по проблемите на СПИН в Африка така се ядосало от присъствието на Бил Клинтън, че дръпнало една двучасова незапланувана реч, с което начерта нов световен заговор на ционизма и разбуни духовете в България около СПИН аферата с българските медици. Според Муамар Кадафи ЦРУ и Мосад в своите лаборатории създали вируса на СПИН и го разпространили в Африка, за да трепат бедните онеправдани африканци. Следват бурни ръкопляскания от присъстващите онеправдани африканци. Според Кадафи българските медици са оръдие в ръцете на империализма и на тях им е платено, за да заразят 400 либийски деца със СПИН. За мен диагнозата е ясна, лошото е, че няма да се намери либийски лекар, който да се осмели да го освидетелства. Лошото е, че това не е единствения луд африкански лидер. Аз не знам, защо Западът не спре заемите и помощите за вечно ревящите африканци, за които и 200 год. след независимостта им за техните проблеми ще е виновен империалистичния Запад, а не тяхната собствена неграмотност и луди диктатори.

Лекарите от болницата в Бенгази определено са действали небрежно към лекарските си задължения, за което трябва да носят отговорност, но да се говори за световен заговор срещу Либия е несериозно. Кадафи трябва да е благодарен на българското правителство, което отрича да има информация за упражнено насилие върху медиците ни, след станалото известно в пресата, че признанията за вина са изтръгнати с изтезания. Пускането на еи луди диктатори. Тая на мързел по гръцкилектрически ток, насъкването на кучета, побойщата  с палки са нещо нормално за африканските държави, но само не разбрах как на 25 кв.м могат да се поберат 50 човека в либийските затвори. Този факт моето нормално съзнание отказва да го възприеме. Досега правителството направи огромни жертви на честта и достойнството на народа и държавата само и само да не обиди Либия и нейното диктаторче. Факт, който Либия така и не разбра. Със сигурност друга европейска държава, със сигурност и друга балканска държава не би имала толкова беззъба и мекушава позиция.

Сега като си спомня как преди една година един мощен рев заливаше българската преса как сме били развалили отношенията с арабския свят за сметка на отношенията с Израел. Как стокообмена ни с Либия бил от порядъка на половин милиард $, а сега няколко милиона. Но никой не каза, че този половин милиард са от строежа на военни обекти и износ на оръжие от страна на Живковия режим, с цел подпомагането на световната революция. По този начин ние допълнително укрепвахме либийския диктатор от когото негодуваме.

Интересно е че някои “загубени” български журналисти веднага след изявленията на Кадафи започнаха на сериозно да телефонират в САЩ да питат ЦРУ как е направило вируса на СПИН – “Дарик радио”.

ЕВРОПЕЙСКИ  И  БАЛКАНСКИИ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ:

Конфликтът между албанци и славяни на Балканите претърпя развитие в края на май 2001 год. Едното в южна Сърбия и друго в Македония. Наплашеното от НАТО сръбско правителство остави в ръцете на Запада, решаването на проблемите в Южна Сърбия, докато управлението на младата кипяща от национализъм македонска държава реши сама да се справи с проблема.  Какви са резултатите в продължение на месеци западни представители набиваха в главите на албанците да се откажат, че нямат подкрепата на Запада, а без нея са загубени срещу сръбската армия и същевременно постепенно зона по зона предаваха части от демилитаризираната зона владяна от албанците. На края умното сръбско правителство и НАТО обявиха амнистия за всички албански бунтовници, които сложат оръжие първо до 24 май, после и до 1 юни и така внесоха разкол сред тях. Това бе европейското решение на проблема. Как се опитаха да решат проблема “братята” македонци. Типично по балкански ”ще ги бием”, “ще ги трепем”. Резултата е че към този момент сраженията продължават, защото албанците се бият за техните села, за техните домове до последния човек. Според някаква информационна агенция/не чух точното име/ от бомбардировките с артилерия, танкове и хеликоптери по някакво албанско село има избити 60 цивилни – жени, деца, старци. /информацията не я чух да бъде потвърдена от друг източник”/. Може ли да си представите, че в има някъде на Запад правителство, което ще пусне армията срещу свое село от 1000 човека, защото в него влезли 100 въоръжени партизани. Нали тези управляващи ще бъдат пометени на следващите избори за Парламент. Бежанците от района на бойните действия надминаха вече 30 000. Те имат поне още 50 000 роднини в Македония. Във всеки дом ще има по някои син, баща, дядо, който няма да се прибере жив при семейството си. Аз не мога да разбера как македонското правителство мисли да лекува раните от войната. Каквато и политика да водят в близките 10-15 години раните от тази безсмислена война няма да зараснат. Разделението между албанци и македонци ще остане. И при цялата тази трагедия македонския премиер Любчо Георгиевски отказва да се направят промени в македонската конституция. Този човек явно не е с всичкия си. Какво толкова искат албанците да се запише, че Македония е освен държава на македонците е държава и на албанците живеещи в нея, и че албанския е официален език. В крайна сметка не трябва да си очен лекар за да видиш, че в Македония живеят освен македонци и албанци.

Във вътрешен план вече се чудя, в коя държава живея в България или в Македония. Медиите, въпреки че остават две три седмици до изборите непрекъснато ни заливат с информация какво става при съседите. Българският премиер постоянно продуцира идеи за решаване на кризата в Македония, с което дразни не само мен, а и самите македонци. Един македонски вестник го посъветва да си гледа предстоящите избори, на които не се очертава да се представи добре, а не да се бърка в чужди работи. Аз почвам да се чудя този глупак – премиер на България ли е или на Македония, доколкото виждам там си имат друг глупак за премиер двама ще им дойдат прекалено много. Ако съдя по изявленията на американския посланик тази хипер активност на премиера Костов е благословена отвъд океана. Така се оказва, че големите държави като Америка дават акъл на по-малките като България и ние се възмущаваме. Ние от своя страна даваме акъл на още по-малките ни съседи-македонците и те се възмущават. Не знам македонците на кого ще дават акъл може би на Лихтенщайн и Люксембург, но тези две миниатюрни държави нямат нужда от съвети, за разлика от македонците.

Както винаги царя бе най-точен в изявленията си :”Македония е отделна държава със собствено правителство да не са е бъркаме, където не ни е работа” /перефразирам- последващата политика на царското правителство показа, че в продължение на повече от година на Македония не бе обръщано никакво внимание/. Вместо да бягаме като дявол от тамян от този конфликт ние едва ли не се бутаме в огъня да го решаваме. Ние с калпавата ни армия, която няма нито един летящ самолет поради липса на резервни части, пък и да имахме, за какво ни е да се бъркаме.

Същевременно някакъв сръбски вестник публикува план на САЩ за промяна на границите на Балканите с цел създаване на по-стабилни моноетнически държави. С него първо бил запознат българския премиер при посещението си в САЩ и този глупак се противопоставил. Толкова ли не могат да проумеят някои български политици, че границите не са свещени и по желание на хората изразено в референдум те трябва да се нагодят според желанието на населението.

В началото на юни 2001 год. След няколко посещения на Хавиер Солана в Скопие македонския премиер взе да изтрезнява от националистическото опиянение и да говори за евентуална промяна на македонската конституция и третиране на албанците като държавотворен народ, а албанския език като официален.

КОМПРОМАТИ И КОРУПЦИЯ:

Трябва да сме горди с България, явно е важна страна, след като предизборната кампания в страната продължава да се води не само в страна, а по страниците на световните медии. Светът е малък. Преди няколко седмици компроматите бяха в псевдо медии от Вашингтон и Лондон. Руската преса не остана по назад в-к “Московские новости” публикува данни за банкови сметки от мръсни пари на българската премиерша и за агентурно минало на шефа на парламента. Според експерти Соколов не е бил агент на ДС, но истината така и не се разбра. Факт е че кръговете свързани с Майкъл Чорни имат какво да си връщат на сегашната власт и тази публикация е доказателство за това. Следва да очакваме ласкави публикации за управлението от AES и Entergy във “Вашингтон поуст”. Публикацията във „Вашингтон поуст“ срещу царското движение вече определено може да се свърже с горните две компании след резервираното отношение на царските икономисти към 15 годишните договори за изкупуване на елелектрическа енергия от ТЕЦ-овете на америкаските компании, които договори пречат на либирализацията на енергииния пазар, и монополизират последния. Договорите са сключени непрозрачно и цената на изкупуване е висока. След неизгодния договор с Газпром сключен преди 4 години, които погреба химическата промишленост в страната, това е второ сериозно предателство на българските национални интереси от правителството на Костов.

НАЦИОНАЛНИ ЧЕРТИ:

В средата на май 2001 год. Царя публикува листите с кандидат-депутатите. До този момент всички екземпляри, които гравитираха около него му правеха поклони до земята, но като не се видяха вътре в листите, започнаха типично по-български едно омаскаряване : “защо този, а не този в листите”, “Аз бях предложил толково умни и кадърни, а царя не ги включи в листите” и т.н. Все пак само 240 българи могат да бъдат в Парламента от 8 милиона желаещи. Не може всички да са депутати и министри. Чувството за колективност и отборност винаги ни е било чуждо на нас българите. Във всеки случай царя оправда мойте очаквания като каза, че ще включи в листите обикновени хора, доказали се в областите, в които работят.

През времето докато се редяха листите много медии, политици и всякакви други самозванци даваха акъл, кой да влезе в листите. Аз също си имах четирима кандидати. Един от тях бе избран от царя – Николай Василев. Този млад и умен българин е учил в четири университети в България, САЩ и Япония. Има три дипломи в областта на финансите и икономиката. Работил е в две инвестиционни банки в Токио, Ню Йорк и Лондон. Водач на листата във Варна. Интересен е и другия титуляр на икономическия екип – Милен Велчев завършил УНСС и Масачузетцкия технологичен институт. В момента вицепрезидент на отдела за дългови пазари в “Мерил Линч” – Лондон. Отговоря за дейността на банката в Югоизточна Европа и ОНД. Значи според медиите и опозицията това били некомпетентните хора на царя. За тях компетентен е сегашния финансов министър, бивш счетоводител на бивше социалистическо предприятие, в което бяха скарани със международните счетоводните стандарти. Министър, който при преговорите с МВФ заявява че не разбира нищо и остава подчинените си да водят преговорите. Освен Николай Василев, който исках царя да включи в своите листи другите ми кандидатури бяха Мариана Тодорова живееща в Лондон и отговаряща в Амнести интернешънъл за човешките права в бившия Съветски съюз от интервютата, които е дала досега показа, че е изключително умен човек. Красимир Кънев – председател на Българския хелзински комитет – организация, която активно защитава правата на малцинствата /етническите и религиозните основно/ в страната и бореща се против полицейското насилие. И най-важния човек за когото аз много съжалявам е политолога Иван Кръстев изключително умен човек с изключително точни и задълбочени политологични анализи. Човек, който заслужава да бъде съветник на всеки премиер или президент.

ВСЕЗНАЙКОВЦИ:ЛОБИЗЪМ И ИНТЕРЕСИ:

Дъглас Беройтер е поредния американски конгресмен дошъл да удари по едно рамо на корумпираните ни управляващи и да лобира за американските интереси за ТЕЦ в Марица изток. Тази сделка все повече се оказва неизгодна за страната. Дефакто американските компании не поемат никакъв пазарен риск. Държавата им гарантира изкупуването на електричеството за 15 години на висока цена, която им гарантира 18% възвращаемост на инвестициите т.е. все едно държавата взема заем от 1,4 млр.$ при 18% лихва. Не знам защо всички западни компании които стъпят на българския пазар се опитват да елиминират основния принцип на пазарната икономика – конкуренцията. Принцип без, който тя не може да съществува. Това се случи със стъпването на ВАЦ във вестникарски браш, btv във електронните медии /спънките които правят на НТВ за национален лиценз/, АЕS и Entergy в енергетиката. Каква е тази пазарна икономика състояща се от монополи, къде е пазара. Но мисълта ми не е за ТЕЦ-овете, а за посещението на този глупак Дъглас Беройтер. Според него България и Словения трябва да бъдат приети в НАТО, а за Румъния се изказа резервирано. Да оставим на страна, че българските медии бъркаха Словения със Словакия, а се бъзикат с американците че били зле с географията. Не знам каква членка на обединена Европа ще ставаме след като българските журналисти са толкоз географско неграмотни, какво остава за обикновените хора. Но и американския конгресмен не им отстъпва. Беглия поглед на географската карта показва, че Румъния е най-важната страна от кандидатките за членство в НАТО. Втората по –големина държава в Източна Европа след Полша. Три пъти по-голяма от България по територия и население. Държава с излаз на Черно море и държащ един много важен воден път – река Дунав. По своебразен начин изолира Балканите от руска експанзия по суша. Държава с традиционни антируски настроения за разлика от България и Югославия. Аз не виждам какъв е смисъла от приемането на Словения, няма стратегическо географско положение, териториално е седем, осем пъти по-малка от Румъния, а по население десет, единадесет пъти. По този принцип утре за член НАТО ще се приеме и кралство Лихтенщайн или Монако. Убеден съм, че във Вашингтон има по-далновидни управници от Д.Беройтер, които оценяват по достойнство важността на Румъния.

ПРИВАТИЗАЦИЯ:

В края на май 2001 год. Николай Василев шеф на икономическия екип на царя,заяви че :”Ако през 1997 год. Ни бяха казали, че НЕК, БТК, БДЖ, БМФ, ТБ Биохим, ТБ ДСК, ДЗИ и т.н. ще са все още държавни, нямаше да повярваме”. Царските икономисти предлагат до две години да се приключи с приватизацията като се продаде всичко каквото има да се продава и да се извърши радикална данъчна реформа към значително намаляване на преките данъци и на държавните разходи. Запазване на валутни борд, политика на нулев бюджетен дефицит т.е. балансиран бюджет за 10 години по-ясна и по-дясна икономическа програма не съм чул. Програма, която изцяло подкрепям особено в областта на приватизацията. Според корумпирания сегашен премиер това е програма на “див капитализъм”. Определено е прав, че НДСВ предлага по-радикална и по-правилна икономическа политика от полуреформаторските и изцяло грабителски действия на сегашните управници. В съзнанието на хората НДСВ стои в центъра между лявата БСП и дясната партия СДС, но дефакто нещата не са така. СДС и БСП са две левичарски формирования спрямо икономическите идеи на НДСВ. Съзнанието за центристко поведение се дължи най-вече на призивите на царя за консолидация на обществото и диалог между непримиримите крайности СДС и БСП.

ПРЕДИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ:

/юни 2001 год. – седмица преди изборите от 17 юни/

Основното внушение на управляващите е царя е некомпетентен. Той нищо не казва. Никой не знае на къде ни води. Западът са резервирани към него. Западът е зад нас.

От всички тези внушения нито едно не е вярно. Дефакто всичко е точно обратно. Царят е компетентен, човек с осем езика и западно образование и възпитание. Царя каза много неща. От всички предизборни програми единствено тази на царя бе обект на обществено обсъждане. Тя бе в центъра на обсъждането. Програмите на другите партии се основаваха на принципа на отричането на царската програма, без да пропагандират своя. Царя знае на къде води страната и това е на Запад, а не към Русия както се опитва да внуши корумпираната шайка./това ясно пролича при проамериканската позиция по времето на войната в Ирак и по въпроса за закриването на 4-те блока на АЕЦ при преговорите за ЕС/. Западът има положително отношение към царя и партията му./това пък пролича от скоростта с която се затваряха преговорните глави за членство в ЕС при новото управление./

Хареса ми мнението на някакъв младеж изказано по електронна поща на сайта на Българския Великден: “Не знам как може да бъде сравняван по компетентност вицепрезидента на “Мерил Линч“ Милен Велчев и бившият началник ТРЗ в ДАП – Пловдив Муравей Радев.”

Не мога да разбера докога на бялото ще казваме черно. Не мога да разбера как българските медии си позволяват да охарактеризират икономическия екип на царя като млади и зелени икономисти, въпреки че са се изучили на Запад и работят в големи западни компании. А сегашната корумпирана шайка начело с преподавателя по марксиско – ленинска планова икономика Иван Костов и дападжията Радев се представят като улегнали икономисти, специалисти с опит, които знаят на къде водят страната. Аз не мога да разбера как в началото на 21 век можем да имаме финансов министър, който не знае английски – езика на световните финанси. Може би професионализма трябва да го търсим в заместник министър председателя Александър Праматарски, лице на което в трудовата книжка пише първа професия депутат, втора министър. Човек без всякакъв професионален стаж в каквато и да е област, излъчващ една детска невинност и простота. Може ли тези некадърници да се сравняват с господата Велчев и Василев, както и с половината преподаватели на юридическия факултет на най-реномирания университет в страната.

Коментарите на големите западни банки като Дойче банк и Морган Стенли за разлика от българската преса са много положителни към икономическия екип на царя.

НАЧАЛОТО НА КРАЯ:

Дойде време да сложа край на моя “Дневник на Глобализацията”. Причините са две: от личен и от обществен характер. Личната е че след 1 ден ще бъда в казармата, което определено ще ме затрудни да списвам дневника. Но по-важно е второто събитие от съдбовно за страната. Изборите от 17.06.2001 год. Сложиха край на един 11 годишен период от време в най-новата българска история. След изборите България вече няма да е същата. Последните 10 години се  характеризираха от политическо разделение, от политици като сегашния премиер, които могат да разделят, да противопоставят. Оставката на Костов след изборите като шеф на партията доказа погрешността на този модел, когато само ти си правия и непогрешимия, а всички останали грешат. Когато само една партия се е самообявила за носител на демокрацията, а всички останали за носители на тоталитарното минало. С тази егоцентрична, авторитарна политика от СДС бяха отблъснати естествени съюзници като ДПС и НДСВ, по малките съюзници на СДС бяха обезличени и претопени. Партията която отказваше сътрудничество с авторитарното СДС на Костов биваше разцепвана и създавана дубликатна – партия. Тези избори сложиха край на всички политици, които се появиха от някогашната БКП. Двете партии наследници на БКП – БСП и СДС заеха след тези избори второстепенна позиция – извън властта. За 11 години демокрация БСП така и не можа да се реформира, а СДС си остана структура създадена от тайните служи бъкаща от ченгета. При първото отлюспване от СДС си отидоха откровените комунисти, които на тези избори заеха крайно лявото пространство. Хора като Стефан Гайтанджиев и Александър Каракачанов взеха 0,48% на тези избори което е може би най-лошото представяне на комунистите дотук на избори. Второто поколение политици в СДС нямаше проруските и прокомунистически идеи на първите, но възгледите на поколение на Иван Костов бяха тоталитарни. Това поколение политици се оказа пълно с агенти на ДС; Костов изгради не партия, а тоталитарна машина, която мачкаше всяко различно мнение. Всеки, който изразяваше различно мнение в партията бе отлюспван, изгонен, обявен за предател. След голямата победа през 1997 год. Костов сля партийния апарат с държавния апарат. Партията стана държава в държава. Но българина оцени този път свободата си и след 4 години авторитаризъм им би дузпата. Това са демократите, които Западът подкрепи на тези избори. Няма да е зле след този резултат посланика на САЩ Ричард Майлс да си стегне багажа и да се маха./така и стана/.

На политическата сцена идва ново поколение политици, което не е живяло в тоталитарно общество и няма тоталитарно мислене. Царят е първият политик, държавник от новото време, за който е характерен стремежа за обединяване на нацията около изконни ценности, а не нейното изкуствено противопоставяне и делене. В едно интервю принц Кирил заяви че българите тепърва ще видят какви обединителни качества има неговия баща. Големите политици са тези които могат да обединяват крайностите, чрез диалог в името на големи цели. Това се отнася и за световната политика.

ПОГОВОРКИ:

Някаква японска поговорка гласи : “Думите са сребро, а мълчанието е злато “. На тези избори царят доказа, че и с по-малко говорене могат да се спечелят избори. Излишните думи хвърлени на вятъра през последните години от българските политици повече сваляха отколкото вдигаха техния рейтинг. За цялата предизборна кампания царя направи две, три изявления останалото бе мълчание. В тези изявления имаше за всички по нещо, а в последвалото мълчание всеки тълкуваше казаното така както му е угодно. Като резултат различни хора с противоположни възгледи гласуваха за царя.

ИЗВОДИ:

Това са първите избори в България след 1989 год, които се водеха не само в България, а и в чужбина, по точно в чужди печатни и електронни издания. В един глобализиращ се свят това ще стане практика не само у нас. Това са първите избори, в които масово участва българската емиграция. Над 60 000 българи гласуваха в чужбина. Като изключим гласовете от Турция 80% от емиграцията подкрепи царя. Дефакто изборите бяха спечелени от коалиция ОНС. Коалиция, която взе 6% на изборите през 1997 год. и за която гласувах. Днес царят и Ахмед Доган се явиха по отделно на изборите, което даде възможност и за този голям резултат. Ако се бяха явили в коалиция резултата определено щеше да бъде по-малък.

СЛЕД ПОЛОВИН ГОДИНА В РОДНАТА КАЗАРМА:

Минаха 7 месеца от последните записки в моя “Дневник на глобализацията” от тогава се случиха много събития, които мисля да коментирам още повече, че засега няма шанс този дневник да види бял свят. Първото, което ще коментирам е моя шест месечен престой в казармата.

Мислех, че тези 6 месеца ще минат бързо, но за мен бяха цяла вечност. Сблъсках се с цялата простотия и диващина на това античовешко образование наречено армия. За един месец в нея чух толкова псувни колкото за 5 години като студент в София. Цялата обстановка в нея кара хората да полудяват. Макар писани преди десетилетия “Параграф 22” и “Швейк” с пълна сила важат и за българската армия в днешно време. Само ще спомена, че един от взводните, капитан по чин предлагаше България да изпрати отряд командоси в либийския затвор в Бенгази да освободят българските медици. Друг офицер показваше пълно съгласие, че това е начина за разрешение на проблема и двамата дружно плюеха българската политическа класа неспособна да разреши радикално проблема. Пази боже от такива любители на американските екшън филми. Като цяло българските военни водят много спокоен живот, с много високи заплати и ако наистина им се наложи да изпълняват реални военни задачи определено няма да се справят. По цял ден ротния и взводния играеха карти и игрички на компютъра и то от най-детските. Повечето от така наречените учебни занятия минаваха в дремене на чиновете. /по устави/ и лежане под дебелата сянка на дърветата от Врачанския балкан /ядрена –химическа и биологическа защита/. Така и не можах да разбера защо си губя времето там и защо се троши народна пара за нашата издръжка и заплати на военни. Другият от взводните ще го запомня с възклицанието : “Химна – да го еба” при едно от сутрешните вдигания на националния флаг. В този момент там беше и ротния и други по висши офицери, но никой не реагира, приеха го за нормално. Доказателство за голямото морално разложение в армията.

Акъла не ми побира едночасовите маршировки рано сутрин. Ако имах власт щях да забраня маршировките в армията.Тази традиция останала може би от наполеоново време няма никакъв смисъл в една съвременна армия от 21 век. При една война никой не напада или отстъпва под строй и с маршова стъпка. Единствения смисъл от близо дву – месечния ми престой в учебния център бяха няколкото стрелби, при които съм изстрелял има няма 50 – 60 патрона с автомат Калашник. Всичко това можеше да стане за една седмица, даже за един ден, вместо да ми губят два месеца от живота. Следващите 4 месеца в Поделение 36530 бяха напълно излишни. Целият смисъл за съществуването на поделението бе да се дава караул. т.е. да се охраняват определени складове с оръжие, техника, имущество. Учения, стрелби не се правеха. Тази охрана спокойно можеше да се прави от една частна охранителна фирма с 20 човека пазачи и един шеф, а ние в поделението бяхме 280  войника и 90 офицера и сержанти. Да оставим факта, че на трима войници се пада един началник, а разходите за заплати, храна, отопление през зимата, вода, ток, компютри, факсове, хартия, бумащина – огромни разходи, които държавата може да си спести. и тя ги спести от 01.01.2002 год. трябва да се назначат 20 кадрови войници, а наборните остават още три месеца. Предполагам, че съотношението на 20 професионални войници и 90 офицери няма да бъде запазено. Това е разумния подход за държава в тежко икономическо положение.

Но бях почнал да пиша за моите премеждия в родната казарма. Първото което ме потресе са условията на живот. По времето когато бях в казармата в ареста влезе един международен главорез Милошевич, отговорен за смъртта на десетки хиляди хора. Просто можех да му завиждам за лукса, чистота в килията, собствен телевизор, баня, библиотека. В нашата жалка действителност в столовата, в която се хранеха 400 човека нямаше чешми. 400 човека минаваха през два бидона с хлорен разтвор, за да си намокрят и дезинфекцират ръцете. В тоалетната, която е типична балканска тоалетна на два пъти засичах плъхове по двойки, по тройки да се разхождат между спуканите тръби. Лошото е че и в столовата имаше плъхове, котки и кучета. Веднъж една котка падна в тенекията с картофи, котката излезе, но тенекията бе изядена от войниците. Единствено няколко човека решихме да си спестим порцията от картофи и котешки косми. Живеехме по 10 човека в стай 3,80 кв.м на 4,40 кв.м. понякога си мислех, че условията в затвора са по-добри, защото там имат кабелна телевизия, а в казармата едва се ловеше Канал 1, а и повече от два месеца нямаше достъп до Телевизия и то в края на 21 век. Да бъдеш напълно откъснат от света, това си е жива трагедия. Сутрин 80 човека от ротата трябваше да си измият ръцете, лицето, зъбите да се избръснат на 8 чешми, често някои от които не работеха. В рамките на същите тези 30 минути трябваше да си се облякъл, оправил леглото и излязъл навън. Ако това не беше факт псувните и заканите се сипеха като порой, понякога не само те. Навсякъде се ходеше под строй само до тоалетна не се ходеше под строй. Не мога да разбера защо на закуска, обяд и вечеря се ходи под строй. Не може ли да се определят определени часове в рамките на които, който иска ходи, който не иска не ходи. Не мога да разбера защо в армията се става толкова рано особено в поделението след учебния център, нито занятия има, нито нищо. Спокойно човек може да си поспива до 9 – 10 часа, вместо да става по тъмно, караула застъпва чак след обяд. Друг абсурд е нуждата от пазене на тишина в стола. Определено циганетата са много недисциплинирани и седнат ли на маса стават много приказливи, в този момент някое говедо офицер се провиква “цялата столова стани” – и 400 човека стават и мълчат: А офицера: “Абе вие говеда защо говорите казах ли че трябва да пазите тишина в стола. Сядайте и се хранете”. Храненето в казармата явно е някакво свещенодействие все едно си в църква или на културно мероприятие –  театър, опера. След пет минути говедата са забравили, че трябва да пазят тишина и историята се повтаря. Този абсурд направо ме подлудяваше. Ако не пази тишина по време на ядене значи ли че от него няма да излезе войник, няма да се бие, да стреля, да убива и т.н. На закуска винаги имаше чай, носеха се слухове че в чая се сипва бром или някакво друго вещество за подтискане на потентността. Дали това е така не мога да знам, но ако е така определено е нарушение на човешките права, никой не ми е искал съгласие затова.

Друг интересен случай е че в ротата имахме момче с трипер, да оставим въпроса, че здрави момчета плащат подкупи, за да не ходят в казармата, но как може хора разнасящи зараза да постъпват в казармата. Един ден изпаднах в тих ужас когато видях това мръсно, заразно и невъзпитано цигане да сервира в стола на 80 човека. Излишно е да обяснявам, че не докоснах нищо, а гледах как другите сладко сладко похапват. До епидемия за наша радост не се стигна.

Докато бях в казармата в един от малкото радостни дни, в които можех да гледам телевизия разбрах радостната новина, че във Франция премахнали наборната военна служба. Тази новина ме зарадва и същевременно ме изпълни с тъга, виждайки как гния в този затвор. Питах се кога ли българското общество ще разбере, че армията не ражда мъже, а зверове, лица с потенциално престъпни навици. Лица готови да убиват, малтретират и изнасилват. Докато бях в учебния център някакъв го изчукаха със или без негово съгласие. Друго момче се простреля без опасност за живота. /за случая никои извън стените на казармата не разбра визирам медиите основно/. Такива инциденти биха били много по малко в една професионална армия. Тази наборна армия представлява една карикатура – в ротата имахме две, три момчета по над 120 – 130 кг., които едва ходеха, а в пълно бойно снаряжение бяха незабравима гледка, но закона ги задължават да служат. В една от ротите имаше едно малко недоразвито момченце от 50 кг с мокри дрехи, с едни очила с дебела рамка и голям диоптър, главата му така потъваше в каската, че едвам се виждаше. А като духнеше по-силен вятър имах чувството че ще го отнесе. На една маршировка в голяма горещина едно момче което се оказа астматик припадна. Въпроса е защо лекарските комисии допускат в армията момчета, които не са годни да служат, а тези с пари се скатават въпреки, че са здрави.

В стаята, в която бяхме 10 човека имаше две ромчета, които се гордееха, че не знаят ромски и странеха от ромската компания. Този срамен факт на незнание на майчиния език е резултат на десетилетията на асимилаторска политика водена от комунистите. Всичко това ми прилича на гърченето на българи по време на Възраждането. И ако трябва ще перефразирам Пайсии: “О не разумни юроде поради що се срамиш да се наречеш ром”.

Като цяло в армията имаше разделение на три плоскости :

1. Млади – стари войници

2. Висшисти – и останали, защото висшистите служат три месеца по-малко.

3.българи – роми.

Мога да кажа от престоя ми в армията, че ромите са изключително недисциплинирани. На края искам да изразя огромното си възмущение от все още съществуващата практика в българската армия офицерите да раздават шамари, ритат и да упражняват някакво друго физическо насилие върху войниците. В армията за напълно нормално се възприема някое войниче да получи шамар за това че не е почистил автомата или не е излязъл на вечерна проверка. Върхът на насилието бе когато ротния от учебния център хвана автомата на едно от момчетата и го удари с него няколко пъти за това че по автомата има ръжда. Имах чувството, че ще му строши нещо, цигането се оплаква един, два дена, че го боли, но му мина. Като цяло циганетата винаги го отнасяха. Причина за това е и липсата на представители на малцинствата сред офицерския състав. Имаше едно турче – лейтенат, но то се престараваше, за да се докаже пред началството. Върху професионални войници насилието би било значително по –малко.

Според мен има някаква връзка между врачанското поделение и ВИС – 2. Не знам каква точно, но има. Едно ефрейторче получи от уволняващ се полковник рекламен стикер на ВИС – 2. В последствие на един преглед инспектиращия полковник видя изписаните инициали на същата тази мафиотска групировка върху офицерско чанте, но не реагира. Цял ден и цяла нощ се възмущавах от този факт. Поделението, в което живях цели 6 месеца наистина приличаше на лудница. Оказа се, че в казармата приемат и момчета с умствени отклонения. Някакво войниче се беше качило на някакво дърво, а един майор се опитваше да го свали. Отгоре това създание на природата ми казаха, че викало: “Не признава нито майор, нито полковник, а само ефрейтор”. Явно някой ефрейтор го бе понаплашил. Друг “луд” в нашето спално се опитваше да си строши ръката за да му дадат 20 дни болнични. Въобще “параграф 22” в действие. Въпреки информационното затъмнение в тоя затвор успях да разбера две социологически проучвания.

от 04.08.2001 год. – 69% от руснаците са за изтегляне от Чечня на руската армия, а 77% за изключване на Чечня от състава на руската федерация. В друго социологическо проучване 46 % от британците са за присъединяване на Северна Ирландия към Ейре, а само 21% за оставане към Великобритания. Явно на руснаци и британци взе да им идва акъла, че имперската им политика няма да мине.

ПРЕЗИДЕНТСКИ  ИЗБОРИ:

Докато бях в казармата /06.2001 год. – 12.2001 год./ в България бяха проведени Президентски избори. Те ще се запомнят според мен като най-цивилизовани избори провеждани досега. Според мен присъствието на царя има сериозна заслуга за това. Това са единствените избори за последното демократично десетилетие, в които електронните медии успяха да запазят дистанция от кандидатите. Това не важи за печата, той винаги е бил по пристрастен в позициите си. Единствените избори минали без напрежение в обществото. Забележително бе цивилизованото и културно предаване на властта между двамата президенти. Церемония, за която могат да ни завидят държави с далеч по-дълги демократични традиции. Единственото грозно нещо бе когато привържениците на стария президент освиркаха новият президент при влизането му в президентството. Това показва, че политиците ни поумняват, но народа ни си остава прост. И аз не съм гласувал за левия президент Първанов, но това е избора на народа. Това е демокрацията. Да зачетеш това, което е решило мнозинството. Въпреки че не съм гласувал за новия президент, това е моят Президент, защото е българският президент избран в демократични и честни избори и му пожелавам успех.

ИСТЕРИЯ:

За пореден път българското общество си задава грешни въпроси и си дава още по-грешни отговори. Трагедията в дискотеката “Индиго”, при която загинаха 6 деца, за пореден път бе направен опит от гузната съвест на българското общество и медии да бъде записана на гърба на българските политици. Виновни за трагедията са тези невъзпитани няколко хиляди деца, които като хуните са нахлули в дискотеката при нейното отваряне и са смазали като менгеме децата от предните редици. Виновни са родителите на тези деца, които не са ги възпитали как да се държат на обществено място. Виновен е собственика на дискотеката, който ако бе почистил заледените стълби, нямаше децата да се подхлъзнат и да се случи трагедията и няколко човешки живота щяха да бъдат спасени.

Всички тръгнаха да обвиняват политиците. Някакъв слушател се обади по радиото и заяви, че държавата я няма, че държавата трябва да възпитава децата си. Аз се чудя тези деца на кой са, на държавата или на родителите им. Къде е отговорността на родителите. Отдавна я няма тоталитарната държава – майка кърмилница, която следи и се грижи за всичко и всички.

Тук може да се постави въпроса за приватизацията на Бърза помощ. Въпрос не разгледан от медиите. Според очевидци първите линейки са пристигнали на местопроизшествието на 30-40 минута от обаждането. Много отдавна тази дейност трябва да се организира като таксиметровата дейност изцяло на частни начала. В Америка образеца за качествено здравеопазване в света има централно диспечерско управление в съответния град, което съобщава на множеството частни фирми държащи коли на бърза помощ за адреса на дадено повикване. Тази кола, която стигне първа на повикването взема субсидията от здравната застраховка, останалите две, три коли на други коли не вземат нищо. Така се въвежда конкуренция в услугата. Днес с нашата държавна Бърза помощ, която е монополист за съответния град услугата е неефективна, бавна, скъпа за държавата, защото се издържа многоброен административен персонал и в крайна сметка е смъртоносна за пациента. Всичко в тази държава трябва да е частно, за да е качествено и ефективно.

ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА:

Изминаха повече от 200 дни от управлението на “Новото време”,за които властта регистрира най-бърз спад на доверието в най-новата ни история. Причините за мен са, че управлението започна най-бързите реформи за 12 години преход – бърза приватизация, реални пазарни цени и справедливо данъчно облагане. Спадът в доверието засега идва от повишената цена на тока и парното и от неразбиране философията на данъчната реформа в страната. Това правителство се опитва да затегне данъчната дисциплина и затова се изглежда че данъците в страната са убийствено високи както твърди левицата, която иска по ниски данъци, за разлика от своите посестрими в Европа. Но данъчната политиката на правителството има елементи и на лява и дясна политика. Премахване на социални ангажименти от страна на някои монополи и повишаването на цените на стоките услугите, които предоставят/БТК ,НЕК , Топлофикации/. По справедливо разпределяне на данъчната тежест между едрия, средния и дребния бизнес. Едрия и средния бизнес, които бяха онеправдани и плащаха данъчни ставки от над 30% по данък печалба, за тях данъка бе значително намален. Дребния бизнес, който сега плащаше символични патентни данъци вече ще трябва да се бръкне по дълбоко за общото благо. Представителите на средния бизнес с оборот над 75 хиляди лева годишно укриваха истинския си оборот, за да не плащат ДДС, а символичен патентен данък. Сега с изравняване на данъчната тежест за търговеца ще е безразлично дали ще плаща патент или ДДС. Така няма да се укриват годишните обороти и търговците няма да се стремят непременно да са с годишен оборот под 75 хиляди лева. Вече уволнения министър на финансите Атанас Кацарчев даде един много интересен пример за рекламен клип на италианското МФ по италианската телевизия. Клипът представлява следното : “Сграда гори пожарната не идва, човек пада на улицата “Бърза помощ” я няма, училището е със счупени стъкла, децата не ходят на училище.” След тези кадри се появява надписът това се случва когато не си плащате данъците. Следва продължение. Сграда гори идва пожарната и загася пожара, човек пада на улицата и Бърза помощ го спасява. Училището е здраво и децата ходят на училище. Това се случва когато си плащате данъците. Този клип трябва да се пусне и в България. Не мога да разбера антидържавното чувство загнездило се в българина. Може би се дължи на липсата на държавна традиция, на кратка държавност, учудваща е лекотата, с която известни журналисти, депутати, интелектуалци призовават бизнеса да мине в сивия сектор т.е. да не плаща данъци. Едно от най-тежките престъпления на Запад. Едно от най-тежките престъпления срещу обществото на Запад. Защо САЩ са силни защото американския бизнес си плаща данъците и така има за армия, полиция, правосъдие въобще за ред в държавата и извън нея. Ако някой не си плаща данъците лежи в затвора. Защо България и Русия са слаби, защото бизнеса не е научен на коректност спрямо държавата и обществото, да не вкарва контрабандно стоки през границата, да има ясни счетоводни сметки с истинския оборот, да разрешава споровете си в съда или арбитража, а не чрез бомби под колите. Трудно може да се разбере нашето общество ляво или дясно е: от една страна иска по-ниски данъци т.е. дясна политика /за българина би било най-добре ако няма данъци/, от друга иска по-високи социални разходи т.е. лява политика. Иска повече пари за пенсионери, за безработни и социално слаби, за здравеопазване, за армия и полиция. Не може и двете неща хем да се събират по-малко пари от населението, хем да се харчи повече от държавата. Ако се следва тази политика резултата ще е само един печатане на пари, хиперинфлация, обезценка на националната валута и разбиване на икономиката. В нормалните страни правителството харчи толкова колкото е събрало от данъци.

Не мога да се съглася, че данъчната политика на правителството е несправедлива увеличавайки патентния данък. Имайки предвид тежкото положение на големи групи от населението смятам, че по-богатите представители на това общество трябва да проявят нужната солидарност и да помогнат на своите съграждани. Никой не може да ме убеди, че човек със собствен частен бизнес притежаващ магазин, малък хотел, автосервиз, фризьорски салон, паркинг, транспортна фирма и т.н е беден. Определено никои от тези хора плащащи патентен данък по западните разбирания не е богат, но определено е над средното равнище в България. На никой не е приятно да се вдигат данъците, но аз бях потресен да разбера колко символични данъци са плащали някои търговци. За 2001 година фризьорски салон в центъра на София е плащал 600 лева годишен данък независимо от броя на работните места. За тази година/2002 год./ се предвижда 840 лева на работно място или 4200 лева при 5 фризьори. Повечето фризьорски салони в центъра са с над трима фризьори, за обикновена мъжка пострижка вземат 5 лева, не говорим за дамски прически от по 50 лева. Така собственика на един фризьорски салон от 5 фризьори при добра седмица е могъл да си плати годишния данък, останалите седмици от годината той работи за себе си. Дребните търговци протестираха и срещу въвеждането на данък от 5 лева на кв.м площ и на облагане на всяко работно място. С втълпяването от синдикати и други уж занаятчийски организация на тези искания те доказаха, че се борят най-вече за интересите на по едрите представители на бранша. Не е справедливо магазин от 50 кв.м метра да плаща същия патент както и сергия от 2 кв.м  при условие, че в магазина могат да се изложат повече стоки на единица площ и ще има повече оборот. Аз съм потресен от ниския данък на инструкторите обучаващи водачи на МПС от 200 до 500 лева, като се има предвид че само за едно обучено от тях лице вземат по 100 – 200 лева. Сега данъка е увеличен на 400 – 1360 лева спрямо населеното място. Едно заглавие в пресата ме стресна “годишното разрешително за търговия с цигари скача 100 пъти”, оказа се че досега годишната такса е била 2 – 3 лева. Значи един търговец е изплащал годишната такса от 15 до 30 минути, чрез продажбата на няколко кутии цигари. Повишени бяха и данъците върху недвижимите имоти и върху новите и по-скъпи западни автомобили. Това е нормално хората с по-скъпи автомобили и недвижимо имущество трябва да плащат повече данъци. Но и тази мярка бе представена от медиите като засягаща бедните и онеправдани хорица, а не хората с пари, които всъщност плащат на медиите да пишат такива глупости. Нормално е хора като Илия Павлов /тогава все още жив/ притежаващи много недвижими имоти да плащат по-голям данък. Данъка върху скъпите западни коли като “Мерцедес” и мотори с мощна кубатура скача чувствително. Този данък няма да засегне баба и дядо на село, защото не карат мотор с 750  кубатура, за когото данъка скача от смешните 22 лева на 300 лева. Интересно досега кого са обслужвали тези ниски данъци може би синчетата на синьо-червената номенклатура. Тези мощни мотори и коли се купуваха за развлечение от хора с много пари. За други превозни средства които се използват за земеделска работа като тракторите данъка не се променя. Трактори до 50 к.с. – 7 лева, а над 50 к.с. – 10 лева. Данъчната реформа е справедлива и в правилна посока. Хората с повече доходи и имущество плащат повече данъци без това да натоварва бизнеса, защото ДП и ДОД са едни от най-ниските в Европа или се предвижда да станат такива. Хората както винаги са манипулирани, защото за пореден път отказват да вникнат в конкретиката на нещата, в отделните цифри, а се оставят заинтересовани лица да им обясняват “лошите “ данъци на царските юпита.

“СВЕТНИТЕ У НАС СЧИТАТ ЗА ЛУДИ, ГЛУПЕЦЪТ ВРЕДОМ ВСЕКИ ПОЧИТА”:

България е интересна държава, в която или народа се състои от най-тъпите хора на тази планета или част от политиците са най-изкусните лъжци и манипулатори, които светът е видял. Лошото е че положението е по-лошо и вместо частичката “или” трябва да сложим “и”. Манията, която е обзела българските медии и опозиционни политици е че се продава националната сигурност, а управниците са национални предатели. Скандала се завихри около безобидния договор за консултантски услуги между българското правителство и британската фирма “Агенти на короната” за българските митници. Според мен правителството действа полвинчато, а трябват радикални мерки в българските митници. Последните трябва да бъдат предоставени за управление на ЕС, а всички български митничари уволнени и се назначат чужденци на тяхно място. Изключение не може да има, с закон трябва да бъде забранено на български гражданин да става митничар поради непригодност. Чисто и просто българина е умствено деформиран и за него не е нормално да си митничар и да не крадеш. Най-важния въпрос за политиците покровителстващи контрабандата е защо договорът с британците е засекретен и защо англичаните не са избрани с конкурс. Пределно ясния отговор на финансовия министър е, защото така ще станат ясни начините, средствата, по които ще се борят англичаните с контрабандата, което ще облагодетелства криминалните групировки. Аз не разбирам какво толкова ги интересуват отделните клаузи, след като най-важната от тях бе оповестена публично 8 милиона британски лири за 3 години ще плати страната за консултантските им услуги т.е. под 3 милиона лири на година. Като се има предвид, че неплатените мита, акцизи и ДДС се изчисляват годишно на над 1 милиард дойче марки, то това е нищожна сума. Според визитката на фирмата след първата година от управлението на литовските митници събираемостта на митата е увеличена с 90%, на естонските с 30%. Британците консултират по настоящем грузинските митници, водят преговори с македонската държава. Те имат над 200 годишна история в тази дейност. Ясно е защо няма конкурс, ако бе проведен такъв първите кандидати, които биха искали да консултират българските митници ще са някои родни мафиотски групировки, които естествено щяха да предложат най-ниска цена за услугите си, напротив те с удоволствие биха заплатили за това вместо да искат държавата да им плаща.

Трагично е че опита на българското правителство да сложи ред в митниците срещна такава ожесточена съпротива. Още по трагична е и реакцията на Европейската комисия, която също била против, защото се чудела как да обясни на европейските данъкоплатци от европейските държави защо милионите хвърлени по програмата “Фар” за българските митници не са дали никакъв резултат. Та се налага да се върнем отначало и да търсим частна британска фирма, за да сложи ред в разяжданите от корупция митници.

ЗАБЛУДИ И ЛЪЖИ:

Не знам защо имам чувството, че светът полудява. България не прави изключение. Пред НС и МС протестират около 500 дребни търговци в едномилионна София. Тези протести се преекспонираха в медиите като нещо голямо, огромно, нечувано. Направо съм шашнат. Всички протестират срещу убийствените данъци за дребния бизнес исканията на протестиращите са да се отмени данъка от 5 лева върху кв.м площ и облагането на работно място. В крайна сметка справедливостта трябва да е основен принцип в данъчното облагане независимо, в коя държава по света живеем. Като не можем да отчетем точния оборот на тези дребни търговци, то трябва да има допълнителен критерии за облагане. Как може една сергия и един магазин от 100 кв.м да бъдат с еднакъв данък. Не е нормално сам таксиметров шофьор да плаща същия данък като фирма с 10 таксиметрови коли. Какво се получи, излъганите дребни търговци тръгнаха да защитават интересите на едрия бизнес, който не иска да регистрира реалния си оборот и да плаща данък печалба и ДДС,а се крие зад безбожно ниския патентен данък.

Тази вечер /09.03.2002 год./ някакъв се обади по местната кабелна ТВ и веднага ми вдигна кръвното. Човекът недоволстваше от местните депутати и от управлението. Нямало субсидии за земеделието, факт със който всяко едно управление може да се гордее. Второ – кооперацията на село, където му е земята не давала никаква рента и депутатите били тези, които да решат този проблем. От къде на къде депутатите трябва да решават частни проблеми. Депутатите решават само обществени проблеми. Това не проблем на депутатите. Кооперацията принадлежи само на член-кооператорите и в правомощията на последните е да сменят ръководството й, намесата на депутатите би била незаконосъобразна. Споровете между кооператорите се решават в съда. Земята си е на зрителя и той решава какво да прави с нея, ако прецени че от земеделието не може да се издържа да си продаде земята на хора, които ще се справят. Докога българина ще бъде непълнолетен и ще иска държавата да се грижи за него. Много ми е интересно нашето общество всички стоят от страни броят 800 дни на царя и чакат той да ни оправи./друг е въпроса че царя заяви че с трудолюбието на българина държавата ще се оправи за 800 дни/. Е няма да ни оправи. Депутатите няма да дойдат да му обработят земята на зрителя и да му дадат рента, въпреки че е гласувал за тях  на изборите.

ЛИЦЕМЕРИЕ:

Направо съм отвратен от лицемерието на българина. Аз не мога да го разбера. В пресата се появи вариант на мениджърския договор на директора на “Булгартабак” Георги Попов. В договорът няма нищо скандално човекът, като шеф на борда на директорите на един от най-големите български холдинги иска съответни екстри къща, осигурена от Булгартабак, заплащане на таксите за частно училище на децата му, заплащане на неговото обучение в чужбина, самолетни билети и т.н. българина е свикнал да живее с химери като тази, че всички трябва да бъдат равни в доходите си. Ако искаме да сме нормално общество равенството трябва да е във възможностите, в правата, в началния старт, а упоритостта и трудолюбието определят доходите. В държавата нямаме сто директори на “Булгартабак”, а само един и за да не краде от все още държавното дружество той трябва да получава достойно заплащане. Иначе резултата ще са като при предишното ръководство на дружеството. За няколко години от 50 млн.$ печалбата спадна на 1,5 млн. долара при положение, че холдинга продължава да държи 95% от вътрешния пазар, продажбите не са спаднали, а цените са се увеличили. Лицемерният българин е доволен, когато мениджъра на това дружество получава 500 – 1000 лева заплата, а същевременно частни фирми стоят на входа и изхода на дружеството и цицат милиони. Лицемерния българин е недоволен и вдига вой до небесата, когато вицепремиера реши да регламентира ясно и почтено отношенията между държавата и мениджърите на  държавните фирми, като последните получават достойно възнаграждение срещу ангажимента да не крадат управляваните от тях дружества. Не случайно най-изразеното чувство у българина е завистта, той си казва как ще получавам като обикновен работник, от който нищо не зависи 150 лева, а той мениджъра 5000 лева, от когото зависи съдбата на 20 000 работници, 100 000 тютюнопроизводители  и 600 милиона лева акциз в държавния бюджет /по думите на министър Василев/.

Според мен не само шефовете на държавни фирми получават малко, а и депутати, и министри. Хиляда лева са смешна заплата за депутати и министри, все пак имаме само 240 депутати и около 20 министри. Ако искаме отговорно управление заплатите трябва да се вдигнат веднага на поне 5 000 лева.

Кардиналното решение с държавните фирми е тяхната приватизация. Както каза министър Василев на един журналист, ако “Булгартабак” бе приватизиран от предишното управление този скандал нямаше да се състои.

ПЛУРАЛИЗЪМ:

Писна ми от българските медии. Кога ще има истински плурализъм в това общество. Кога ще могат да се видят и двете мнения по даден въпрос. Писна ми конкретно от темата за АЕЦ”Козлодуй”. Кога в българските медии ще прочета и мнението на ЕС по въпроса за закриването на руските атомни реактори. Докога неспециалисти ще превъзнасят до небесата  най-безопасната в Европа и в света АЕЦ.

Основната забележка на ЕС е че пълвите 4 блока нямат стоманено-бетонен похлупак, който при евентуална авария от Черонобилски тип да задържи изтичането на радиация. Каквото и да пишат медиите такъв похлупак няма. В ЕС с 4-те малки блока няма да ни пуснат. Принципът ,който трябва да се спазва е равна екологична сигурност  на територията на ЕС.

В свое изявление по сходен проблем чешкия премиер заяви, че  АЕЦ “Темелин” е чешка собственост и Австрия не може да се произнася за нейното съществуване, същото може да се каже и за българската АЕЦ. На пръв поглед това е така, но и не е така, защото това не е шивашки цех, а АЕЦ и ако гръмне последиците ще се почувстват в цяла Европа, а не само в Чехия и България. Първите блокове в българската АЕЦ са строени в средата на 70-те години по руска технология, а аз досега не съм видял руска технология да е качествена. В един документален филм за последиците от Чернобил се казваше, че  25 000 кв.км  територия са необитаеми. Това е ¼ от територията на България, която би трябвало да се обезлюди – областите на Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч част от Софийска област ще трябва да бъдат напуснати от своите жители. Тогава ще трябва да забравим за всякакъв туризъм в тази държава. Чужденец тука няма да стъпи в следващите 100 години, освен да ни изучават като редки изкопаеми.

Много ми е интересно истерията, която се раздуха с обеднения уран след натовските бомбардировки над Югославия и лековерието, с което населението приема обогатения уран от АЕЦ. България вече трябваше да е изградила хранилище за ядрените отпадъци, защото Русия отказва да приема повече ядрено-токсични боклуци. Там си имат достатъчно. И тези отпадъци ще се съхраняват на българска територия в продължение на хилядолетия, на стотици поколения.

Подновяване строежа на втора АЕЦ в Белене, за която има интерес от Западни компании е доказателство, че България за пореден път се превръща в място за износ на тежки и мръсни производства, от които Европа се отказва т.е. малката и китна България ще се превърне в ядрено бунище, място на тежки метали във почвата, на аерозоли във въздуха. Като се има предвид че периода на полуразпад на някои ядрени елементи е милиони години, колко ли уроди ще се родят и колко ще се разболеят от левкемия. Парите не са всичко на този свят по-добре да внасяме ток, отколкото да мрем на по 50 години. Напълно погрешно е мнението, че атомната енергия от АЕЦ е евтина. Евтина е защото в България върху нея не се начисляват разходите за извеждане от експлоатация на блоковете в размер на стотици милиони $, които ще бъдат платени пак от това общество, а не от АЕЦ”Козлодуй”. Толкова ли са прости австрийци и италианци, че с референдум се отказаха от атомната енергетика. Толкова ли сме умни ние, че безразсъдно вярваме на остарели руски технологии от 60-те години, при условие, че цяла Европа е на друго мнение. Ядреното лоби в страната изключително умело успя да манипулира общественото мнение с твърдението, че основния мотив на Запада е да ни превърне от износител на ток във вносител като затворим АЕЦ, но така е в който са парите той поръчва и музиката. Интересите на Русия и западните компании в много отношения съвпадат, защото западните компании имат интерес от участието в модернизацията на остарелите руски реактори и нямат интерес от затварянето им.

През цялото медийнно затъмнение лъч информация успя да пробие през миналата година. Доктор от козлодуйската болница заяви, че раковите заболявания в гр.Козлодуй са по-големи от средните за страната. Не знам какво стана с тоя доктор, но след изявлението му десетки експерти от десетки институции от Министерство на здравеопазването до АЕЦ”Козлодуй” /не знам като какви/ опровергаваха тази информация. Коментарите бяха от лудост и некомпетентност до национално предателство т.е. сами даваме козове на ЕС да иска закриване на АЕЦ.

От затварянето на АЕЦ винаги ще има губещи и печеливши. Губи Русия като създател на тази технология и доставчик на ядрено гориво. Печелят българските ТЕЦ, които сега стоят ненатоварени, за да работи атомната. Губи Козлодуй, но печелят миньорски селища като Бобовдол, Димитровград и други.

Според експерти България спокойно може да мине без четирите малки блока на АЕЦ. В страната има инсталирани мощности за над 13 000 мегавата, без 4-те блока това са 11 300 мегавата, докато в зимните месеци най-високото потребление не надвишава 6 000 мегавата. Освен това българската промишленост е 4 – 5 пъти по-енергоемка от западните си аналози, ако иска да е конкурентноспособна то трябва да внедряват по –нови и енергоспестяващи технологии т.е енергопотребелението ще намалява ,а няма да расте.

На края мисля че трябва да разсеем  някои митове в българското общество. Според тези митове западните енергийни компании искат да затворят нашата АЕЦ, заради румънската АЕЦ “Черна вода”, която да има къде да изнася ток. Първо румънската АЕЦ е държавна, а не частна. Второ самите западни енергийни гиганти са подложени в собствените си държави на натиск от леви екологични движения да закрият своите АЕЦ. Според тези леви еколози западния капитал трупа печалби като трови собственото си население. На запад левицата е против АЕЦ за екологична енергетика, десницата като подръжничка на бизнеса е за икономически ефективна енергетика. В България положението е обратното левицата защитава руските интереси и е за АЕЦ, а десницата десницата стремяща се да присъедини страната към ЕС е по-склонна да се съобрази със европейските искания за затваряне на АЕЦ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *